אולם גם נושא זה כבר אינו מהווה בעיה. יש אין-ספור מכללות מחתרתיות, שעבור סכום מסוים יוכלו לרשום אתכם ללימודים ולקבוע את נוכחותכם. בדרך כלל למכללות אלו יש נציג אשר מקבל עמלה עבור כל סטודנט. לסטודנט מותר לעבוד רק 20 שעות שבועיות, אך אם מפקח מטעם משרד הפנים הבריטי בודק לגבי סטודנט כלשהו, נציגי המכללה יאמרו כי הוא נכח בכל השיעורים בעקביות. לעיתים מדובר רק באדם אחד המעורב בתרמית ולא במוסד הלימודי כולו.
מבחינה חוקית, האחריות נופלת על המעסיק ולא על העובד. על המעסיק להוכיח, על פי דרישת רשויות ההגירה, כי העובד חוקי ועליו להראות את כל הניירת הרלוונטית. הקנס המירבי שבית המשפט באנגליה יכול לתת במקרה של עבירה הינו 5000 לישט עבור כל עובד לא חוקי.
אז היכן, אם כן, הבעיה? הלא המעסיק שלי הוא זה שמסתבך – לא אני! אבל האם אנחנו חושבים בצורה הגונה? מאמרים רבים פורסמו בעיתונות הישראלית וגם הבריטית. כמו המקרה של נער תמים, שהגיע ללונדון לביקור משפחתי, אך ניתקל בסירוב כניסה בביקורת הדרכונים בהית’רו משום שלא ידע את שמות שחקני קבוצת הכדורגל צ’לסי! אינכם מאמינים? זהו סיפור אמיתי לחלוטין. אין לתת לתרמית הישראלית מקום להרוס את היכולת לבקר בבריטניה למבקרים חפים מפשע. כיום, רוב דוברי העברית הנכנסים לשדות התעופה הבריטים מקבלים תשומת לב יתרה ולעתים זוכים אף ליחס חשדני.
מדוע חלומו של צעיר לחיות חיי סטודנט בריטיים וליהנות ממוסדות ההשכלה שיש לבריטניה להציע צריך להתנפץ? מדוע התייר הישראלי שרוצה ליהנות ממגוון החנויות הממוקמות באוקספורד סטריט נחשד בכניסתו למדינה? ומה תהיה ההשפעה של נורמה זו על היחסים הדיפלומטיים בין בריטניה וישראל, שלאחרונה התחממו מאוד?
האופנה הישראלית תמיד מושכת אליה את הזרקורים… אך לא כשמדובר על התרומה והאנושיות של העם הישראלי. אנחנו שומעים מעט על הפעילות הישראלית נגד הטרור העולמי, על ההשפעה הישראלית על פריצות דרך רפואיות ועל ענף ההיי-טק המשגשג של עמנו! אולם הישראלים מצליחים למשוך את תשומת הלב במקרים שליליים – תמיד הראשונים בחלון הראווה העולמי של התקשורת – הלבנת כספים, סוסים טרויאניים, וגם העסקת עובדים בצורה לא כשרה בחול. מריג’נטס פארק ועד מרכז קניות ניוקסל, ניתן להפנות ראש ולהיתקל בסטודנטים ישראליים המנסים למכור תמונות שמן או תמרוקים מים המלח. חוקית, ברשות הצעירים 20 שעות עבודה, אך סכום הכספים שהם מצליחים לחסוך עולה פי כמה וכמה על כל משכורת הגונה בארץ.
בתקופה האחרונה, ניתן לראות התמקדות עצומה וסוחפת מצד התקשורת לתעשייה המגלגלת-מיליונים הזאת. בעקבות זאת, הרשויות המקומיות בבריטניה החלו בחקירות רשמיות, צעירים ישראלים גורשו, בקשותיהם של עובדים חדשים לקבל ויזות שונות נדחו, והגרוע מכל – נוסעים תמימים – תיירים – רבים אינם מורשים לדרוך על אדמת בריטניה.
השאלה שעולה כעת היא אילו השפעות עתידיות נוספות מעלה בעיה זו? ההשלכות חמורות, והממשל הבריטי רק יחמיר.
כל מה שנאמר בכתבה זו אינו יכול לשמש כעצה מקצועית חוקית. כל מקרה שונה לגופו, ויהיה מוערך בהתאם.
הכותבת היא עוד בחברת דליה סקלאר, המתמחה בסיוע משפטי להגירה, אזרחות והוצאת אשרות.
ניתן להתקשר לדליה סקלאר: + 972-3-5166 555
office@drsi-law.com