הסעיף הכי מוכר וידוע במצע של ‘עלה ירוק’ קורא ללגליזציה של חשיש. באנגליה, בעיקרון, צריכת הסם איננה חוקית. הסם הורד לפני זמן קצר מקבוצת הדירוג B ל-C, מה שאומר שקטן כעת הסיכוי שאנשים בציבור הרחב ייעצרו ויישפטו על שימוש בו. באופן מעניין, שלא כמו בישראל, דווקא המשטרה באנגליה הייתה מהתומכים העיקריים בדירוג המחודש. יחד איתם תמכו במהלך חברים מכובדים רבים בקהילה הרפואית.
המשטרה הייתה מודעת לכך שאנגליה סובלת מבעיה חמורה בה סמים מובילים את משתמשיהם לפשעים אחרים – בעיקר נגד אנשים ורכוש – כדי לממן את הרגלי הצריכה שלהם. אולם לאחר שניתחו את הנתונים על הקשר בין צריכת סמים להתנהגות קרימינלית, גילתה המשטרה שרוב העבירות נעשות עי צרכנים של סמים כמו הרואין וקראק-קוקאין ולא צרכנים של חשיש. בעקבות המסקנות הללו, פנתה המשטרה לממשלה בבקשה לאפשר לה להמיר משאבים שנועדו לעצירת צרכני חשיש שבמקרים רבים מנהלים חיים רגילים ונקיים מפשע לטובת תפיסת משתמשים וספקים של סמים ממכרים יותר שלרוב מובילים את משתמשיהם לביצוע פשעים נוספים. מהרגע שהדירוג המחודש נכנס לתוקפו, למשטרה היו יותר משאבים להתמודד עם סמים קשים והם גם נכנסו לשימוש באופן מיידי. מבצעים סמויים נגד סוחרי סמים מתקיימים כיום יותר מאשר אי פעם, עם יותר ויותר סוחרים של סמים קשים שמוצאים את עצמם מאחורי סורג ובריח.
חלק מהתקציב הוקדש גם לחינוך צעירים על הסכנות שבצריכת סמים, כולל חשיש. הילדים צריכים להבין, אמר לי קצין בכיר במשטרה שסמים לא חוקיים אסורים נקודה. אבל גם שיש הבדל בין חשיש לסמים קשים, כך שהם לא יחשבו שאם הם מנסים חשיש כמו שרובם עושים ועדיין מרגישים טוב ועצמאיים, שזה גם יהיה המקרה עם סמים קשים יותר. כמובן שהדירוג המחודש לחשיש הביא לביקורת מהורים מודאגים ולוביסטים נגד סמים. החשש העיקרי שלהם הוא שהדירוג המחודש שלח לצעירים את המסר הלא נכון שחשיש אינו סם מסוכן. המשטרה, עם זאת, שמה דגש להזכיר מדי פעם לציבור שהחזקת חשיש איננה חוקית ושחשיש ממכר.
ובנוגע למפלגת ‘עלה ירוק’, יתכן והאכזבה של צעירים ישראלים מכל המערכת הפוליטית תפתח עבורה את הדלת לכנסת. יתכן וזה מה שיביא סוף סוף לתכנון ארוך טווח להתמודדות עם בעיית הסמים בישראל, שבשקט בשקט צומחת למימדים של כמעט מגיפה.
* כל מה שנאמר בכתבה זו אינו יכול לשמש כעצה מקצועית חוקית. עכל מקרה שונה לגופו, ויהיה מוערך בהתאם.
** הכותב הוא עוד בחברת ביינז-כהן, ומומחה במשפט אזרחי ופלילי. ביינז-כהן מטפלים בישראלים בבריטניה. ניתן להתקשר ליאיר כהן:
Bains Cohen Solicitors
Tel: 020-8252 7373
E-mail: yair@bainscohen.com