דירת מגורים נחשבת בימינו לגולת הכותרת בחייהם של זוג נשוי, ומי מכם שנישא בישראל וברשותו דירה בארץ יתעניין ביחסה של הפסיקה לבן או בת זוג שמביאים עימם רכוש מתקופת טרום הנישואין. עד כה, יחסה של הפסיקה בישראל, באשר לנכסים שהצטברו טרם הנישואין, היה דיכוטומי, משמע, ביהמש לא שש לחלק את הרכוש שהביא עימו אחד מבני הזוג לברית הנישואין במקרה של גירושין, וכך למעשה הייתה הפרדה ברורה למדי באשר לרכוש שנצבר בתקופת טרום הנישואין. אם כן, מהו ההסדר החל על פי הדין הישראלי?
הקדש למניעת חיכוכים
חוק הנאמנות, אשר חוקק בשנת 1979, מסדיר הקמת נאמנויות לצרכים שונים, ביניהם הקמת נאמנויות פרטיות לצרכים רבים ומגוונים. הקמת הקדש (הקדשת נכסים לטובת נהנה או למטרה אחרת הטעונה מסמך בכתב שבו מביע יוצר ההקדש את כוונתו ליצור הקדש וקובע מטרותיו, נכסיו ותנאיו) יכולה להתאים במקרים רבים לצרכיה של משפחה שמבקשת להסדיר נכסיה בארץ בצורה חוקית, מבלי להיכנס למוקדי חיכוך בלתי נעימים בין בני זוג והוריהם, כשאחד הצדדים מבקש החלת הסדר ממון על נכסים שנצברו עובר לנישואין.
במקרה כזה, רשאי בעל הרכוש היוצר למנות נאמן שיחזיק בנכס על ידי הקמת הקדש, כאשר פירות הנכס יגיעו לחשבון בנק אחר של הנהנה לצורך העניין. מתן החזקה לנאמן מקנה לו בעלות משפטית בנכס ועליו לפעול בו לטובת הנהנים בדרך כלל. לנאמן סמכויות שונות, בהתאם לחוק הנאמנות ולתנאי הנאמנות הספציפיים, והם יופיעו על פי רוב בכתב הנאמנות. הנאמן יפעיל סמכויותיו אך ורק לטובת נהני הנאמנות או לשם השגת מטרותיה. במקרה זה, סמכויות הנאמן יתייחסו לניהול רכוש הנאמנות, מימושו, השכרתו ולבסוף חלוקתו.
פסק הדין התקדימי
חוק יחסי ממון (התשלג-1973) קובע כי נכסים שנאספו לאחר הנישואין יחולקו בין הצדדים באופן שווה. לעומת זאת, נכסים שהתקבלו בירושה או במתנה או שנמכרו לפני הנישואין לא יחולקו בין הצדדים בחלקים שווים. לדוגמה, מקרה שקרה בארץ לא מזמן, בו בן זוג הביא עימו רכוש שנצבר על ידו טרם הנישואין. בעניין זה ניתן פסק דין תקדימי בבית המשפט העליון, אשר קבע כי דירה שהייתה שייכת לבעל עובר לנישואין, תחולק בין הצדדים בחלקים שווים במסגרת הגירושין. יש לציין כי הלכה זאת אינה תואמת את האמור בחוק יחסי ממון ומגמת הפסיקה בשנים האחרונות.
לאור המצב המשפטי החדש, יש צורך למצוא דרכים יצירתיות כדי להתגבר על אתגר זה, על מנת לתת ביטחון ויציבות לצד שצבר רכוש לפני הנישואין ומבקש לשמור עליו גם במקרה והיחסים יעלו על שרטון.
הפיתרונות האפשריים
פיתרון ראשון הוא באמצעות עריכת הסכם ממון. ניתן לעגן את זכותו של צד שהביא עימו רכוש קודם למסגרת הנישואין על ידי עריכת הסכם אשר יתחום את הרכוש ויפריד הפרדה מלאה בין רכוש הצדדים, ובייחוד, בין רכוש שנצבר במהלך הנישואין לבין רכוש קודם לנישואין. עם זאת, פיתרון זה אינו חף מקשיים, וכך זוגות רבים נרתעים מהסכם ממון. לרוב, הדבר נובע מהשפעת הסכם הממון ותהליך גיבושו על מערכת היחסים בין הצדדים, המובילה לעיתים למתחים וסכסוכים בין בני הזוג, אשר אף עלולים להביא במקרים קיצוניים לפרידה.
פיתרון שני הוא באמצעות יצירת הפרדה מוחלטת בין הרכוש הנצבר בטרם הנישואין לזה שאחריו באופן מעשי, וכך להימנע משימוש משותף ברכוש של אחד הצדדים שנרכש או ניתן לו לפני הנישואין. דהיינו, אם יש לאחד מבני הזוג דירה ברשותו עוד מתקופת טרום הנישואין והוא משכיר אותה, על מנת לוודא את הפרדת הדירה מהנכסים המשותפים של בני הזוג, דמי השכירות החודשיים יופקדו בחשבון נפרד, ולא בחשבון המשותף, וכך תובטח שליטתו המלאה בנכס גם במקרה של גירושין. במקרה של מחלוקת בין הצדדים, יקבע בית המשפט כי לא הייתה כוונת שיתוף בפירות הנכס, וכי ההכנסות הופקדו בחשבון נפרד ולא בקופת הבית המשותפת.
פיתרון אחר הוא באמצעות הקמת נאמנות, אשר תבטיח שליטה וחזקה בנכס גם לאחר חלוקת הרכוש. במה הדברים אמורים? נאמנות לכשעצמה אינה נחשבת לאישיות משפטית, אך מבחינה משפטית רואים את הרכוש שהועבר לנאמנות כרכוש שאינו שייך יותר למייסד הנאמנות, ולפיכך, בנסיבות שדומות לפסק הדין הנל, נראה כי אם הבעל היה מקים הקדש לרכוש לפני קשר הנישואין, אזי הדירה לא הייתה נכללת מלכתחילה ברכוש המשותף עפי הלכת השיתוף גם במושגה הרחב יותר. על אף האמור, לבית המשפט שיקול הדעת להרים את המסך מעל הנאמנות, כלומר, לראות בה כנאמנות מלאכותית, ועל כן כבטלה. סכנה זו עלולה להתעורר בנסיבות העניין, שכן הבעל יצר את הנאמנות זמן קצר לפני הנישואין. מסיבה זו, ייתכן ובמקרה כזה עדיף כי הורי הבעל יהיו יוצריה של הנאמנות.
לסיכום, השימוש במוסד הנאמנות כפיתרון לבעיות שונות הופך רווח יותר ויותר בשנים האחרונות, וכפי שניתן לראות במאמר זה, הנאמנות יכולה לשמש כפיתרון יעיל וקל גם לבעיות המתעוררות במערכת היחסים בין בני זוג.
* הכותבים הינם מחברת הנאמנות, MMG KAPLEX, בניהולו של אלון קפלן.
Tel: +972-3-6954463
** כל הנאמר במאמר זה אינו מהווה ואינו יכול להוות תחליף לייעוץ מקצועי ו/או משפטי.