בזמן שבתי החולים עדיין מתקשים לארגן מחדש אלפי ניתוחים שנדחו בינואר בשביתה הראשונה בשל מחלוקת על חוזי העסקה של הרופאים הזוטרים, כבר מתקיימת שביתה שנייה היום 10 בפברואר.
בשביתה האחרונה בינואר כ- 3,300 ניתוחים שהיו אמורים להתקיים נדחו. ואחד מכל עשרה תורים שגרתיים בוטל. מאות אחרים בוטלו בימים שלפני ואחרי השביתה עצמה. כ-10,000 רופאים זוטרים מתוך 26,000 התייצבו לעבודה. רבים מהם הסכימו מראש לבוא ככיסוי חירום.
השביתה יצאה לפועל לאחר שהאגודה הרפואית הבריטית (BMA) והממשלה לא הצליחו להגיע להסכמה על חוזה חדש שהוצע לרופאים הזוטרים.
הארגון מודאג מתשלום עבור משמרות בסוף השבוע, התקדמות הקריירה המקצועית ואמצעי אבטחה כדי להגן על רופאים מפני משמרות ארוכות ומייגעות מדי, מסר כי השביתה שלחה מסר ברור לממשלה.
עם זאת, שר בריאות ג’רמי האנט תאר את השביתה כ מיותרת לחלוטין וקרא לרופאים הזוטרים לחזור לשולחן המשא ומתן.
בפעם האחרונה ששני הצדדים נפגשו באופן רשמי הייתה ביום שישי, אבל המשא ומתן הוקפא בזמן השביתה התקיימה.
אז על מה המחלוקת
הסיבה לשביתה היא תכנית של הממשלה לאכוף חוזה עבודה חדש, שישנה את הדרך שבה הרופאים המתמחים יתוגמלו על עבודתם, ולהפחית את התשלומים שהם מקבלים עבור תורניות סוף שבוע.
דר שי אלפרט כותבת כי עיקר השינויים נוגע להגדרות שעות העבודה. בעוד שעד כה הוגדרו שעות עבודה רגילות כשעות שבין 7 בבוקר ל-7 בערב בימי שני עד שישי, ובהתאם לכך עבודה מעבר לשעות אלה זיכתה את הרופאים בפיצוי בגין עבודה בשעות בלתי סוציאליות, כעת מבקש משרד הבריאות הבריטי להגדיר מחדש את שעות העבודה הרגילות. לפי הצעתו, שעות עבודה רגילות יורחבו לימים שני עד שבת, מהשעות 7 בבוקר ועד ל-10 בלילה.
המשמעות הכלכלית של המהלך הזה היא שהרופאים הזוטרים ישתכרו 30% פחות משכרם כיום
השרים הציעו רופאים עלייה של 11% בשכר בסיסי בשנה שעברה, אבל עלייה זו קוזזה על ידי הגבלות למרכיבים אחרים של חבילת השכר, לרבות תשלומים עבור שעות לא מקובלות אולם הם אמרו כי אין תקציב לפיצויי רופאים זוטרים.
נראה שהמחלוקת הזו תסלים ולמעשה זו הפעם הראשונה בארבעה עשורים שהרופאים הצעירים נוקטים צעד מרחיק לכת שכזה.