כותרת האי-פי החדש של גילי יאלו – Made in Amharica (משחק מילים על אמריקה ואמהרית) – היא הצהרה על השייכות והזהות שלו. זה נשמע צלול וחזק במוזיקה, בייחוד בצמד השירים הפותח. אלא שיאלו עצמו הוא יחסית חדש לצליל האתיופי, ואפילו האמהרית שבפיו, שנשמעת נהדר, היא תוצאה של עבודה קשה ולא בהכרח משהו שבא לו טבעי מילדות.
יאלו, בן 39, נולד באתיופיה ועלה לישראל כילד ב״מבצע משה״ בשנת 1984. בצעירותו, הוא העדיף מוזיקה מערבית, רוק ופאנק בפרט, על פני המקורות האתיופיים, אליהם לא התחבר. בהמשך, יאלו יצר רגאיי ודאב עם ההרכב ״זבולון דאב סיסטם״. בדרך לאלבום השני של ״זבולון״, מפגש קרוב עם אפלייה גזענית הוביל את יאלו לחיפוש אחר זהות ושורשים, ולאחר גילוי והתאהבות במוזיקה האתיופית, בייחוד בלייבל המופלא Ethiopique יאלו התחיל לשיר בשפת האם – אמהרית.
זה היה שינוי מבורך. אלבום הסולו הראשון של יאלו, שיצא ב-2017, היווה בשורת התחדשות. זה היה שילוב מהפנט של הרמוניות נוגות בכלי נשיפה בסגנון אתיו-ג’אז פאנקי, עם השפעות מעט פסיכדליות בגיטרות וקלידים ומקצב רקיד . האלבום הזה זכה לביקורת מהללות בעולם ובעקבותיו התחילו להשמיע את יאלו גם ברדיו באתיופיה, והוא אפילו חזר לשם לראשונה לצורך צילומי קליפ.
קליפ לשיר החדש, Sew Lesew:
[x_video_embed type=”16:9″][/x_video_embed]
האי-פי החדש שלו, שכולל ארבע שירים, יוצא לקראת הופעה קרובה שלו בפסטיבל וומאד בסוף יולי (womad.co.uk). הוא הוקלט והופק בטקסס על ידי Niles City Sound, אולפן שמתמחה בהקלטות לייב אנלוגיות. יאלו ממשיך כאן את המסע האישי וחוצה הגבולות שלו; מצלילי הפתיחה של החליל האתיופי בסינגל Sew Lesew ועד לגרוב האותנטי של Zelel Zelel. הוא מתמקם על אותה מפה יחד עם אמנים כמו מולטו אסטטקה (Mulatu Astake) ומחמוד אחמד (Mahmood Ahmed) – מאבני היסוד של הפיוז’ן האתיופי-מערבי של שנות ה-70׳, אבל עם הפקת סאונד מהוקצעת ועדכנית.
שני השירים הסוגרים את האי-פי מושרים באנגלית. אף על פי שיש בהם אלמנטים מוזיקליים ממחוזות אחרים והשפעות של פופ-רוק ורגאיי (נזכרתי בתומר יוסף בשיר This is where I’m home), אתיופיה נשארת חזק בתודעה המוזיקלית. זו מוזיקה ששואבת ממסורות שונות ויוצרת מעין כור היתוך שעומד בפני עצמו. למי שמתחבר לגרוב ולא נרתע משפות זרות – מומלץ ביותר!
קליפ לשיר נוסף מהאי-פי, Zelel Zelel:
[x_video_embed type=”16:9″][/x_video_embed]