באותו רגע הייתי זכאי לאזרחות בריטית, וכל שהיה עליי לעשות כדי להשלים את תהליך ההתאזרחות הוא לשלוח בדואר את טופס הבקשה למחלקת ההגירה. כעבור מספר חודשים הפכתי לאזרח בריטי, מה שאומר שיכולנו, אני ואשתי, לחיות חיים רגילים ללא שום הפרעה או אי-נוחות.
כיום הדברים שונים לגמרי. המצב הפך מסובך בעקבות חקיקה מאסיבית בענייני הגירה ונישואין, ונראה שצריך להשקיע המון משאבים ומאמצים, כדי לחיות בבריטניה כזוג נשוי. אז מהי הדרך המהירה והאפקטיבית ביותר לישראלים להתחתן בבריטניה? ישנם חוקים שונים התקפים לקטגוריות שונות של מצבים. לדוגמה, ישנה הבחנה בין ישראלים שכבר חיים בבריטניה לבין אלו שעדיין חיים בישראל, אך מעוניינים להתחתן עם בעל אזרחות בריטית כדי לחיות יחדיו בבריטניה.
אם אתם עדיין חיים בישראל ומתכננים להגיע לבריטניה ולהתחתן – תצטרכו להגיש בקשה לאשרת נישואין לתייר (Marriage Visitor Visa) או אשרת כניסה (Entry Clearance). לא ניתן להגיש בקשת נישואין (Notice to Marry) במשרד רישום בריטי המיועד לכך, ללא אשרה תקפה בדרכון, לשם כך יש להגיש בקשה לאשרה או אשרת כניסה בשגרירות בריטניה בתל אביב, לפני עזיבת הארץ. הבקשה כרוכה בתשלום של כ-36 פאונד. למעשה, התיק ינוהל בתל אביב, ולשם יזומנו בני הזוג לראיון. בסיום התהליך יוחתם הדרכון הישראלי, ובהתאם לסוג האשרה שהוענקה, תוכלו להישאר ולעבוד בבריטניה כל עוד החתונה עומדת להתקיים.
אם שהיתם בבריטניה זמן מה והסדרתם את הסטטוס הבריטי (כגון אשרת הגירה מסוג – Indefinite Leave to Enter or Remain), אינכם זקוקים להגיש בקשה במשרד רישום נישואין. אם אתם שוהים בבריטניה, אך אין לכם אשרת הגירה במדינה, תצטרכו להגיש בקשה לתעודת היתר (Certificate of Approval) ממשרד הפנים הבריטי. יותר מאוחר תצטרכו להציג תעודה זו במשרד רישום נישואין, לפני שתוכלו לקבוע טקס אזרחי. כדי להיות זכאים לתעודת היתר זו, אתם חייבים לקבל אשרת הגירה (ILE או ILR) לתקופה של למעלה משישה חודשים באשרה הנוכחית, כאשר נותרו בה לפחות עוד שלושה חודשים. אם אינכם זכאים לתעודת היתר, תאלצו לחזור לישראל ולהגיש בקשה לאשרה שם. הבקשה עלולה להימשך מספר חודשים עד שהתהליך יושלם ובינתיים, ככל הנראה, תצטרכו להישאר בישראל עד שתתקבל ההחלטה. לרוע המזל, התהליך יכול לגרום לאי-נוחות רבה, במיוחד עבור אלה העובדים או לומדים.
אין צורך בעוד שיגיש את הבקשה לתעודת היתר עבורכם, אך אם אתם חוששים כי עלול להיות סיבוך, ואפילו הקל ביותר, כדאי בהחלט להשיג עזרה משפטית לפני הגשת הבקשה, הכרוכה בתשלום של לא פחות מ-295 פאונד. בנוסף, כרגע ישנו עיכוב של כשלושה חודשים לבקשות לתעודת היתר, לכן כדאי לתכנן את הצעדים לפי תקופה זו. אם אחד מבני הזוג נתון לפיקוח ההגירה, כלומר, אם אף אחד מבני הזוג אינו בריטי או בעל אשרת הגירה בבריטניה, הם יצטרכו להגיש בקשות נפרדות וגם לשלם את העמלה בנפרד.
ברגע שתעודת ההיתר הוענקה לכם, תצטרכו, שניכם, להגיע אל משרד הרישום המיועד לכך במחוז בו אתם נמצאים בבריטניה, ולהגיש בקשת נישואין. עליכם להתגורר לפחות שבעה ימים באותו המחוז בו מתבצע הרישום. לתהליך זה דרושים מסמכים המעידים על שמותיכם, כתובותיכם, לאום והמצב המשפחתי. ברגע שהבקשה התקבלה, החתונה יכולה להתקיים במשרד הרישום, במקום בעל רישיון לכך, או במבנה דתי הרשום לצורכי נישואין. בכל מקרה, זה חייב להיות במחוז בו התגוררתם לפני כן או שבן זוגכם, מתגורר.
לאחר בקשת הנישואין, יש לחכות 15 יום לפני שניתן להתחתן. אך אם אתם מעוניינים להתחתן במשרד הרישום, תאלצו לעיתים להזמין זאת חודשים מראש, בשל הביקוש הגבוה. בקשת הנישואין תקפה לשנה אחת בלבד מהיום שהוענקה. אם לא עשיתם שימוש בבקשה בתוך 12 חודשים, תאלצו להתחיל את כל התהליך מראשיתו.
*** עדכון (15/4/2011)
בעקבות פסיקה של בתי המשפט, החל מתאריך 9/5/2011 אין עוד צורך להשיג תעודת היתר. זאת משום שהעניין עומד בניגוד לעקרונות סעיף 14 של האמנה האירופית לזכויות אדם, האוסרים על אפלייה.
למידע נוסף בקרו באתר משרד הפנים:
*הכותב הוא עוד בחברת ביינז-כהן ומומחה במשפט אזרחי ופלילי.
ניתן להתקשר ליאיר כהן בטלפון 020-8252-7373 , או דרך האתר
ואימייל info@bainscohen.com
* כל הנכתב בכתבה זו אינו יכול לשמש כעצה מקצועית וחוקית. כל מקרה שונה לגופו ויהיה מוערך בהתאם.