המוצרים המובנים מוגני קרן (Principal Guaranteed Structured Products) מאפשרים ניהול שמרני יחסית של מבנה תיק בו קיים מרכיב מנייתי עם חשיפה למניות באופן מושכל. החשיפה יכולה להיות באותה מידה גם לשערי מטבע, סחורות ונכסי בסיס נוספים לפי היצע המוצרים בתחום. אין דרך נוחה יותר מלהיות חכם בדיעבד ולהצביע על תהליך המימוש שהשווקים עוברים בימים אלו והופכים את המוצרים מוגני הקרן לאי של שפיות.
למוצרים המובנים יש עדנה בשנים האחרונות. לאחרונה זכו לפופולריות מוצרים אשר נכס הבסיס היה מדדי מניות לסוגיהן, ביניהן המדדים של השוקים במזרח אסיה כגון: סין, הודו, קוריאה, סינגפור, טייוון ועוד. כמובן שהשווקים הקלאסיים המשיכו לככב כגון: השוק האמריקאי, נאסדק, S&P וכן השווקים האירופאים, CAC ,FTSE, DAX ועוד.
על מנת לבנות מוצר שקרן ההשקעה בו מוגנת צריך לחשב כמה כסף לשים היום בפקדון שיבטיח 100בעוד תקופה. לדוגמא במידה והריבית היום היא 6% אזי השקעה של 94.3 היום תחזיר לי 100 בעוד שנה. עם שארית הכסף ארכוש אופציה על מדד מסוים, כגון מדד מניות שיבטיח השתתפות בעליית אותו מדד.
שוקי המניות פופולאריים מאוד בשנתיים האחרונות )למרות שבתקופה האחרונה אנו עדים לזעזוע מסוים) המשקיעים נחשפו לדילמה קלאסית: האם להגדיל את אחזקותיהם בתקופה של שוק עולה בתיקי המניות על חשבון החלק הסולידי של אחזקותיהם, או באמצעים חיצוניים אחרים. חשוב לציין, כי העליות בשוקי המניות הגלובליים נמשכת לאורך מספר שנים ובהרבה מקרים נוטים המשקיעים להצטרף כאשר השווקים כבר עשו כברת דרך משמעותית (עשרות אחוזים) ומכאן שרמת הסיכון בהשקעה הולכת וגדלה.
מחלקות ההנדסה הפיננסית של בתי ההשקעות והבנקים הבינו את המצב והרבו ליצור מוצרים על מדדי המניות הגלובליים, כדי לענות לדרישת ציבור המשקיעים. עצם רכישת מדד מניות ולא מניה ספציפית מרחיבה את פיזור ההשקעה המורידה במעט את הסיכון. הפחתת הסיכון יכולה להיעשות בנוסף עי בחירת מוצר שבו קיימות מספר נקודות מדידה של השינוי במדד עליו מבוסס המוצר, במהלך חיי המוצר המובנה, כגון: נקודות מדידה חצי שנתיות, בהשוואה לחישוב של שער המדד ביום הכניסה וביום המכירה. אריזת מדד מניות במוצר מוגן קרן, מורידה את הסיכון משמעותית. המשקיע יודע בדיוק כמה יקבל כמינימום בסוף תקופה ויותר מכך, הוא גם יודע מה ההפסד האלטרנטיבי, שהינו הריבית הקבועה לתקופת המוצר. לדוגמא: אם הלקוח רוכש מוצר לשנתיים שבו קרן ההשקעה דולרית, והריבית לפיקדון דולרי לשנה הינו 4.0% – אזי ההפסד האלטרנטיבי הינו כ- 8%.
שימוש נפוץ הוא רכישת מוצרים מובנים מוגני קרן שהתמחו במדדי המניות הגלובליים כתחליף לתיק מניות ספציפי, תיק קרנות מניתיות או תעודות סל ETFs. התקופה של השנה שחלפה והרבה קודם לכן אופיינה בגרף עולה של מדדי המניות לסוגיהן. נכון שלא כולם באותו יחס – בחלק מהמדדים נרשמו עליות נאות שניתן היה לממשם לרווח. האלטרנטיבה לאחר מימוש הרווח היא לחזור לשוק המניות. כאן המוצרים המובנים מספקים את הטוב משני העולמות, עי כך משקיע יוציא משוק המניות חלק מרווחיו או את השקעתו נושאת הרווחים, וישקיע אותם במוצר מובנה מוגן שתשואתו צמודה לאותו מדד שהניב לו עד כה רווחים נאים, אין סיכון לקרן, ובכך מבטיחים גם את רווחי העבר.
לדוגמא: משקיע שהחזיק ETF על מניות בסין ותיק המניות עלה ב- 50% בתקופה נתונה, יכול למכור את ה- ETF ולממש רווח. במקביל להשקיע את הכספים במוצר מובנה המאפשר השתתפות בתשואה על מדד המניות בסין, ובכך להבטיח את קרן ההשקעה שבו כבר מגולמים רווחי העבר, עם סיכוי להמשך רווחים על המדד הסיני. גם אורך תקופת המוצר הינה בעלת חשיבות רבה. מצד אחד כאשר המוצר הינו מוצר על מדדי מניות, רצוי שתקופת המוצר תהיה ארוכה יחסית, על מנת שתנודתיות שעלולה להיות באותו מדד מניות תשפיע מעט ככל שניתן על התשואה. מאידך, ככל שהתקופה מתארכת, גדל גובה הריבית האלטרנטיבית אותה יכול להפסיד המשקיע.
ה- Trade-off במקרה זה הוא אינו מתמטי אלא הערכות של אורך תקופת נעילת הכסף במוצר המובנה המוגן קרן. מוצר מובנה מוגן קרן אינו נזיל! כאן הניסיון מראה שתקופות בינוניות בין שנה וחצי לשלוש שנים הינן התקופות המתאימות למרבית המשקיעים ומכאן שמרבית המוצרים כוונו לטווחים אלו.
היבט נוסף שראוי להזכיר הינו מטבע ההצמדה של המוצר. כזכור, המוצר נבנה משני חלקים: החלק של הריבית הקבועה הוא המספק את היכולת הכספית לרכישת האופציה. ככל שריבית השוק גבוהה יותר על החלק הקבוע, האפשרות לקבלת אחוז השתתפות גבוה יותר בעליית המדד גבוהה יותר. לדוגמא, בשנה שחלפה, הריבית הדולרית היתה גבוהה יחסית לריבית היורו ולריבית השקלית ומכאן שמוצרים דולריים אפשרו תשואות גבוהות יותר שהתבטאו באחוז השתתפות גבוה יותר בעליית המדדים כאשר הקרן היתה צמודת דולר. דבר שבעצם גרם להגדלת מרכיב דולרי בתיק המשקיעים, לא תמיד באופן מודע.
*הכותב משמש ראש אגף לניהול מוצרים ושירותים פיננסיים, החטיבה לבנקאות פרטית ובינלאומית של בנק לאומי