השנה האולימפית של לונדון הסתיימה טוב יותר מאשר תחילתה, בהתחשב במצב הדיור בעיר. על פי נתונים רשמיים שפרסמה המועצה הלאומית לבנייה (ה-NHBC), הרושמת את כל הבתים החדשים, חל שיפור ניכר בין ספטמבר לנובמבר 2012 בהשוואה לשנה הקודמת; 4,994 בתים נבנו ב-2012 לעומת 3,853 בתים ב-2011. יחד עם זאת, ב-2010 המספר עמד על 7,887 מה שאומר שיש עוד לאן לשאוף.
בחודש נובמבר האחרון, החלה בנייתם של 2,194 בתים חדשים בלונדון, לעומת 1,460 ב-2011. מתוכם, 719 בתים הם ברי-השגה – שיפור יחסי לעומת 436 בתים שנה לפני כן, אבל פחות מדי ממה שנחוץ. ריצ’ארד טמאיו, המנהל המסחרי של NHBC, אמר כי באופן כללי, שנת 2012 לא עמדה בתקוות שייחלנו להן. זו אמת לאמיתה, בלשון המעטה.
כל עוד משכנתאות הן קשות להשגה, קבלנים לא מוכנים להסתכן בבניית בתים שאותם לא יוכלו למכור, והם לא יבנו בכמות הנדרשת להורדה במחירים, מה שמבחינתם לא רצוי. התחזית שלי היא מחסור מתמשך (וזה לא משנה מה הפוליטיקאים יאמרו לכם) והקפאה של מחירים במקרה הטוב, ואולי אפילו צניחת מחירים (מחוץ למרכז לונדון) אם לוקחים בחשבון את האינפלציה.
אף על פי כן, אם אתם רוצים לדעת היכן עומדים לבנות בתים חדשים בלונדון, אלו הם שני הפרוייקטים החשובים:
ארל’ס קורט
התכניות להרוס את מרכז התערוכות בארל’ס קורט ולפתח מחדש את האיזור במשך ה-20 השנים הקרובות כבר אושרו על ידי עיריית קנסינגטון וצ’לסי. עלות הפרוייקט היא כשמונה מיליארד לישט והוא יבוצע על ידי חברת Capital & Counties. הפרוייקט כולל את האמרסמית’ ופולהאם, היכן שרוב הבתים יקומו – למעלה מ-6,500. בצד של קנסינגטון ייבנו 930 בתים.
אבל אל תצפו להזדמנות פז; היזמים מתכוונים למכור את הנכסים (דירות בגושי בניינים) במחירים שימשכו משקיעים זרים, אבל לא מספיק אטרקטיביים לתושבי לונדון. לא ברור כיצד תשתיות התחבורה המקומית, שכבר מנוצלות עד מעבר ליכולתן (במיוחד תחנת ארל’ס קורט), יתמודדו עם התושבים החדשים שיתווספו לאיזור.
תחנת הכוח של באטרסי
לאחר עשורים של שיממון, קבוצה מלזית השתלטה על אתר תחנת הכוח של באטרסי והגישה בקשה לאישור בנייה של קרוב ל-3,500 בתים חדשים. המלזים לא בזבזו אפילו דקה אחת וכבר קיבלו אישור לשלב הראשוני – פרוייקט בעלות שמונה מיליארד לישט לבניית 800 דירות שכבר מוצעות למכירה, למרות שהקרקע עדיין לא נחפרה.
קונים פוטנציאליים יוזמנו לתערוכה באתר הסמוך לנהר, ששטחו כ-158 דונם. בתערוכה יוצגו פרטים וייחשפו המחירים. למרות הכוונה להתחיל את השיווק במזרח הרחוק, הסכימו היזמים לאפשר לתושבי לונדון להיות בראש התור, בתנאי שהם כמובן יוכלו להרשות לעצמם לרכוש את הדירות.
השלב הראשון כולל מלון, בתי קפה, מכון כושר, בריכה, ספא, תיאטרון ומשרדים. אבל הצלחתו של פרוייקט זה, בנוסף להגשמת תכניות שאפתניות אחרות לצד הנהר, תלויה בהשלמת ההקמה של התוספת בקו הצפוני של הטיוב – מקנינגטון ועד לניין אלמס ובאטרסי.
פרוייקט זה, שזכה לתמיכת משרד האוצר לאחרונה, ייצור עורק חיים חדש וחיוני. השאלה שעומדת על הפרק היא, האם איזור קנינגטון, כמו ארל’ס קורט, יוכל להתמודד עם השינויים הצפויים. זאת נדע רק במהלך 2013.