אלפי מטיילים מנצלים את מזג האוויר הנפלא ואת מרבדי הכלניות ונוסעים דרומה. אם הגעתם לשדה בוקר נוסעים דרומה לגן לאומי עבדת עיר נבטית-ביזנטית מרשימה, שזכתה להכרזת אונסקו כאתר מורשת עולמית על דרכי הבשמים הנבטיות, משם דרך רמת נפחה מגיעים למצפה רמון.
עבדת עבר מפואר
עבדת הייתה העיר המרכזית על ציר המסחר הנבטי שבין פטרה לנמל עזה המכונה דרך הבשמים. הימצאותה על הנתיב שבו הועברו הבשמים והתבלינים מחצי האי ערב והמזרח הרחוק אל נמלי הים התיכון, איפשרו לה לפרוח. בתקופה הביזנטית נהנתה העיר מתמיכה כלכלית וצבאית בהיותה עיר-גבול לאימפריה, ובין המאה ה-4 למאה ה-7 הגיעה לשיא פריחתה. בעיר נבנו כנסיות, נחפרו בורות מים ומערות ששמשו כמחסנים וכבתי מלאכה, וחשיבותה החקלאית עלתה. באוקטובר 2009 בוצעו מעשי ונדליזם בגן הלאומי עבדת וגרמו לנזק כבד לעיר הנבטית הקדומה ולמאות ממצאים ארכיאולוגיים שבתחומה. שני בדואים, שזעמו על הריסת מבנים לא חוקיים באזור, הפילו עמודי כנסיות שניצבו במקומם מאות בשנים, ניתצו ושברו אבנים וכתובות, ציירו על החומות כתובות גרפיטי ושמן, חיבלו קשות במזבח ובגת שבמקום- מהעתיקים ביותר בישראל, ואף השחיתו את המתקנים והשילוט כמעט לחלוטין.
ממשלת ישראל החליטה להשתתף בעלות שיקום הנזקים והוחלט על פרויקט תלת שנתי בהשתתפות ששה משרדי ממשלה.
כיום, בתום שלוש שנים של עבודות שיקום מאומצות ובהשקעה של כ-8.7 מיליון שקל, ולאחר שהוצבה מערכת אבטחה היקפית למניעת פריצות עתידיות, מזמינה רשות הטבע והגנים את הציבור ליהנות מחדש מהגן הלאומי, הנחשב אחד מאתרי הדגל של הארכיאולוגיה בישראל.
מכתש רמון הגדול בעולם ומרכז המבקרים החדש במצפה רמון
לאחר נסיעה של כעשרים קמ דרומה על כביש 40 מגיעים למצפה רמון השוכנת בלב הר הנגב על שפת מכתש רמון, כ- 80 קמ מדרום לבאר-שבע בגובה של כ- 900 מטר מעל פני הים. מכתש רמון הוא הגדול בעולם. לא רק טבע ונוף מדברי מרהיב מצפה שם למטיילים אלא מרגשת במרכז המבקרים המחודש, שהוקם להנצחת זכרו של אילן רמון, שנספה באסון המעבורת קולומביה. המרכז מציע מסע מרתק בחייו של האסטרונאוט הישראלי הראשון, לצד היכרות עם פלאי הטבע באזור הייחודי. כשאילן רמון הגיע לפני שנים רבות לאיזור, התאהב בו עד כי שינה את שמו מוולפרמן לרמון. טבעי שהמקום יתרום עכשיו להנצחתו.
הקונספט הרעיוני שהנחה את מתכנני הפרויקט היה החיבור בין שמיים לארץ ובין אדמה לחלל. בין מכתש רמון במלוא הדרו ועוצמתו, לבין סיפורו של אילן רמון המעורר השראה בכולנו.
מרכז המבקרים בנוי על שפת מצוקו של מכתש רמון, בפאתי היישוב מצפה רמון. מיקומו זה הצופה אל נופיו מהווה למעשה את מבואת הכניסה אל המכתש. מכתש רמון הוא שמורת טבע פתוחה שבה עוברים מאות אלפי מבקרים בשנה. חלקם מטיילים, שוהים בו לילה או יותר וחלקם חולפים בדרכם לאילת ובחזרה. מאחר ולמכתש רמון אין שערי כניסה, אלא דרכים ושבילים רבים הפתוחים לקהל, משמש מרכז המבקרים כשער למכתש. הכוונה כאן היא לצייד את המבקר במידע על השטח ועל תופעת המכתש הייחודית, לעדכן את המטייל בכללי ההתנהגות הנדרשים בשמורת טבע ולהמליץ על שלל מסלולי הטיול ואפשרויות הבילוי במכתש ובסביבותיו.
לאחר הביקור במרכז המבקרים, ולהשלמת החוויה מוזמן המבקר ללון בחניון הלילה הייחודי- חניון בארות, החניון המסודר היחיד שנמצא בלבו של מכתש רמון, עם נוף מדברי מהפנט בכל הכיוונים. בתקופה הזו הראות נקייה ומיוחדת ובלילות צפיית הכוכבים נפלאה וברורה מאוד. הלינה היא באוהלים בדואים סגורים עם מזרנים מרופדים ובמקום וף יש חדרים שאפשר לברוח אליהם. בבוקר מתעוררים לשמש חורפית נעימה ומפה ניתן לקבל תדריך ומפה ולצאת לטייל באחד ממסלולי הטיול הרבים שבמכתש רמון.
לפרטים נוספים:
רשות הטבע והגנים *3639 ובאתר
עוד כתבות על מבחר טיולים, אירועים, ובילויים, במה כדאי? וכן ב היום