לא אשכח את הפעם הראשונה שערכנו במלון את סעודת ליל ברנס המסורתית, לציון יום הולדתו של המשורר הלאומי הסקוטי, רוברט ברנס, מספר מנכל המלון הסקוטי, שמעון קיפניס (45). פתחנו אוהל ל-150 איש והבאנו במיוחד מסקוטלנד שף שהכין עבורנו את ההאגיס המפורסם (Haggis, מאכל סקוטי לאומי, קיבת כבש ממולאת בדומה לקישקע מהמטבח האשכנזי ע.ק). לא אשכח איך הזדעזעו העיתונאים, המתמחים במאכלי גורמה, שהזמנו לאירוע. מזל שאת המנות האחרות הכינה השפית, ענת אוטלנגי. מאז אותו אירוע היא הצליחה לגוון את התבשיל ולהתאים אותו לטעם הישראלי בתוספת תבלינים ומרכיבים, הוא מוסיף. את יום הולדתו של המשורר – המסמל יותר מכול את התרבות הסקוטית ואת הוויסקי במיוחד – ממשיכים לחגוג כל שנה במלון הסקוטי בהקראה מיצירותיו עם סלבריטאים מקומיים.
בשנים האחרונות חלה תמורה, והמטבח הישראלי הפך עשיר בטעמים, עשבים, תבלינים ושמן זית. בענף המסעדנות בארץ גילו שהמטבח הצרפתי לא מתאים לאקלים שלנו, ואני טוען שסוף סוף מתחיל להתהוות כאן מטבח ישראלי אמיתי, המבוסס על בליל טעמים שהביאו העולים עם ניחוחות מקומיים, טוען קיפניס.
ישן וגם חדש
מלבד ארוחות הגורמה, עליהם אחראי השף, עודד שוורצברד (שהחליף את אוטולנגי), מעניק המלון הסקוטי בטבריה חוויה ייחודית ורבגונית. המלון נמצא בבעלות הכנסייה הסקוטית, ובנוי על יסודותיו של בית החולים הסקוטי שהקים על שפת הכינרת מיסיונר סקוטי, דר טורנס ב-1884, עם נוף עוצר נשימה לעבר הרי הגולן.
המלון הסקוטי אינו חלק מרשת מלונות ופועל באופן עצמאי. לפני כחמש שנים הוא עבר שיפוץ מאסיבי – בהשקעה של 18 מיליון דולר – ונפתח מחדש כמלון בוטיק מדהים המשלב ישן וחדש. במלון 69 חדרים – חדרי ‘יוניק’ במבנה החדש, בסגנון מודרני קלאסי, וחדרי ‘ענתיק’ במבנה המשוחזר מהמאה ה-19, המאובזרים בסטנדרטיים גבוהים במיוחד.
עוד במלון: בריכת שחיה (סגורה בחורף), טיפולי ספא, מסעדת גורמה (לא כשרה), בר משקאות סקוטי, מדשאות וגינת תבלינים. המלון מתהדר גם במרתף יינות עתיק עם מבחר יינות יוקרתיים (גם למכירה), בו נערכות טעימות יין וויסקי, ארוחות גורמה ל-20 איש, מפגשי מנהלים או אירועים פרטיים – במחירים של החל מ-450 שח למנה… בשטח המלון מפוזרים ממצאים ארכיאולוגיים רבים, ויש גם מוזיאון המספר על ההיסטוריה של המקום.
דר טוראנס הגיע לכאן – הציץ ונפגע, כמו שאומרים, מספר קיפניס. שנה אחכ הוא חזר כרופא מיסיונר בשירות הכנסייה הסקוטית, ושכנע אותם להקים במקום בית חולים שגדל ונוסף לו בית ספר לאחיות. האוכלוסייה המקומית מנתה אז אלפיים מוסלמים ואלפיים יהודים, שמאוד הקשו עליו בעקבות החרם שהטיל הרב אבולעפיה המפורסם – עד שדר טורנס הציל את בתו, שחלתה בכולירע. במגיפה ב-1902 ניספו 600.
המקום שימש כבית חולים עד סוף שנות ה-50, אז נפתח בטבריה ביהח ‘פוריה’, והמשיך לפעול כאכסנייה עוד 40 שנה. הכנסייה הסקוטית מחזיקה בנכסים נוספים בישראל, ביניהם בית הארחה בירושלים ובית ספר ביפו. למלון הסקוטי צמודה כנסייה, ומדי שנה נערכים בה קונצרטים אליהם מגיעים תושבים מכל קצות הגליל וצפון הארץ. אחת לשנה נערך במלון שבוע פסטיבל סקוטלנד. החזון שלי להפוך אותו לפסטיבל קלטי באיזור, הוא מסביר.
קיפניס הגיע לניהול המלון מפרוייקט באמסטרדם. הוא נמצא 20 שנה בענף המלונאות, מתוכן 12 שנה כמנהל מלונות ‘פור פויינטס שרתון’ באילת, ארבע שנים במלונות אקור ומנהל תפעול מלון שרתון תא. המלון הסקוטי הוא ברמה של חמישה כוכבים דה לאקס. למלונות בוטיק אין חוקים ברורים. הסלוגן שלנו הוא ‘המלון הסקוטי – אין עוד מלון כזה בישראל’.
קיפניס מספר שבקרוב יתחילו במקום שיפוצים של מבנה היסטורי נוסף, ששימש ביס לאחיות, יהפוך בקרוב לקומפלקס ספא ייחודי שיעניק עיסויים באמבט ג’טים, ויכלול חמאם טורקי ובריכה פנימית. לצורך העניין ביקר קיפניס במלונות ספא יוקרתיים בפריז ובלונדון כדי לשאוב רעיונות.
שנת 2009 הייתה לא קלה, אך למרות זאת, טוען קיפניס, הצליח המלון לקצץ בהוצאות ולשמור על רמת רווחים יפה. השנה הבאה מצביעה על התאוששות, הוא מבטיח. בשנה הבאה גם תשמיש עיריית טבריה את חוף הכנרת שליד המלון, ואז יוכל המלון הסקוטי להתהדר בחוף ים פרטי.
בינתיים בודק קיפניס אפשרות לפתיחת מסעדה כשרה במלון, בנוסף למסעדת המלון היוקרתית, כדי למשוך קהל מקומי ישראלי ותיירות יהודית מחול.
The Scots Hotel, St. Andrews Galilee
Tel: +972-4-671 0710
Fax: +972-4-671 0711
*הכותבת הייתה אורחת המלון הסקוטי