אנשי עסקים המתכננים פעילות עסקית בינלאומית נוהגים להתייעץ עם מומחים לתכנון מס כדי להשיג תוצאות אופטימליות בכל הנוגע למיסוי נכון ולמניעת כפל מס. מעטים מביאים בחשבון שיש צורך לתכנן גם אחזקה נכונה של נכסים בכל הנוגע להגנת הנכסים ולהבטחתם לצרכי המשפחה במקרים של הסתבכות משפטית בתביעות משפטיות, או במקרים של פטירה וירושה. כך לדוגמא, לצוואות יש בדרך כלל תוקף טריטוריאלי ולכן אם יוצאים לפעילות עסקית בחול צריך להביא בחשבון שצוואה ישראלית לא תחול בחול על נכסים הנמצאים בחול.לצרכים כאלה נוהגים אנשי עסקים מתוחכמים להקים נאמנות אשר תחזיק עבורם את הנכסים (בדרך כלל מניות בחברות בחול).הנאמנות תייסד חברת אחזקות, או בלשון המשפטית חברה להחזקת נכסי נאמנות, אשר תהיה חברת הגג אשר תחזיק את המניות בחברה העסקית הפועלת באפריקה.
בשנים האחרונות התפרסמו ידיעות על שימוש בנאמנויות פרטיות בישראל. לעתים קרובות מתייחסים לנאמנות כמכשיר תכנון מס, אך לאמיתו של דבר, הנאמנות היא כלי לגיטימי לתכנון אחזקת וניהול נכסי משפחה והעברת נכסים לדורות הבאים.
נאמנויות בימינו מוקמות ומנוהלות במדינות אנגלו-סקסיות המבוססות על דיני המשפט המקובל. במדינות קונטיננטליות (אירופה ודרום-אמריקה) מוכרים סוגים אחרים של נאמנויות, כדוגמא, לדרום אפריקה יש מסורת ארוכת שנים של שימוש בנאמנויות.
ראוי לציין כי, הנאמנות אינה ישות משפטית דהיינו אינה נחשבת לתאגיד אלא היא שם כולל למבנה משפטי הכולל זכויות וחובות במערכות יחסים בין כמה גורמים, יחידים או תאגידים. הנאמן מקבל את השליטה בנכסי הנאמנות ופועל לטובת הנהנים של הנאמנות. התוצאה מהקמת הנאמנות היא כי לא ייחשב היוצר (מייסד הנאמנות) כבעל נכסי הנאמנות.
אתם בטח שואלים את עצמכם: מה מניע אדם לקחת כסף ונכסים ולהעבירם לשליטתו של אדם זר? הסיבות לכך רבות, כך בארהב ובאנגליה יש רצון להימנע מתשלום מיסי ירושה, מתנה או דומיהם; או מסיבוכים הקשורים לדיני ירושה. באירופה הקונטיננטלית קיימים שיקולים דומים ואחרים הקשורים בדיני ירושה אירופאיים. שיקולים כאלה יכולים להיות רלבנטיים לישראלים הפועלים במדינה זרה.השיקול אשר יעניין אותנו ביותר הוא של הגנת נכסים והעברת נכסים מדור לדור. בהגנת נכסים מדובר בהגנה מפני נושים קיימים או פוטנציאליים (ובכלל זה תביעות משפטיות). עי גידור הרכוש והעברתו לשליטת נאמנות יוצא הנכס מידי יוצר הנאמנות ויעבור לתחנה עצמאית ונפרדת. בתחנה זאת יהיה הנכס מוגן בהתקיימם של מספר תנאים.
נושא העברת הנכסים מדור לדור הוא עמוד התווך של הנאמנות. בדיני הירושה של ישראל קיימת מכשלה להעברת רכוש לדורות הבאים. כך, לפי סעיף 8(ב) לחוק הירושה התשכה 1965, בטלה מתנה הנועדת להיות מוקנית למקבלה רק במות הנותן, אם לא ניתנה בצוואה עפי אותו חוק. הנאמנות, ככלי משפטי, מאפשרת לעקוף את האיסור הזה ולבצע העברת נכסים מדור לדור מבלי להיזקק לאישור של בית-משפט.
