עליות המחירים הניכרות של מוצרי המזון השונים בחודשים האחרונים הפכו את הקניות לחג למשימה יקרה יותר ומאתגרת יותר. חגי תשרי, ראש השנה, יום כיפור וסוכות, זו תקופה שבה סל המזון הוא גדוש באופן חריג יחסית לתקופות אחרות של השנה, ולכן כדאי להיערך מראש לקניות, הן ברמה הכספית והן בתכנון הקניות.
ה’דיילי טלגרף’ וה’אינדפנדנט’, שניים מעיתוני האיכות הבריטיים, דיווחו בהבלטה בשבועות האחרונים על שינויים בהרגלי הצריכה של הבריטים. לפי דיווחיהם, יותר ויותר אנשים, בעיקר מהמעמד הבינוני, נוטשים את חנויות המזון היוקרתיות, דוגמת ‘מרקס אנד ספנסר’, ‘וייטרוז’, ואפילו ‘סיינסבורי’ ו’טסקו’, לטובת הרשתות הזולות ‘אלדי’, ‘לידל’, ‘איסלנד’ ועוד. סקרים מלמדים על ירידה של 10% במכירות בחנויות המזון היוקרתיות לעומת עליה של בין 8% ל-20% במכירות הרשתות הזולות, שתוארו בעבר כרשתות המוכרות ‘מזון עוני לעניים’.
ההסבר לתופעה נעוץ כמובן במיתון ובמצב הכלכלי השורר ברחבי האי. מומחי שיווק מעריכים שהשילוב בין המצב הכלכלי והעובדה שחנויות כגון ‘לידל’ פתחו סניפים באזורים הנחשבים לחזקים יותר, סייעו לזינוק במכירותיהם. ה’דיילי טלגרף’ הרכיב לאחרונה סל מוצרי מזון בסיסיים והשווה את מחירו ברשתות השונות. להלן התוצאות: עלות הסל ב’טסקו’ 44.57 פאונד, ב’אסדה’ 46.05 פאונד, ב’סיינסבורי’ 48.15 פאונד, ב’מוריסון’ 50.02 פאונד וב’אלדי’ 37.54 פאונד.
על מנת לסייע לכם הקוראים בקבלת ההחלטה היכן לקנות לקראת החגים בדקנו את החנויות הבאות.
לרשת ‘לידל’ הגרמנית כ-400 סניפים ברחבי האי הבריטי (לאסדה כ-360 סניפים) ובכוונתה לפתוח 40 סניפים נוספים בשנה הקרובה. לרשת סניפים ב’אדג’וור’ ובקרבת ‘סטייפלס קורנר’. תוכלו למצוא בה סחורה מגרמניה, הכוללת הרבה סוגי נקניקים ובשר, משקאות מסוגים שונים ועוד. על פניו נראה שניתן למצוא ב’לידל’ מציאות בהן אלכוהול, חומרי ניקוי וכביסה, שימורים, מוצרים קפואים ועוד, אך חסרים בה מוצרים שמשלימים לרובנו את הסל השבועי, כגון מבחר הירקות והפירות המצוי ברשתות הגדולות. חשוב לציין שרוב המותגים הנמכרים ב’לידל’ אינם מוכרים לצרכן הבריטי ועל חלק מהמוצרים יופיעו תוויות רק בגרמנית. חסרון משמעותי נוסף הינו בעובדה שהרשת אינה מכבדת כרטיסי אשראי ויש לשלם על הקניה במזומן או בדביט קארד.
ל’אלדי’ הגרמנית 377 סניפים ברחבי האי, אבל רק 20 סניפים במרחב לונדון, אחד מהם בפינצ’לי. ‘אלדי’ מחזיקה כיום כ-3% מנתח השוק בבריטניה ומתכוונת לפתוח כמאתיים סניפים באזור לונדון. בניגוד ל’לידל’, ברשת זו התוויות באנגלית, אך גם כאן לא ניתן לשלם בכרטיס אשראי.
טיפים לחיסכון בקניות (הנכונים לרוב הרשתות):
* לקנות מוצרים לא ממותגים אלא של הרשתות השונות, מה שמכונה ‘מותג הבית’. כך למשל, שוקולד או דגני בוקר של ‘טסקו’ זולים משמעותית מאלו של ‘קלוגס’ או ‘נסטלה’ (אבל יש גם הבדל ניכר בטעם. לשיפוטכם). מגבות הנייר או נייר הטואלט של ‘אסדה’ או ‘טסקו’ זהים כמעט למוצרי החברות הידועות אך זולים מהם בכעשרים עד שלושים אחוזים.
* שימו לב למבצעים של שניים או שלושה במחיר אחד. לרוב מדובר בחסכון משמעותי.
* אם עורכים את הקניה בשעות הערב או הלילה ניתן לחסוך כסף רב כשרוכשים בשר ועוף מוכנים מהדלי, מאחר שלקראת הערב יורדים מחיריהם משמעותית, וכך גם מחירי מוצרים שזמן המדף שלהם עומד לפוג. בחלק מהרשתות יגיע החיסכון ל- 75% אחרי השעה שמונה בערב.
כדאי להגיע לסופר עם רשימת קניות מוכנה ולקנות רק מה שבאמת נחוץ.
בתקווה לשנה טובה – ללא זעזועים כלכלים וגזרות חדשות וחזרה לצמיחה וליציאה מהמיתון.