לפני כשישה חודשים נפלה התיקרה על השולחן של מזכירתי, מספר שגריר ישראל בלונדון, רון פרושאור, למזלה ולמזלנו האירוע התרחש במהלך סוף שבוע ולא היו נפגעים. זה הראה לנו עד כמה הבניין זקוק לשיפוץ.
התיקרה, כמובן, היא רק המחשה למצבו הרעוע של מבנה שגרירות ישראל הנמצא בלב לונדון, אולם המגעים לביצוע השיפוצים החלו זמן רב לפני שהיא נפלה על שולחן המזכירה. זה היה ב-2004 ופרושאור, אז מנכל משרד החוץ, אישר את שיפוץ מבנה השגרירות הלונדונית בהשקעה של מיליוני פאונדים. לימים, נתמנה פרושאור לשגריר ישראל בבריטניה וכעת הוא נמצא במרכז פרויקט גדול ומורכב שיימשך שנתיים ומן הסתם ישפיע, בטווח הקצר והארוך, על פעולת השגרירות.
מטרת השיפוצים היא לשפר את סביבת העבודה ולהתאים אותה לפעילות השגרירות. במהלך העבודות ישופצו וישודרגו התשתיות, הנגישות לשגרירות והיצוגיות הנדרשת משגרירות ישראל בלונדון, שהיא, לדברי השגריר, מהשגרירויות הגדולות והחשובות של ישראל בעולם.
בניין השגרירות, נמצא בגני קנגסינגטון. הוא נבנה בין השנים 1862- 1860 עי הסופר והמשורר, ויליאם ת’אקרי, איש חצרה של המלכה ויקטוריה. ת’אקרי העביר את זכויות החכירה לידי משפחת מונטיפיורי. לאחר מלחמת העולם השניה הועמד המבנה לרשות המוסדות הלאומיים של העם היהודי, קרי הסוכנות היהודית, וממנו התנהלו כל המגעים עם ממשלת המנדט הבריטי בטרם קום המדינה. עם הקמתה של ישראל הפך הבניין לשגרירות ישראל המחזיקה בזכויות החכירה עד שנת 2054.
אחת הבעיות הגדולות בתכנון השיפוץ הייתה העובדה שהבניין נבנה כבית מגורים והיינו צריכים להתאים אותו לצרכים שלנו כשגרירות, כמו למשל להקצות איזורים גדולים לריכוז מחלקות, חדרי אירוח, תשתיות חשמל ותקשורת וצרכים בטחוניים, אומר ארז קבילי, סגן קצין המנהלה שאחראי על הפרוייקט. הקשיים נובעים מכך שהבניין שייך לבית המלוכה הבריטית ויש לשמר אלמנטים עיצוביים, חיצוניים ופנימיים כמו עמודי שיש, משקופים, דלתות מסויימות, גרם מדרגות ומעקה. נוסחה זו גובשה במומ ממושך עם מייצגי הכתר הבריטי, המשגיחים שלא יהיו חריגות מהמוסכם. באופיו המבנה יישאר בריטי אולם פנים הבית יקבל גוון ואופי ישראליים באמצעות יצירות אמנות ישראליות.
השיפוץ יחייב העברת מחלקות שלמות בשגרירות לקרוואנים שיוצבו בחצר השגרירות. רק המחלקה המסחרית נמלטה מגורל זה ועברה למשרדי ה-UJIA בבית בלפור. היה לנו חשוב לשמר עבודה תקינה של השגרירות, מסביר השגריר, ומרבית העובדים נשארו כאן הן משיקולים ביטחוניים והן משיקולים כלכליים. המחלקה הקונסולרית ממשיכה להעניק את שירותיה לציבור. אנחנו מתנצלים על אי הנוחות הזמנית ומבקשים מהציבור לגלות הבנה ולהשתמש באתר האינטרנט שלנו לשם קבלת אינפורמציה וקביעת פגישות אישיות מראש. הוא מבקש.
לרגל השנה החדשה מאחל השגריר לכל קוראי עלונדון שנה טובה, שנת שלום וביטחון ומקווה כי בשנה הבאה ימשיכו, יעמיקו ויתחזקו יחסי ישראל-בריטניה.