במהלך ארבעת החודשים האחרונים היו המשקיעים עדים לראלי מחירי נפט שמחירי חוזיו העתידיים קיפצו מ-34 דולר לחבית עד לרמות העכשוויות, של מעל ל-60 דולר – עליה מרשימה לכל הדעות. ירידות השערים שחווה הדולר לאחרונה, גם מול השקל, מתח גיאופוליטי במזהת וגם ירידה במלאים – הוו את הגורמים המשמעותיים שעמדו מאחורי המהלך האחרון. אולם רבים סבורים כי הזהב השחור עדיין לא אמר את מילתו האחרונה.
אם פו הדוב, אייקון הילדות הבריטי, יסתובב בחדרי המסחר המרכזיים בלונדון הוא יתקל בעצה אחת מרכזית – לך ותמיר את הדבש בחביות נפט. ומדוע? ארגון יצואניות הנפט העולמי, אופק, עומד להתכנס ביום חמישי הקרוב בוינה ורבים סבורים שהבשורות שיצאו משם עשויות להקפיץ את תווי המחיר של חביות הנוזל השחור עד ל-80 דולר כבר בטווח הבינוני. הארגון, שהמדינות החברות בו אחראיות לכשליש מתפוקת הנפט העולמית, העלה באפריל את קצב ההפקה העולמי והיומי לראשונה מזה שמונה חודשים, ואולי בשורה זו היא למעשה הסנונית הראשונה שמצביעה על שינוי קרב ובא במגמת מחירי הנפט.
לפו הדוב ישנן מספר סיבות נוספות לחייך: משבר גז חדש עלול להעיב על אספקת משלוחי הגז לאירופה לאחר שממשלת אוקראינה טרם העבירה את התשלום עבור משלוחי הגז הרוסיים החודש, והשמועות מדברות על כך שהיא איננה מסוגלת לעמוד במקדמה אותה הייתה אמורה להעביר למוסקבה במהלך החודשים הקרובים. לחץ גיאו-פוליטי מסוג שכזה, יכול בדיוק, כפי שקרה בעבר, להריץ לקוחות רבים לקניות נפט כמסלול אנרגיה חילופי. אחרים טוענים כי העולם עדיין לא חווה את קרקעית המשבר הכלכלי העולמי, ברם סנטימנט צרכן חיובי ופעילות מפעלים גדולה מהצפי בארהב לעומת מספר מובטלים הולך וגואה, יכולים להוות את הסממנים האידיאליים לאיתות מקדים על סיום המשבר העולמי. איתותים סותרים, קובעים אנליסטים רבים, הם המצב האידיאלי לקניית נפט שעל גלגליו תנוע הכלכלה העולמית לכשישמע קול פעמון סיום המשבר.
רק בחודש יולי האחרון נסחרה חבית נפט סביב 146 דולר לחבית והרווח הפוטנציאלי הטמון בזהב השחור נראה כבר כעת מבטיח מתמיד. מאידך, האם פו יצטרך לשבור את קופת חסכונו כדי לטעום מרווחים עסיסיים במיוחד? לאו דווקא. חברות מסחר רבות, ובייחוד אלו הפועלות גם בשוק הבינלאומי ולאו דווקא רק בשווקים קטנים כמו ישראל, מאפשרות מסחר במינוף כך שסוחרים ירוקים יכולים כיום לעשות את טבילת האש הראשונה תוך השקעת אחוזים בודדים בלבד משווי החביות עצמן אבל במקביל זכייה ברווחים הניתנים על מסחר בשווי גדול יותר. אפילו קניה צנועה של 200 חביות במחירים כיום, יכולה להניב רווח של כ-16,000 שח לכשמחירי החביות יאמירו ל-80 דולר החבית.
מחירים מנצנצים באור יקרות שכזה נראים אף אטרקטיביים יותר כשמדובר בהשקעה ראשונה מינימלית של כ-2000 שח בלבד בקרב חברות המסחר המובילות. מכורח חוק, חברות המפוקחות בידי הרשויות האמריקניות והבריטיות אף מגנות על לקוחותיהם באמצעות רשת בטחון כדי להימנע מיצירת אוברדרפט או הפסדים הגדולים מההשקעה הראשונית. ובמצב שכזה, אפילו פו שלנו יכול להמשיך ולזמזם כל הדרך לכוורת תוך כדי שהוא יודע כי בקרוב יגיע הכסף הגדול – לא מכוורות הדבש, כי אם, מבארות הנפט!
הכותב הוא אנליסט ומנתח כלכלי – פינוטק לונדון
לפתיחת חשבון נא להתקשר:
020-7033-2230