משרד עורכי הדין הבריטי Asserson Law Offices פועל מישראל. למרות מיקומו בירושלים המשרד עוסק אך ורק במשפט אנגלי ומתחרה בהצלחה במשרדי עורכי הדין בלונדון. פחות משלוש שנים מאז נוסד Asserson כמשרד של עוד אחד, מונה המשרד 12 עורכי דין שכולם, פרט לאחד, הינם עולים חדשים. אופיו המיוחד של המשרד מתבטא בקהל הלקוחות שלו המשקף את הגלובליזציה של המשפט המסחרי הבינלאומי בשנים האחרונות וכולל בנקים ומוסדות פיננסיים, תאגידים ואנשי עסקים מארהב, אירופה, דרום אפריקה וישראל.
לחלק גדול מלקוחות המשרד אין שום קשר יהודי או ישראלי, אך למרות זאת Asserson אינו מסתיר את העובדה שהוא פועל מישראל ומבליט את הדבר בכל הפרסומים שלו. אלמלא כן, היה קשה לדעת זאת. למשרד יש מספרי טלפון בריטיים של לונדון, כתובת אימייל בריטית ובשנה האחרונה הוא גם קיבל אישור מלשכת עורכי הדין של אנגליה לאמן בירושלים מתמחים במשפט אנגלי.
המשרדים של Asserson ממוקמים בקומה הגבוהה ביותר בבניין משרדים במרכז ירושלים ומהחלונות נשקף הנוף של חומות העיר העתיקה והרי יהודה, במקום התמזה ומגדלי המשרדים של ה-Docklands. ברגע הראשון, ההרגשה היא כאילו עברת מארץ לארץ: מהמדרחוב הירושלמי ההומה והססגוני של נחלת שבעה לתוך משרד עורכי דין בריטי עם ספרי חוק אנגליים על המדפים, אווירה מנומסת ודיבור שקט באנגלית, שגורמים לך להרגיש כאילו אתה במרכז הסיטי של לונדון. אולם, כאשר מתגברים על הלם התרבות הראשוני מסתבר שלמרות השקט והגינונים הבריטיים, משהו מהישראליות שבחוץ בכל זאת חודר פנימה הגישה של עורכי הדין חמה יותר, אישית יותר ופחות מכופתרת.
בראש המשרד עומד עוד טרוור אסרסון, שספר הדירוג המקצועי של עורכי הדין בבריטניה, Chambers, מדרג אותו עד היום בין הליטיגטורים הטובים ביותר בלונדון, למרות שמשרדו בירושלים. אסרסון, שמאחוריו ניסיון של למעלה מעשרים שנות עריכת דין בבריטניה, התחיל את הקריירה המרשימה שלו במחלקת הליטיגציה של משרד Herbert Smith, הנחשבת לטובה ביותר בבריטניה. בהמשך הוא עמד בראש מחלקת הליטיגציה של משרד עורכי הדין הבריטי הידוע Bird & Bird והיה שותף בכיר במשרד Morgan Lewis, אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים ביותר בארצות הברית המונה למעלה מ-2,500 עורכי דין.
בין הלקוחות אותם ייצג אסרסון בנושאים מסחריים שונים ניתן למצוא את הממשלות של בריטניה, יוון ומקדוניה, תאגידים בינלאומיים מובילים, אנשי עסקים ידועים וגם סלבריטיז כמו דון קינג, אמרגן האיגרוף הנודע. אסרסון התפרסם גם במאבק הציבורי-משפטי שהוא ניהל בשעתו בהצלחה לא מבוטלת, נגד ה-BBC בגין השידורים המוטים והחד צדדיים שלו נגד ישראל.
כאשר עלה אסרסון לארץ ביקשו ממנו כמה מהלקוחות הגדולים שלו להמשיך לייצג אותם גם הלאה. הוא התחיל לעבוד לבד אך מהר מאוד הבין שהוא צריך לבנות משרד שיוכל לתת לו גיבוי לוגיסטי ועורכי דין בריטיים נוספים שיעבדו לצידו. מההתחלה הצנועה הזאת החל המשרד לגדול עוד ועוד. עם הטכנולוגיה ואמצעי התקשורת הקיימים כיום, המרחק הגיאוגרפי איבד במידה רבה מחשיבותו. כל מאגרי המידע המשפטיים נמצאים היום online וגם הפער בזמנים בין לונדון וישראל, שעתיים בלבד, אינו משמעותי.
גם כאשר עבדתי בלונדון, העבודה מול חלק גדול מהלקוחות התנהלה באמצעות אימייל וטלפון ורק לעיתים רחוקות היינו צריכים להיפגש פנים אל פנים. היום אני רואה את הלקוחות שלי בתדירות גבוהה יותר, מאחר שלצרכי העבודה אני מגיע ללונדון לעיתים קרובות מאוד ובכל ביקור כזה אני מקדיש חלק מהזמן שלי לפגישות אישיות עם הלקוחות, אומר אסרסון ומדגיש גם את העובדה שהמשרד נמצא בקשרי עבודה שוטפים והדוקים עם כמה מהבאריסטרים וה-QCs המובילים בבריטניה. מצד שני, היתרון בעבודה מהארץ הוא עצום ולא רק בגלל מזג האוויר. הוצאות התפעול של משרד בארץ הן זניחות ומצחיקות בהשוואה לעלויות האסטרונומיות בלונדון. במקביל קיימת כאן קבוצה גדולה מאוד של עורכי דין בריטיים שעלו לארץ לאחר שסיימו את האוניברסיטאות הטובות ביותר בבריטניה ורכשו ניסיון מקצועי משך שנים במשרדים הטובים והגדולים ביותר בלונדון.