מיסוי נאמנויות
ועדת רבינוביץ’ הכירה בכך שהטיפול במיסוי נאמנויות דורש ועדת מומחים נפרדת, ואכן הוקמה ועדה אשר בראשותה עמדה פרידה ישראלי, סגנית נציבת מס הכנסה. הועדה הציגה המלצות אשר שימשו בסיס לחקיקת תיקון מס’ 147 לפקודת מס הכנסה. תיקון זה הוא החוק למיסוי נאמנויות אשר נועד להסדיר את נושא מיסוי הנאמנויות בישראל. בבסיס החוק יש הנחות יסוד לפיהן כאשר נאמנות מוקמת על-ידי יוצר ישראלי, נאמנות יוצר ישראלי, הנאמנים של הנאמנות מחוייבים לדווח לרשויות המס על הכנסות הנאמנות ולשלם בגינן מס הדומה למס החל על היחיד יוצר הנאמנות.לעומת זאת, כאשר הנאמנות מוקמת על-ידי תושב חוץ, דהיינו נאמנות יוצר תושב חוץ, תהיה נאמנות זאת פטורה ממס בישראל והנאמן לא יהיה חייב בדיווח על הכנסות הנאמנות.
והנהנים? נהנים מקבלים חלוקות כספים מנאמנות, בין אם היא נאמנות יוצר ישראלי או נאמנות יוצר זר. הכנסות אלה יכול שיהיו פטורות ממס בהתמלא תנאים מסויימים, אך הנאמנים חייבים לדווח למס הכנסה על קבלת ההכנסות הללו.
כאשר הנאמנות מוקמת על ידי יוצר ישראלי, ייפתח לה תיק נפרד במס הכנסה והיא תשלים את המסים הדרושים (אשר בעיקרון יהיו דומים למסים שיחיד היה משלם בגין אותן הכנסות). בעיקרון, עצם חלוקה מן הנאמנות לנהנים איננה חייבת במס אם התקיימו התנאים לכך.
ניהול נאמנויות
החוק למיסוי נאמנויות הביא בשורה טובה לבעלי מקצועות חופשיים; אין חיוב במס על נאמנות רק משום שהיא מתנהלת בישראל או שהנאמן הוא ישראלי. ולהיפך, גם אם נאמנות של יוצר ישראלי תנוהל בחול עי נאמן זר היא תחוייב במס. כאמור לעיל, המבחן למיסוי הנאמנות קשור לשאלה מי היה היוצר והיכן מקום מושבו. תיקון חשוב זה בחוק יעודד הקמת ושימוש בנאמנויות בישראל כשירות מקצועי לתושבי חוץ. ראוי לציין שהתפקיד של נאמן אינו ייחודי לעורכי דין או רואי חשבון; גם חברות המנהלות נכסים פיננסיים וחברות ביטוח יוכלו בתנאים מסוימים לפעול כנאמנים.
נושא הנאמנות בישראל הוא מקצוע העתיד לעורכי דין, רואי חשבון ומנהלי כספים. עקב השימוש הרב שנעשה בו ברחבי העולם, לימוד שיטות העבודה בחול והתמחות בתוכן חוקי הנאמנות יסייעו לנאמן הישראלי להכיר את הנושא ולפעול לפיתוחו למתן שירותים טובים ללקוחות ולקשר טוב עם רשויות המס בישראל בעת הטיפול בדווחי הנאמנויות.
עוד אלון קפלן ירצה בנושא נאמנויות בהקשר של ישראל-לונדון באירוע של מועדון העסקים בלונדון.
ההרצאה תתקיים ביום ד’, 28.11 בשעה 18:30. להרשמה התקשרו לטלפון: 02084456822 או שלחו מייל: hamoadon@ibclondon.com
האירוע בחסות בנק לאומי.