בחודשים האחרונים של שנת 2010 היו יותר התחלות של בניית בתי מגורים, מאשר בתקופה זהה בשנת 2009. המועצה הלאומית לבנייה (ה-NHBC), המתעדת ורושמת כל בניין חדש מהרגע שמתחילה בנייתו, מצאה כי בין חודשים אוקטובר לדצמבר החלה בנייתם של 2,024 בתים פרטיים בלונדון. זוהי עלייה משמעותית, לעומת שיא שלילי של 1,523 בתים, הנרשם באותם חודשים, שנה קודם לכן. אמנם בחודש דצמבר 2009 המספר היה 500 בתים, לעומת 546 בתים ב-2010, אך למעשה, בשנת 2009 נבנו פחות בתים חדשים, מאשר בכל שנה אחרת מאז 1924, והאנליסטים של תעשיית הנדלן אינם מצפים לעלייה משמעותית בעתיד הקרוב.
אימטיאז פרוקי, מנהל בכיר ב-NHBC, אמר כי, אף אחד אינו פותח בקבוקי שמפניה, אבל ישנה אמונה ההולכת ומתגברת שהגרוע מכל נמצא כבר מאחורינו ואנחנו בדרך להחלמה. הקצב וההיקף של אותה החלמה תלויים למעשה בגורמים שאינם בשליטת תעשיית הנדלן, כמו זמינות המשכנתא והלחצים הפיננסיים על הצרכנים. אלו הם המכשולים הגדולים ביותר שמגזר הבנייה עומד בפניהם בשנה הקרובה. פרוקי דיבר, כמובן, בשם הקבלנים – לא בשם צרכני הבתים. באופן מובן, קבלנים מעוניינים רק בשורה התחתונה, ולכן יעדיפו לבנות בתים שאותם יוכלו למכור במהירות וברווחיות – בלי קשר לרצונותיה של הממשלה או בקשותיה. כבר מזה זמן רב, המשמעות של עניין זה היא שמספר הבניינים הנבנים קטן מהכמות הדרושה – זהו מצב גרוע שתמיד דוחף את המחירים כלפי מעלה, ללא יצירת איזשהו ערך מוסף, מלבד מחסור.
מארק קלייר, מנהל בכיר בחברת Barratt Developments, מודה כי קיים קושי להצדיק עלייה משמעותית בהיקף הבנייה, כל עוד קונים חדשים עדיין אינם יכולים לקבל משכנתאות או להרשות לעצמם את רכישת ביתם הראשון. על פי סקר שבוצע בחברתו לאחרונה, ניתן לראות כי מצב זה יכול לגרום לא רק לבעיות דיור, אלא גם למתחים חברתיים. זאת משום ש-86 אחוז מתוך הנשאלים, שהם בני 30 ומטה, הגדירו בעלות על בית כעדיפות עליונה בחיים, שזהו אחוז גבוה יותר מנושאים אחרים עליהם נשאלו, כמו סיפוק מעבודה (76 אחוז) וגובה הכנסה נטו (57 אחוז).
על פי העמותה לשיכון (ה-CIH), הפיקדון הנדרש כעת לשם רכישת בית חדש הוא גבוה ביותר, בהשוואה ל-40 השנים האחרונות, כאשר קונים בית בפעם הראשונה צריכים לממן בממוצע כ-30 אחוז ממחיר הנכס. איחוד הקבלנים (ה-HBF) העריך כי קוני בתים אלה בלונדון צריכים לחסוך 60 אחוז מהכנסתם הנקייה בכל חודש, למשך חמש שנים, בכדי להרשות לעצמם את הפיקדון בעבור בית ממוצע. התוצאה הבלתי נמנעת היא שישנם כעת בסביבות 200 אלף איש, הקונים את ביתם בפעם הראשונה, בהשוואה לכ-600 אלף בעשור הקודם, על פי נתונים ממועצת מלווי המשכנתאות (ה-CML).
אם כך, האם זה אומר שהמחירים ימשיכו לעלות? נראה שלא. בחברת Capital Economics, חברת ייעוץ עצמאית ללא שום אינטרס או השקעה בשוק הנדלן, הגיעו למסקנה שמחירי הבתים ימשיכו לרדת בשנים הקרובות. לדבריהם, אם, כפי שאנחנו משערים, שיעור האבטלה ימשיך לעלות, גל חדש של נכסים יתווסף לשוק על ידי מוכרים בעל כורכם. בנוסף לכך, בניגוד לדעה המקובלת, אנחנו לא חושבים שלונדון תהיה חסינה מפני ירידות נוספות במחירי הבתים. הפיטורים במגזר הציבורי ישפיעו, אמנם, באופן קשה ביותר על איזורים אחרים (בבריטניה), אך המגזר הציבורי עדיין מחזיק באחת מתוך כל שש עבודות בלונדון. מלבד זאת, על פי אומדן המדדים נראה שהערכת מחיריהם של הנכסים בעיר הינה מופרזת באופן יחסי להכנסות העובדים, טענה החברה.
* מירה בר-הלל כותבת לאיבנינג סטנדרד בענייני נדלן:
* האמור בסקירה זו אינו מהווה הצעה ו/או ייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים מיוחדים של כל לקוח, ואין בו משום המלצה ו/או חוות דעת ו/או תחליף לשיקול דעתך העצמאי.


































