***
ישראל ניצבת במקום ה-20 בהיקף הפרויקטים שיזמו חברות ישראליות בבריטניה. כך עולה מדוח שפרסמה הזרוע למסחר ולהשקעות של הממשלה הבריטית, UKTI. עפ הדוח, בשנה האחרונה יצרו חברות ישראליות 147 מקומות עבודה חדשים בבריטניה – ובכך עקפה ישראל את רוסיה, יוון, טורקיה, הונג קונג, ודרום אפריקה.
***
נוחי דנקנר, בעל השליטה בחברת נכסים ובניין מקבוצת אי.די.בי, בוחן אפשרות שליטה בבית השקעות בריטי המוערך בשווי של כ-1.5 מיליארד דולר, במטרה לפרוץ דרך לתחום ההשקעות והניהול הפיננסי של משקיעים זרים בחול. באחרונה רכש דנקנר בית מלון בקרדיף באמצעות חברת נכסים ובניין שבשליטתו, ובשיתוף עם קבוצת טונסטייט הבריטית וחברת דסטני – בהשקעה של 30 מיליון לישט. בית המלון בקרדיף כולל כ-200 חדרים וסוויטות, שבעה מרכזי כנסים, מסעדות, מתקני ספא וחניונים (הרכב הקבוצה: נכסים ובניין – 20%, דסטני – 20%, טונסטייט – 60%). סגי איתן, מנכלית קבוצת נכסים ובניין, מסרה שבית המלון בווילס – בדומה לשני בתי המלון של הילטון שנרכשו על ידי נכסים ובניין לפני מספר חודשים בלונדון ובברמינגהם – הוא אטרקטיבי וייחודי מבחינת מיקומו והשירותים הניתנים בו. בית המלון ינוהל על ידי רשת הילטון העולמית.
***
לטרנד החם של רכישת בתי מלון בבריטניה מצטרף גם איש העסקים הישראלי אלפרד אקירוב, בעל השליטה בחברת הנדלן אלרוב, שמתמודד על רכישת בניין בקובנט גארדן ב-58 מיליון לישט במטרה להפוך אותו למלון בן 150 חדרים. אלרוב נדלן פועלת בייזום ובנייה של נדלן מניב ונדלן למגורים. פעילותה הבינלאומית מתבצעת באמצעות חברת הבת PIH, הפועלת בעיקר בשווייץ. זוהי השקעה ראשונה בבירת אנגליה עבור אקירוב, המתכנן להנפיק את PIH בבורסת לונדון.
***
סמי שמעון הצטרף לקבוצת המייסדים של קרן אקווה אגרו להשקעות בטכנולוגיות מים, הכוללת בין היתר את בני גאון, יור גאון אחזקות וגאון אגרו, שישמש יור וועדת ההשקעות. הקרן מתכננת לגייס כ-100 מיליון דולר וגייסה עד כה 25 מיליון. שמעון הוא שותפו לעסקים של גאון גם בקבוצת גאון אחזקות, שחגגה בימים אלה תשע שנים להקמתה.
***
אחרי שהנפיק בעבר בלונדון שלוש חברות: בייטמן הנדסה, ליטווין וחברת המכרות ניקאנור, מתכנן בני שטיינמץ הנפקה רביעית בבורסה הראשית בלונדון. מדובר בהנפקת ענק של חברת הכרייה קוניקו, לפי שווי של 3-4 מיליארד דולר. במקביל, חתם שטיינמץ בימים אלה עם חברת הטקסטיל בגיר להקמת חברה משותפת, שתשקיע בנדלן ברחבי העולם בהשקעה של 72 מיליון דולר.
***
סמי ויולי עופר במומ למכירת האחזקה המשותפת האחרונה שלהם עופר נכסים, לאיש העסקים דוד עזריאלי, לפי שווי של 800 מיליון דולר. האחזקות העיקריות של עופר נכסים כוללות 20% מבנק מזרחי-טפחות ששוויו כ-1.4 מיליארד שקל, 72% ממניות חברת הקניונים מליסרון ששווה כמיליארד שקל, ונדלן הכולל בנייני מסחר ותעשייה בשווי של כמיליארד שקל. מעבר לרצונם של האחים עופר לסיים את השותפות שלהם בעופר נכסים – המכירה תאפשר לסמי, ככל הנראה, לממש נכסים לצורך התמודדות על רכישת בנק לאומי.
***
בנק לאומי בריטניה (חברת בת בבעלות לאומי), פותח נציגות בישראל בבית אמות המשפט. בראש הסניף הישראלי תעמוד רות דאוני, לשעבר מנהלת בכירה בבנקאות הפרטית של בנק לאומי בריטניה. הנציגות תתמקד בשיווק ופיתוח עסקי של בנק לאומי בריטניה וחברות הבת שלה – בנק לאומי ג’רזי וחברת הנאמנות לאומי ג’רזי.
