במפקד האוכלוסין שנערך ב-2011 בסקוטלנד, נמנו 400 אנשים שהצהירו כי נולדו בישראל. להערכת מועצת הקהילות היהודיות בסקוטלנד (סקוג’ק SCoJec), המספר האמיתי עשוי להיות גבוה בהרבה, וההערכה היא שכיום מתגוררים כ-1,000 ישראלים ברחבי סקוטלנד. המחקר להיות יהודי בסקוטלנד, שערכה פיונה פרנק מטעם סקו’גק, מצא שיהודים וישראלים מסתירים את זהותם, וכי ישנם גם ילדים ועולים חדשים שלא נרשמו במפקד האוכלוסין.
אני חיה בסקוטלנד מזה 13 שנה, דוקטורנטית באוניברסיטת סטרלינג, וגם אחראית על פרוייקט יח”ס (רת של ישראלים בחיבור בסקוטלנד), שממומן על ידי ארגון הלוטו מטעם סקוג’ק. הפרוייקט מלווה את המחקר שערכה פרנק, שבדק כיצד הזהות היהודית באה לידי ביטוי בחיי היומיום, מה היא מהווה והאם יש קשיים איתם מתמודדים יהודים בסקוטלנד. הפרוייקט כולו נועד להבין מה המשמעות של להיות ישראלי בסקוטלנד – ולסייע בהקמה של קהילה ישראלית, שכרגע נמצאת בשלבי התהוות בזכות הפרוייקט.
מניסיוני האישי, כשהגעתי לסקוטלנד הרגשתי מבודדת ולא ידעתי מי גר בסביבתי. בסטרלינג אין ולא היה בית כנסת או קהילה יהודית מאורגנת ומגובשת. לכן היה לי ברור שהמטרה החשובה והעיקרית בפרוייקט יח”ס היא לעזור בהקמת הקהילה הישראלית. הקהילות היהודיות במדינה קטנות, ומספר לא מבוטל של ישראלים נוטים לחשוב שהם היחידים בסביבתם. כעת המציאות הזו משתנה. כמעט בכל יום יוצרים איתי קשר ישראלים חדשים ומקשרים אותי עם נוספים.
נושא משמעותי וחשוב מאוד במסגרת הפרוייקט הוא מתן תמיכה לגבי גופי שירות שונים לישראלים שמתכננים להגיע לסקוטלנד, וגם עזרה כללית בהתאקלמות. נכון להיום, יש לנו קבוצת פייסבוק פעילה וחברותית, ובקרוב ייפתח פורום ישראלים באתר של סקוג’ק.
הפגנות אנטי-ישראליות הן לצערי שכיחות מאוד ברחבי סקוטלנד, אם זה ברחובות, באוניברסיטאות וגם בבתי הספר שבהם לומדים תלמידים ישראלים. יחס לא סימפטי כלפי ישראלים גורם לכך שרבים שומרים על פרופיל נמוך ומשתדלים שלא לבלוט יתר על המידה. הפרוייקט, יצר חיבור בין ישראלים שמתכננים להקים גוף עצמאי ומייצג של ישראלים בסקוטלנד. מטרתה המרכזית של הקבוצה היא חיזוק הנוכחות על ידי קיום אירועי תרבות שבהם ייהנו הנוכחים מסרטים ישראליים, ממוזיקה וכמובן מאוכל. המרכיב האחרון הוא אלמנט מרכזי בנושא, ויש מספר מרשים של ישראלים שמפגינים יכולות קולינרית משובחות. לאחרונה, צצו גם יוזמות של ישראלים שמעוניינים לארגן ארוחות יום שישי כמו בארץ.
הקהילה החביבה והפעילה של ישראלים שמתגבשת כעת יחד נפגשת לאירועי חברה, תרבות וחגים. בינואר קיימנו ערב מרגש לזכרו של אריק איינשטיין, שהיה מהול בעצב נוסטלגי על הפרידה מאדם ואמן יקר שמסמל את ישראל הישנה והטובה. בערב נכחו ישראלים בגילים שונים ומקצוות שונים בסקוטלנד, והאירוע הצביע על החיבור העמוק לישראל.
אני מקווה שבסיום פרוייקט יחס תוקם ותתגבש קהילה ישראלית מאוחדת עם מערכת תמיכה מאורגנת, כך שהמרחק הגיאוגרפי והמטאפורי לא יהווה מכשול לישראלים בסקוטלנד.
*הכותבת הינה רכזת פרוייקט יח”ס מטעם המועצה הסקוטית של קהילות יהודיות (SCoJeC).