למתקפות הללו יש נטייה להתפרש בכזו מהירות, שהן יכולות לחסל כל עסק שאינו מצויד היטב, בכדי להתמודד עמן. ככל שהעסק גדול יותר, כך גם הלהבות.
ההיגיון פשוט; ככל שהרשומות באינטרנט על העסק שלכם הן דליקות יותר, כך ההתפשטות תהיה מהירה יותר על ידי בלוגים, לינקים, טוויטר, פייסבוק ואימיילים. לינק בודד לאתר אינטרנט המשמיץ את העסק שלכם יכול להישלח באמצעות אימייל לרשימת תפוצה, שעשויה להכיל אלפי רשומים, בפחות מחמש דקות. כל מי שמקבל את הלינק, יכול להעביר אותו הלאה ברשימת התפוצה שלו, ונמעני האימייל שלו יכולים גם להמשיך ולהעביר את זה הלאה…
בסיכומו של עניין משהו שעבדת בשבילו כל חייך, יכול להיעלם בלהבות תוך עשר דקות או אפילו פחות. זהו כמובן התסריט הרע ביותר שיכול לקרות. במקרים אחרים זה יכול לקחת מספר ימים, עד שהאתרים המשמיצים את העסק שלכם יימצאו בדף הראשון של מנועי החיפוש, ואז כולם יוכלו לצפות בהם.
לדוגמה, חברת היי-טק מישראל, שסחרה בבריטניה באופן מאוד מוצלח במשך למעלה משנתיים. לאחר שנתגלה כי המנהל של החברה בבריטניה גנב מהחברה, המשרד הראשי בישראל החליט לפטר אותו לאלתר. אותו מנהל, שהיה בעל ידע רב בתחום הטכני של האינטרנט, החליט להתנקם על ידי פרסום תגובות וביקורות שליליות כלפי מעסיקיו הקודמים, במספר אתרים ופורומים. התגובות אמרו באופן ברור ומפורש, שהחברה היא למעשה תרמית, וכן שהיא פשוט לוקחת מלקוחותיה תשלום, אך מעולם לא מתכוונת לבצע כל עבודה בעבור זה.
זמן קצר לאחר שהמנהל עזב את החברה. יחידת התפעול בבריטניה כמעט חוסלה; הטלפונים הפסיקו לצלצל והלקוחות הקיימים החלו לעזוב את החברה בשל תירוצים שונים. מהלך האירועים הבלתי צפוי הזה עלה לחברת ההיי-טק הישראלית ככל הנראה עשרות אלפי פאונדים. אבל רק לאחר שהלקוח הנאמן ביותר של החברה בבריטניה הודיע שהוא מתכוון לסיים את החוזה איתם – ששוויו 50 אלף פאונד – נחשפה החברה להדי הפרסום השלילי עליה במנועי החיפוש ברחבי הרשת. המנכל בישראל היה המום כשגילה כיצד מערכת יחסים עם עובד ממורמר, גרמה ליחידת התפעול של החברה בבריטניה לקיפאון כמעט מוחלט.
משרד עורכי דין בריטי המתמחה בדיני רשת, הצליח לעצור במהרה את המתקפה המקוונת של העובד המפוטר כנגד חברת ההיי-טק הישראלית, ולהשיב במהרה את המוניטין האינטרנטי שלהם. הפעולות שלהם היו כרוכות באיומים של פעולות משפטיות כנגד המנהל לשעבר, שבאופן מיידי הסיר את כל החומרים המשמיצים מהרשת. אם הוא לא היה עושה זאת, הם היו נאלצים להוציא צו מניעה מבית המשפט כנגדו וכנגד ספקי האינטרנט – שלא מתוך כוונת זדון אחסנו את האתרים, שהכילו את החומרים המשמיצים.
חברת ההיי-טק הישראלית הצליחה להשיב את בסיס הלקוחות הבריטי שלה, ומיד פתחה במסע נרחב של נוכחות מקוונת בבריטניה, כדי להקשות על הישנות מקרים דומים בעתיד.
הכותב הוא מומחה בדיני רשת ושותף במשרד עוהד ביינז-כהן:
ואימייל info@bainscohen.com
* כל הנכתב בכתבה זו אינו יכול לשמש כעצה מקצועית וחוקית. כל מקרה שונה לגופו ויהיה מוערך בהתאם.