איזה פירות מומלץ לקנות
אמנם המקור הטבעי של הפירות המיובשים הוא התכונה החיובית העיקרית של ממתקים אלו, אלא שלהבדיל מתהליכי ייבוש מסורתיים בשמש שהיו נהוגים בעבר – כיום, בכדי לזרז את הייבוש ולייעל אותו כלכלית, נוהגים לייבש את הפירות בתהליכים תעשייתיים הפוגעים בערכם הבריאותי. מעבר לכך, לחלקם אף מוסיפים סוכר, מה שהופך אותם למרוכזים עוד יותר בסוכר ובקלוריות!
מומלץ לקנות פירות מיובשים שאינם מסוכרים ושיובשו בתהליך טבעי. ניתן לזהות את הפירות המיובשים הטבעיים על ידי צבעם השונה והפחות זוהר. לדוגמה: משמש מיובש טבעי – צבעו חום לעומת צבע צהוב בייבוש התעשייתי. השוני ניכר גם באננס מיובש, צימוקים ועוד.
לשומרי משקל
האתגר המרכזי של אכילת פירות מיובשים הוא הכמות. הפירות המיובשים נקנים לרוב במשקל ובתפזורת, לכן קשה לאכול רק אחד או שניים. הדבר נכון גם לגבי האגוזים. מה הפיתרון? כדי לשלוט על הכמות, יש לחלקם מיד לאחר הקנייה לשקיות אישיות סגורות, הכוללות 2-3 פירות מיובשים, כגון תמר או דבלה (תאנה מיובשת) וכ-4-5 אגוזים או 10 שקדים שאינם קלויים ואינם מומלחים. שקית אישית כזו מכילה כ-100-150 קלוריות ויכולה לשמש כחטיף אישי בריאותי של אחר הצהריים, לדוגמה. השקיות האישיות מגבילות את הכמות למדודה ומדויקת, כך שניתן לצמצם את הפיתוי של הכנסת יד לשקית מלאה בפירות או באגוזים.
פרי מיובש בשילוב אגוזים
פרי מיובש מכיל כמות ניכרת של סוכר פשוט הנספג מהר ומעלה את רמת הסוכר בדם. כדי למתן את העלייה ברמות הסוכר יש לשלב את הפרי המיובש עם אגוז המכיל בעיקרו שומן. השילוב של השניים יוביל לאפקט של האטת ספיגת הסוכר ממערכת העיכול לדם, בגלל נוכחות השומן שבאגוז. אפקט דומה ניתן לקבל בשילוב פרי מיובש ויוגורט טבעי.
רק 100 קלוריות
כמות הפירות המיובשים והאגוזים שסך האנרגיה בהם מסתכמת ב-100 קלוריות הם: 15 יחידות שקדים; 8 חצאי אגוז מלך; 4 אגוזי ברזיל; 5.5 אגוזי מקדמיה קלופים; 5 יחידות אגוז פקאן; 12 יחידות קשיו טבעי; 2.5 כפות צימוקים; 4 יחידות שזיף מיובש; 4 יחידות תמר לח; 2 תאנים מיובשות; 6 יחידות משמש מיובש; 4 חרובים.
100 קלוריות אלו יכולות להוות תחליף לחטיף אנרגיה אישי או לשתי פרוסות לחם קל עם מריחה דקה של ריבה, שהשווי האנרגטי שלהם הוא גם 100 קלוריות.
במקום סוכר
בזמן שתיית הקפה/תה, ניתן לאכול פרי יבש במקום להמתיק את השתייה משום שהפרי היבש משרה תחושה של מתיקות ובכך ניתן למעשה לצמצם את השימוש בסוכר שולחני.
הכותבת היא דיאטנית קלינית וספורט B.Sc.Nutr, ברשת סטודיו C.