הפעילות העסקית העיקרית של הבנק כוללת מימון סחר בינלאומי ללקוחות באנגליה וברחבי העולם, עם התמחות בסחר עם ישראל, מימון לנדלן בבריטניה, מימון למגוון פעילויות עסקיות ומימון של תחום המדיה. הבנק נחשב לגדול מבין הבנקים הישראלים הפועלים בממלכה המאוחדת עם נכסים בהיקף של למעלה מ-1.2 מיליארד לישט. מנכל בנק לאומי בריטניה ברוך לדרמן, ציין כי פתיחת הנציגות בישראל משתלבת בתוכנית האסטרטגית לקידום ופיתוח עסקי בנק לאומי בריטניה וחברות הבת בג’רזי, ולפיתוח פעילותה של המחלקה לבנקאות פרטית. לדבריו, צעד זה מצטרף לשרשרת מהלכים אחרים שבוצעו לאחרונה, וחיזוקה של המחלקה לבנקאות פרטית על ידי הצבת שני מנהלים מנוסים בראשה: משה לנגרמן ודר תומס וולפורד.
***
מעצבת הבגדים גלית לוי, נמצאת במגעים מתקדמים עם מרקס אנד ספנסר לעיצוב קולקציה ייחודית של בגדי ערב ושמלות כלה שימכרו בלעדית לרשת. העסקה מוערכת בכמיליון דולר, והדגמים ישווקו תחילה בסניפי הרשת בלונדון. בית האופנה של גלית לוי, שקיים למעלה מעשור, מיצב את עצמו במהלך השנים כבית אופנה מוביל בארץ לעיצוב שמלות ערב וכלה. בשלושת השנים האחרונות החלה לוי לייצא קולקציות בעיצובה לבתי כלבו בעולם, בתוכם הרודס והארווי ניקולס. בנוסף היא מחזיקה חנות משלה בלוס אנג’לס, ושואו רום בניו יורק.
***
העצבנות באחרונה בשווקי הנדלן בעולם אינם מרתיעים את טייקון הנדלן יגאל אהובי. אהובי סגר עסקת נדלן מניב – הגדולה ביותר של ישראלים בחול – עם קבוצת דלק נדלן בשליטתו של יצחק תשובה. השניים רכשו 88 נכסים מניבים בשוויץ לצרכי מסחר מקבוצת ילמולי השויצרית בהיקף של 2.83 מיליארד דולר שאמורים להניב להם כ- 125 מיליון דולר בשנה מדמי שכירות. ‘ ילמולי הולדינגס’ היא חברת נדלן מהמובילות בשווייץ. על העסקה התמודדו 60 חברות מכל רחבי העולם. עיקר המימון לעסקה שתושלם בסוף ספטמבר יגיע מבנק ההשקעות מריל לינץ’.
***
פרופ’ אורי זליגסון, מנהל מכון עמליה בירון לחקר קרישת הדם במרכז הרפואי שיבא והפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב זכה בעיטור היוקרתי ביותר מטעם הארגון הבינלאומי לקרישת הדם The Robert Grant Medal, על הישגים במחקר, הוראה וקידום המקצוע. העיטור הוענק לו בקונגרס הבינלאומי של הארגון שנערך בז’נבה שבו השתתפו 7,700 מדענים ורופאים מרחבי העולם והוצגו בו 3500 עבודות מדעיות (בינהן 9 מקבוצתו של פרופ’ זליגסון).
.הארגון הבינלאומי לתרומבוזיס והמוסטזיס ( The International Society of Thrombosis and Hemostasis) הוקם ב-1969 והוא מאגד אלפי מדענים ורופאים מרחבי העולם שעוסקים במחקר הגורמים להיווצרות קרישי דם בעורקים ובורידים (תרומבוזות) שהם גורמי התמותה והתחלואה השכיחים ביותר במדינות המערביות (אוטם בשריר הלב, שבץ מוחי, תסחיפי ריאות וכדומה). מאז שהוקם הארגון חלה התקדמות פנומנאלית בהבנת מנגנוני קרישת הדם, במניעה וטיפול בחסימות כלי דם, באבחון מצבים של נטיה תורשתית לקרישיות יתר, ובאבחון ומניעה של מחלות עם נטיה תורשתית או נרכשת לדמם. תודות למחקרים הללו קיימים כיום תכשירים הממיסים קרישי דם או מונעים הופעתם וכן תכשירים יעילים לטיפול במצבי דמם. בנוסף, מקיים הארגון הבינלאומי פעילות ענפה במסגרת ועדות מדעיות, פעילויות חינוכיות ברחבי העולם, ומפרסם כתב עת מדעי מוביל.