באר שבע, עיר המטרופולין הרביעית בישראל נמצאת בתנופת פיתוח אדירה. שוחרי תרבות ואנשי עסקים רבים כבר גילו את באר שבע כמרכז להזדמניות. לבאר שבע יש סיפור של 6000 שנה, אומר רוביק דנילוביץ’, ראש עיריית באר שבע, צריך פשוט לספר אותו.
בסיור עיתונאים חשף ראש העירייה את שאיפתו למתג את העיר ולמצב אותה כאחת הערים המובילות בישראל. מיליארדי שקלים מושקעים כאן בפרויקטים רבים. שיפור התשתיות, כביש 6, רכבת ישראל והעברת בסיסי צהל לנגב, תורמים לשיפור כלכלתה והופכים אותה ליעד לעסקים, לימודים, השקעה בנדלן ועכשיו בנוסף לכך, מציעה באר שבע לתושבים וגם לתיירים, תרבות עשירה ואיכותית. יחד עם משרדי ממשלה ונדבנים יוצרים ציר מוזיאונים הכולל את מרכז המבקרים באר אברהם אבינו, מוזיאון הנגב לאמנות, מוזיאון המדע וכן מתחם קטר מספר 70414, הרכבת הטורקית.
דנילוביץ’ מתלהב מאד כשמדבר על חזון התיירות של באר שבע. יש לנו את אברהם אבינו, זו העיר המתוכננת הראשונה בעולם, כאן היה השלום הראשון בין אברהם לאבימלך. ועוד מספר על כך שבאנגליה, ניוזילנד ואוסטריה, חוגגים בכל שנה את יום באר שבע כי כאן היה הניצחון הגדול שלהם במלחהע הראשונה.
נחשפנו לכמה מהפרויקטים שמצביעים על תנופת קפיצת המדרגה של העיר באר שבע.
מתחם המוזיאונים בעיר העתיקה, יציע חוויה תרבותית מקיפה ומגוונת לתושבי העיר ולאורחיה, תוך שהוא משתלב בתכניות לחידוש פני העיר העתיקה ולעיצובה כמוקד תרבות ותיירות שוקק חיים.
במוזאון הנגב לאמנות, מוצגת קריאטידה – תערוכת היחיד של סיגלית לנדאו. אין כל סיבה שתושבי הנגב לא יקבלו את המיטב.אומרת דר דליה מנור מנהלת המוזיאון. למרות הריחוק התודעתי של הציבור במרכז הארץ מבאר שבע, מוסרת מנור, זוכה התערוכה קריאטידה לתגובות נלהבות, מעוררת התרגשות רבה בקרב המבקרים, ומחוללת שיח ציבורי בקרב קהיליית האמנות ומחוצה לה.
פארק נחל באר שבע: לאורך כ 8- קמ יהיו פזורים עוגני בילוי, תרבות ותיירות רבים. מתחם התיאטרון כולל אמפיתיאטרון ענק, המיועד לכ 12,000- צופים. מתחם האגם המלאכותי יהיה בלב הפארק וסביבו אתרי נופש ופנאי מסעדות, בתי קפה, פעילויות מים ואתרי פיקניק רבים. מתחם הספורטק המתוכנן בפארק נחל באר שבע כולל מתקני ספורט פתוחים, בהם מגרשי כדורגל, כדורסל, כדורעף חופים, טניס ופטנק, מתקני ספורט אתגרי, גופי מים מלאכותיים, טרמפולינות, מסלולי אתגר לאופניים ועוד.
העיר העתיקה: הכוונה להפוך אותה למוקד מרכזי בעיר למגורים ולפעילות צעירים ומרכז תרבותי, כלכלי, תיירותי וחברתי, תוך שימור המאפיינים ההיסטוריים של המקום.
פארק המדע: מוזיאון מדעי אינטראקטיבי, חדשני ואיכותי, שנועד להנגיש תחומי מדע שונים ולהציגם למבקרים באופן שיעורר סקרנות ועניין. המוזיאון, המוקם בפינת הרחובות אסף שמחוני והעצמאות, תוכנן כמבנה אדריכלי מרשים המחובר למרחב הציבורי ומשתלב בנוף העירוני סביבו. זהו פרויקט לאומי המציג בגאווה את הדרך המדעית וההצלחה של מדעני וחוקרי ישראל במגוון תחומים.
המוזיאון הארכאולוגי: שיקום מבנה המוזיאון הארכיאולוגי הושלם והוא משתרע על שטח כולל של כ 700- מר, בסמוך למוזיאון הנגב. הוא כולל אולם מרכזי, מבואה, חצר פנימית וכיתות עיון.
מרכז מבקרים באר אברהם: בימים אלו נשלמות העבודות להפיכתו של מתחם באר אברהם למרכז מבקרים חדיש ואטרקטיבי, בתכנון ייחודי.
המשכן לאמנויות הבמה הוא ביתם של תיאטרון באר שבע ושל התזמורת סינפונייטה באר שבע. בתזמורת בת 37 נגנים, ולה קהל מנויים שמונה כ-3,200 בני אדם. השנה חוגגת התזמורת 40 שנה בכמה פרויקטים חגיגיים. הראשון שבהם היה מרתון בטהובן, שבמהלכו בוצעו תשע הסימפוניות של בטהובן בארבעה ימים. זו היתה הצלחה אדירה, סיפר עופר סלע, מנכל הסינפונייטה, האולמות היו מפוצצים. בהמשך העונה אנחנו מתכננים גם אירוע אופרה שאנחנו מקיימים אחת לשנתיים, והשנה נעלה את ‘הספר מסביליה’.
לדברי סלע, התזמורת יזמה גם קורס אקדמי שמתקיים באוניברסיטת בן-גוריון, ואשר במסגרתו ניתנות הרצאות ומושמעים קונצרטים קלאסיים. התחלנו את זה לפני חמש שנים עם 60 סטודנטים, ועכשיו אנחנו עם 600 סטודנטים שמגיעים מכל הפקולטות, הוא מספר.
להקת המחול קמע חוגגת השנה עשור לפעילותה. הלהקה יושבת בבית הספר בת דור באר שבע עש לארי וליליאן גודמן. במקום יש מסלולי לימוד לרקדנים ולרקדניות מגיל 5, וכן מסלול הכשרת רקדנים מקצועיים בני 25-18.
בית הספר למשחק הוקם בעיר לפני שבע שנים. זה אחד המנופים הגדולים ביותר שיצרו פה שינוי, אומר שמוליק יפרח, מנהל בית הספר ומנהל תיאטרון באר שבע, יש חיבור חזק בין הסטודנטים לקהילה. הם מחויבים להשתלב בכל שבוע במסגרות קהילתיות. אם רוב המסלול הראשון הורכב מצעירים מקומיים, היום 60 אחוזים מהם מגיעים מרחבי הארץ.
לנדאו, אחת האמניות הישראליות המצליחות ביותר, ומי שייצגה אותנו בביאנלה לאמנות בוונציה, מסתובבת במוזיאון. כאמנית זיהיתי פה הזדמנות לעשות משהו, להרחיב את האינטראקציה שלי עם הדרום. מאז הוקמה התערוכה אני בכל שבוע בבאר שבע ואני מאוד מרוצה. עבורי התערוכה כאן היא פרק משמעותי בחיים שלי.
היציאה מהמוזיאון מובילה אל סמטאות העיר העתיקה של באר שבע, שבה מצוי גם בית האמנים, מבנה מנדטורי מקסים ובו שבעה חדרי גלריות המשמשים משכן ליצירות שונות ממגוון אמנויות. המטרה היא לקדם אמנים תושבי האזור ולאפשר להם להציג את יצירותיהם. משמאל לכניסה גן פסלים מרהיב של עצים שהגזע מעץ שמת ועליו יצירות אמנות מחומרים שונים.
לא רחוק מבית האמנים נמצא תיאטרון הפרינג’ שהוקם לפני כשנתיים בתוך האנגר ששימש את הגא לחלוקת מסיכות והיה מיועד להריסה. השחקנים מעלים הצגות, מופעי מחול, ממש רנסנס תרבותי.
לדברי דנילוביץ’, תרבות ואמנות הן השגריר הטוב ביותר של באר שבע. עדיין יש סטיגמות על העיר ויש כאלה ששואלים ‘מה יש לעשות שם?’. אני הבנתי כבר כשנכנסתי לתפקיד שההשקעה צריכה להיות בתרבות ובחינוך.
בסוף הסיור ראינו במשכן לאמנויות הבמה את ההצגה איפיגניה – טרגדיה יוונית בעיבוד מודרני שהייתה מפתיעה במשחק ובאינטרפרטציה.
מהפכת התרבות בבאר שבע בעיצומה. כדאי לבוא לבקר ולהתרשם.
עוד כתבות על מבחר אירועים, ובילויים, במה כדאי?