איילין פרושר היא עיתונאית ניו יורקית יהודיה היושבת היום בירושלים, לאחר שנים רבות של עשייה עיתונאית, במהלכן היא עבדה עבור עיתון המוניטור בעיראק, בטורקיה, באפגניסטן ובמוקדי פורענות אחרים. את עובדת היותה יהודיה היא לא סיפרה לאיש, כאשר סקרה את השנים שלאחר המלחמה בעיראק, אך היא חשה התעלות כלשהי כאשר חשבה על ההיסטוריה היהודית המפוארת שחרטה את רישומה על מדינה אומללה זאת. החווייה העיראקית שלה, לאחר הפלתו של סדאם חוסיין, היא זו שהעניקה לה השראה לטוות עלילה זו, במרכזה ניצבת כמובן עיתונאית. הספר הוא אמנם פרי הדמיון הפורה שלה, אולם יש בו קווי דמיון רבים למציאות.
בעצם, במרכזו של הסיפור ניצב נביל אל אמארי, הפיקסר, על שמו נקרא הספר ומנקודת ראותו מתוארים האירועים. נביל הוא מורה לאנגלית, אבל כאשר הוא פוגש את העיתונאית העונה לשם (המעט מוזר) סמרה, אך מכונה סאם, חייו משתנים מן הקצה אל הקצה. הוא פותח בפניה דלתות אל עולם מאלף, עתיר תככים וסכנות, ומסייע לה לבצע את משימתה העיתונאית. ככל שהימים נוקבים, הוא הולך ונעשה מוקסם מהעיתונאית, מפנטז על האפשרות שיוכל לשאת אותה לאישה ואפילו חושב על מראה הילדים שייוולדו לו ממנה. אבל לסאם עצמה יש סדר יום שונה המונע מנחישותה להגיע לחקר האמת ולחבר קצוות של סקופ אפשרי על פרשת שחיתות המוליכה מהקונגרס האמריקני אל עבר ארמונו של הרודן העיראקי. מקצועית, צינית ושאפתנית היא נקלעת להרפתקה העלולה להמיט כליה עליה, על נביל וגם על משפחתו. בתוך כך היא עורכת היכרות אינטימית עם בגדד השסועה, האלימה והמסוכסכת בתוך עצמה ובאותה עת מנסה לרצות את גחמותיו של העורך, המבקש לאחוז בסיפור העיתונאי בקרניו ולפרסם גילוי בלעדי בעמודו הראשון של העיתון.
עיתונאית המסקרת לבדה מלחמה במדינה מוסלמית הייתה מאז ומתמיד חידה בעיניהם של גברים מוסלמים. כך היה אף בחייה האמיתיים של המחברת בבגדד. תמיד היו תומכי משטר ומתנגדיו שבאורח אופייני חשדו כי העיתונאית אינה אלא סוכנת מוסד הנמצאת בעיצומה של שליחות עלומה ומשתמשת במקצועה לשם הסוואה. מאז ומתמיד הם התקשו לקבל עובדה זו כפשוטה. הגבר הערבי תמיד התקשה להבין כיצד זה שאישה מסוגלת להישלח למשימותיה המקצועיות אל ארץ זרה, מבלי שתיאוריות מזימה, כאלו ואחרות, יסייעו לו לפענח את התופעה. נביל אינו יוצא דופן, אלא שבניגוד לפיקסרים אחרים המוצמדים לכתבים זרים, הוא נשבה בקסמה ומוכן להקריב את עצמו למענה. היא, מצידה, אינה יכולה לתפקד ללא שירותיו כמתורגמן, איש קשר, מתווך, מורה דרך, מקור מידע ומשענת לעת צרה. כאשר הוא נפגש עמה בפעם הראשונה במלון חמרה, בו התגודדה העיתונות המערבית, הוא משתנק לרגע, שכן היא לבשה ג’ינס וחולצה עם מחשוף.
אבל זהו גם סיפורה של עיראק בשנת 2003, השנה בה החל העולם לערוך היכרות עם הצד האפל שבה – זה המורכב מחטיפות, התאבדויות, הפצצות אמריקאיות והוצאות להורג. כאשר יותר ויותר עיתונאים הונחו על הכוונת של המליציות המוסלמיות, הם החלו להסתגר בחדרי מלונם והסתמכותם על הפיקסרים שבחוץ הייתה כמעט מוחלטת. בעצם הם היו אלה שעשו עבור הכתבים את העבודה האמיתית. ובעצם, הספר הזה, על 666 עמודיו, הוא מעין הוקרה לגיבורים האמיתיים של כל מלחמה – הפיקסרים שבלעדיהם הסיפור העיתונאי לא יכול היה להיוולד. פרושר שרבטה מותחן קולח, חצי דמיוני, חצי מציאותי, ממנו עשויים החומרים לסרט הוליוודי.
Ilene Prusher. Baghdad Fixer. Halban Publisher. £9.99.