השילוב בין העלויות הנמוכות והרמה הגבוהה של עורכי הדין מאפשר לנו לחתוך את שכר הטרחה שלנו בצורה משמעותית ועדיין להיות רווחיים מאוד. כך מקבלים הלקוחות שלנו שירותים משפטיים ברמה גבוהה ביותר תמורת מחיר ללא תחרות.
בתחילת השנה האחרונה, פתח המשרד גם מחלקת נדלן שבראשה עומד דויד פרייס, עולה חדש מבריטניה שהתמחה בדיני נדלן בבריטניה והיה שותף עד לעלייתו ארצה לפני כשנה, במשרד עורכי הדין הגדולAddleshaw Goddard , שבו היה אחראי על תיק השקעות הנדלן של אחת מחברות הביטוח הגדולות ביותר בבריטניה.
המרכיב הישראלי
למרות מיקומו של Asserson בישראל והעובדה שמרבית עורכי הדין העובדים בו הם עולים חדשים, חלק גדול מהלקוחות של המשרד אינם יהודים ואין להם שום קשר עם ישראל. המרכיב הישראלי בין לקוחות המשרד החל לגדול עם הצטרפותו של עוד מירון הכהן למשרד.
הכהן, שזכור לרבים מאיתנו מתפקידו כציר המסחרי בשגרירות בלונדון עד לפני שנתיים, רכש ניסיון רב במשפט מסחרי בינלאומי עוד לפני שהגיע ללונדון. בתקופה שקדמה לתפקידו בשגרירות הוא עבד מספר שנים כיועץ משפטי ב’בנק המזרחי’ ולאחר מכן שירת כיועץ המשפטי של משרד המסחר והתעשיה, שבו הוא ניהל את המשא ומתן המשפטי על חלק גדול מהסכמי הסחר הבינלאומי של מדינת ישראל.
החלטתו להצטרף ל-Asserson התקבלה לאחר שהוא התוודע למודל הייחודי של המשרד. היופי של המודל הזה הוא בכך שהוא מבוסס על העיקרון של win-win: מתן שירותים משפטיים בריטיים ברמה ובאיכות שאינם נופלים מאלה הקיימים במשרדים הטובים בסיטי של לונדון, תמורת תעריפי שכר טרחה נמוכים במידה משמעותית, עד 50% פחות מהתעריפים המשפטיים הנהוגים בבריטניה. מהרגע הראשון היה ברור לי שהמודל העסקי הייחודי של המשרד, שכל כך הצליח בקרב הלקוחות הלא ישראליים שלו, חייב להצליח גם עם הלקוחות הישראליים. העובדה שכל עורכי הדין העובדים ב-Asserson מתגוררים בארץ, מכירים מקרוב את התרבות הישראלית וברובם הגדול גם מבינים ודוברים עברית, מהווה יתרון מאוד משמעותי מבחינת הלקוחות הישראליים, אומר הכהן.
הלקוחות הישראלים הם בעיקר חברות ישראליות ואנשי עסקים שממוקמים בישראל ומנהלים עסקים ונכסים בבריטניה, עימם נמנים כמה מהשמות הגדולים ביותר בעולם העסקים הישראלי; עולים חדשים שעברו להתגורר בארץ אך עדיין מחזיקים נכסים וחברות בבריטניה ומשרדי עורכי דין ישראלים שלעיתים נזקקים לייעוץ בקשר למשפט האנגלי או לייצוג משפטי בבריטניה עבור לקוחותיהם. בקיץ האחרון החל המשרד לפנות לקבוצה ישראלית נוספת: הקהילה הישראלית החיה ופועלת בלונדון.
במסגרת זו הגיעו אסרסון והכהן ללונדון ונפגשו עם שורה ארוכה של חברות, בנקים ואנשי עסקים ישראלים. פגישות אלה הניבו מספר לקוחות חדשים והותירו אותם אופטימיים: החיבור בין העולים החדשים מבריטניה שעובדים במשרד ובין הישראלים שחיים בלונדון הוא טבעי מאוד. שתי הקבוצות חיות ופועלות במקביל בשתי התרבויות , והדבר מאפשר להן לתקשר טוב יותר זו עם זו.
הם נותרו אופטימיים גם לנוכח המשברים בשוקי ההון בלונדון ובעולם וההאטה המסתמנת לאחרונה בכלכלה הבריטית: כאשר אנשים מרוויחים הם נוטים פחות לעשות חשבון לגבי גובה ההוצאות שלהם. לעומת זאת, בתקופות של האטה וירידה ברווחים הם בודקים היכן ניתן לצמצם בהוצאות.
זו בדיוק הנישה שבה אנחנו נמצאים. אנחנו יכולים לספק את הצרכים המשפטיים שלהם ברמה גבוהה מאוד של שירות, מקצועיות וניסיון ובמחירים שהמשרדים שנמצאים בבריטניה אינם מסוגלים להציע בגלל עלויות התפעול הגבוהות שלהם. לכן, באופן פרדוכסלי אנחנו מאמינים שנמשיך לגדול ולהתפתח אפילו יותר בתקופה הקרובה, בגלל הערך המוסף והיתרון הכלכלי שרק אנחנו יכולים להציע ללקוחותינו כתוצאה מהעובדה שאנחנו חיים ופועלים מישראל.
לפרטים נוספים: