באוליפיאדת לונדון ישתתפו 15,000 אתלטים, 8.8 מיליון כרטיסים, 26 ענפי ספורט, 302 מדליות זהב ואחד אלכס גלעדי, שיפקח על השידורים החיים וגם יגיש את מדליית הזהב לקופץ לגובה הטוב בעולם.
האולימפיאדה אולי לא תהיה ראוותנית כמו הקודמת בבייג’ינג, והאנגלים גם לא התרגשו במיוחד לקראתה, כמו הסינים. אחרי הכול, מדובר באולימפיאדה השלישית שלונדון מארחת וגם ביוני, מספר שבועות לפני טקס הפתיחה, האנגלים הקדישו את כל ההתלהבות שלהם לחגיגות הג’ובילי של המלכה. אבל מאמצע יולי כבר אין ברירה. התוואי (המסומן בוורוד) ממרכז לונדון למתחם האולימפי במזרח העיר נסגר לטובת משתתפי האולימפיאדה והרחובות החלו להיחנק מעודף תנועה. גם מי שיתעקש לא להתלהב, ימצא את עצמו אחוז בקדחת האולימפית.
ב-40 השנים האחרונות התרגלנו כבר שאין אולימפיאדה בלי אלכס גלעדי, חבר בכיר בוועד האולימפי הבינלאומי מאז 1994 וסגן נשיא רשת הטלוויזיה, אן.בי.סי, לשידורי ספורט מיוחדים. הוא היה בכל האולימפיאדות מאז 1972 ומ-1980 גם באולימפיאדות החורף. ב-2005 הוא הצביע בעד לונדון, שהיא ביתו השני, כמארחת המשחקים ב-2012, ולפי דבריו, הוא לא צפוי להתאכזב.
אני כבר שנה רב איתם שישקו את הפרחים
הנוהג שלי מהיום שאני חבר בוועד האולימפי הבינלאומי הוא לשבת עם החברים ביציע המרכזי, מספר גלעדי על תכניותיו לטקס הפתיחה. כשהמשלחת הישראלית תעבור, אקום לכבודה ואז אעזוב ואעבור למרכז השידור כדי לוודא שהשידורים מתנהלים כמו שצריך.
האולימפיאדה הראשונה שלו הייתה מינכן 1972, הזכורה בעיקר בשל טבח 11 מספורטאי המשלחת הישראלית. השנה מלאו 40 שנה לטבח. ממשלת ישראל וכמה ממשפחות החללים ניסו לשכנע את הוועד האולימפי הבריטי לציין את האירוע בדקת דומייה אך לשווא. הוועד האולימפי לא יסטה ממנהגו ב-40 השנים האחרונות, הוא אומר. היה טקס במינכן אחרי הטרגדיה, באיצטדיון האולימפי. יהיה אירוע רשמי בגילדהול, ב-6/8, של הוועד האולימפי הישראלי, בנוכחות נשיא הוועד האולימפי העולמי.
אלה ששהו בלונדון בחודשים האחרונים, ודאי התקשו להתעלם מהגשמים הכבדים ששמו ללעג את הכרזת הבצורת של חברות המים ומאיימים על השקט הנפשי של מארגני המשחקים. אם זה מסכן בני אדם, הוא משיב, ימתינו קצת אם צריך. זה כמו ווימבלדון ושם כבר 120 שנה לא ביטלו טורניר. מדהים אותי שחזו בכלל בצורת. שנה שלמה אני רב איתם בוועדת התיאום בלונדון שישקו את הפרחים, שיהיה דשא ירוק והם אומרים שאי אפשר להשקות כי יש בצורת. ועכשיו הגשם לא מפסיק.
המשלחת הישראלית תמנה פחות אתלטים מזו שהגיעה לבייג’ינג, למשל. אין לנו נבחרת כדורגל. נהיה 30 ומשהו, אומר גלעדי. זו משלחת יפה מאוד שתיבחן על מה היא תביא, לא על ההיקף שלה.
תשעה מיליארד פאונד, ארבעה מיליארד צופים
מה מצפים מאולימפיאדת לונדון לעומת קודמותיה?
לא כדאי להתנבא, כי יש מספיק דברים שיכולים לקלקל. זו שרשרת שאין בה חולייה אחת חזקה. קודם כל, להתנהל זה הדבר המורכב ביותר והמסובך ביותר. זה מבחן גדול והשאלה איך נעמוד בו. כשתכבה האש האולימפית, רק אז יהיה אפשר לשפוט את האולימפיאדה הזאת.
הייתה הרבה ביקורת על התקציב המנופח במיוחד בזמן מיתון כזה.
אנשים בדרך כלל נהנים מבורות. האולימפיאדה מחולקת לשני תקציבים – האחד הוא זה של הוועדה המארגנת (2.2 מיליארד פאונד), תקציב פרטי לחלוטין הממומן על ידי הוועד האולימפי הבינלאומי והחסויות. מכירות הכרטיסים והתמלוגים מהמזכרות מכסים אותו. ההכנסות יעלו על ההוצאות במקרה הזה. היה גם תקציב של כתשעה מיליארד פאונד כדי להקים את התשתיות ואת הכפר האולימפי. לקחו את בית השחי של לונדון ועשו ממנו גן פורח. בכסף הזה ראוי שכל צרי העין יסתכלו איך בריטניה, שהייתה צריכה לבזבז מיליארדי פאונד כדי להציל את הבנקים, ולא צמח שם פרח אחד ובמקום זה, בתשעה מיליארד הפכו את האיסט-אנד של לונדון למקום פורח ולמקום שיהיו בו הרבה דברים טובים בעתיד.
כמה צופים להערכתך יראו את המשחקים בטלוויזיה?
בגביע העולמי בכדורגל ובאולימפיאדה מעריכים שצופים ארבעה מיליארד איש. פה מקיימים לאורך 17 ימים 2,500 שעות ספורט וכל אחד בכל מקום אחר מתעניין בדברים אחרים. היום עם האינטרנט, כשישדרו את כל השעות, המספרים יהיו גדולים. בבייג’ינג צפו בטקס הפתיחה 825 מיליון איש מאוכלוסייה של 1.4 מיליארד. אז איפה היו כל השאר? זה הרבה יותר הערכות ואין לזה ממש משקל מסחרי כמה יצפו בזה בעולם, כי הספונסרים מוכרים לפי כל שוק בנפרד. אבל ההערכה הכללית היא שבאיזה שהוא שלב של היום, צופים ארבעה מיליארד איש לפחות 15 דקות.
גלעדי לא רק יעבוד באולימפיאדה, אלא גם יצפה כאוהד במשחקים. אני אוהב במיוחד את תחרויות האתלטיקה ברמה הגבוהה ביותר וגם ביקשתי להעניק את מדליית הזהב לזוכה בקפיצה לגובה, שזה ספורט מאוד אלגנטי לדעתי וזה יקרה ב-8/8. אראה כמובן כמה שאני יכול מהתחרויות, אבל אני חייב להישאר ערני כל העת למקרה ומתעוררת בעיה באן.בי.סי או בשידורי הטלוויזיה האולימפיים, שאני מיניסטריאלית אחראי עליהם.
מה למשל יכול להשתבש?
הפסקת חשמל. כמה ברקים ורעמים יכולים לגרום לה. בנוסף, יהיו כמה תחרויות שיתנהלו ברחובות לונדון, אופניים או מרתון, ואז מספיק ששני משוגעים יקפצו לתוך הכביש. אנחנו זוכרים מה קרה במרוץ האחרון בתמזה בין קיימברידג’ לאוקספורד.



































