ספר לימוד שנכתב עבור תלמידי GCSE בבריטניה (המקבילה הבריטית לבחינות גמר בישראל) אמור לספק תמונה מאוזנת ואובייקטיבית ככל האפשר, בייחוד כשמדובר במאבק היסטורי מתמשך ומורכב, כמו הסכסוך הישראלי-פלסטיני. אבל הבלוגר דיוויד קולייר טוען שאפילו אחרי בחינה של הפרק הראשון, הוא מצא כי הספר לוקה בעיוותים, בטעויות ומוטה באופן חד-צדדי כנגד ישראל. “אני יכול לומר בבטחה כי הספר אנטישמי באופיו. הוא מניפולטיבי ויוצר דמוניזציה לציונות ולמדינה היהודית”, אף צייץ בטוויטר.
זה מתחיל, לדבריו, בציר הזמן שכולל 21 ציוני דרך, החל מהצהרת בלפור ועד לעימות עם עזה. “אין שואה, אין אינתיפאדה שנייה. איך המאורע האלים שהשמיד חלק גדול ממחנה השלום של ישראל לא נחשב לציון דרך – זה מעבר לבינתי”, הוא כותב בדוח שפרסם בשבוע שעבר, שאותו חיבר יחד עם “הפדרציה הציונית”. “אין כלום בין הסכמי אוסלו ב-1993 ובין מפת הדרכים לשלום ב-2003. אפילו לא אף אוטובוס אחד שהתפוצץ. הרשומה היחידה אחרי 2000 היא הלחימה בעזה ב-2008 (מבצע ‘עופרת יצוקה’), הנתפש כחשוב יותר מאשר כל האלימות הערבית כנגד תהליך אוסלו, האינתיפאדה השנייה, הנסיגה של ישראל מעזה או הבחירות בחמאס”.

קולייר ממשיך וטוען שעוד נקודות ציון חשובות חסרות, אך “ההשמטה הגדולה מכולן נוגעת לשנים 1930 – 1940. אין שם מקום לציין את הפליטים הנואשים להימלט מאחיזה הנאצית וגם השואה עצמה לא נחשבת לציון דרך… הבחירות בין מה להשמיט ומה להכניס הן נושא סובייקטיבי ויש לראות בכך כחלק מתמונה רחבה יותר. כזו שתופיע בבירור בחלקים אחרים של ספר זה”.
את המחקר המלא של דיוויד קולייר תוכלו לקרוא באתר שלו. הוא מפרט בו דוגמאות נוספות מתוך הספר ומביא טיעונים שונים כדי לערער על מהימנותו, לדוגמה ציטוטים בספר שנראה כי נלקחו מתוך אתר ויקיפדיה כמקורות מידע אמינים.
שמו המלא של הספר המוזכר, שעל שערו מככבת תמונה של יאסר ערפאת, הוא: Edexcel International GCSE (9-1) History, the Middle East: Conflict, Crisis and Change 1917-2012. כתבה אותו הילרי בראש, את סדרת הספרים שבה הוא נכלל ערך נייג’ל קלי, והוא פורסם על ידי חברת ההוצאה לאור החינוכית “פירסון” (Pearson).
“סיכון שזה יעודד אנטישמיות”
בעקבות הדוח של קולייר, קבוצת “עורכי דין בריטים למען ישראל” (UK Lawyers for Israel), אחת מהארגונים האקטיביסטיים בבריטניה, החליטה למחות ושלחה מכתב רשמי להוצאה לאור. “אנו מאוד מודאגים מכך שהשימוש בספר זה עלול לגרום לחוסר איזון ולקידום דעות פוליטיות פרטיזניות בהוראת נושא זה”, נכתב. “בנוסף לכך שהוא מזיק ביותר, לאור הרגישות של הנושא והסיכון שזה יעודד אנטישמיות, הספר מפר את סעיפים 406 ו-407 לחוק החינוך, שנת 1996″.
במכתבם, ביקשו עורכי הדין מ”פירסון” לבטל את מכירת הספר, למסור אותו לבחינה מחדש ולשכתוב על ידי היסטוריון שאינו מוטה לאף צד, ולהודיע על כך לבתי הספר שרכשו אותו. בנוסף, הם ציינו כי יש לבטל ספר אחר שכתבה המחברת, History: Conflict in the Middle East, c1945-1995, משום שסביר להניח שהוא מכיל אי-דיוקים דומים.
בנוסף, נפתחה עצומה באתר Change הקוראת להחרים את השימוש בספר.
מהוצאת הספרים נמסר בתגובה כי: “אנו תמיד מעוניינים לקבל משוב על הכתבים שלנו ואנו מבינים שזהו נושא לימוד חשוב לתלמידים, הכולל סקירה של תחומים מורכבים. התכנים ב’פירסון’ תמיד נכתבים במסגרת מדיניות עריכה גלובלית וקפדנית כדי להבטיח איכות”.