זהו זה. שלב הדיבורים הפך מעשי ומוחשי. החלטנו לממש דה פקטו ולהפיח רוח חיים בכל מאות שעות הדיונים וסיעור המוחות שערכנו בנוגע למגורים בחול. התייעצנו עם המשפחה, החברים, עמיתים לעבודה ואחד עם השני. אספנו מידע, תהיות ופתרונות בכל מישור ותחום. בנושא המגורים, העבודה, המשפחה, הריחוק, השהות בארץ זרה, השפה ושאר השאלות והקושיות של כל ישראלי שבוחר להתגורר בחול.
חמושים בתוכניות, מידע רב וכמובן טלפונים של כל ישראלי שגר בארץ היעד – יצאנו לדרך.
בדיקה אחרונה. דרכון יש, ביטוח רפואי יש, ויזה יש. מצוין. כיוון אחד עם מועד חזרה לא ידוע. נוסעים ללמוד, לשליחות, לעבודה, לחוות חיים או לחפש את מזלנו – אבל ברור שאנחנו אוטוטו חוזרים. שנה, שנתיים, שלוש גג. בכל מקרה אנחנו אולי שם אבל הלב פה.
רגע, רגע!! לעצור הכל. יכול להיות שהלב, רחב ככל שיהיה לא מספיק? מה עם שמירת הזכויות הרפואיות בארץ? בטח המחוקק, הביטוח לאומי, או קופת החולים דאגו לזה. נוסעים, חוזרים ואז בטח נרשמים או ממלאים כמה טפסים בקופת חולים ובא לציון גואל.
האם יש כיסוי רפואי בארץ לישראלים השוהים דרך קבע בחול?
תקנות הביטוח הלאומי החדשות קובעות חד משמעית:
לישראלים בחול אין כיסוי רפואי בארץ!!!
על פי התיקון לחוק, כאשר תחזרו לארץ לאחר שהות של שנתיים ויותר בחול, תאבדו את כל זכויותיכם הרפואיות בישראל!!!
מדוע תוקן החוק?
עד לתאריך מרץ 2003, רצף הזכויות בקופות החולים נשמר גם לאחר שהייה ממושכת בחול. המדינה אפשרה לאזרח ישראלי שחזר מחול , לקבל שירותים רפואיים מקופת החולים בה היה רשום. נוצר מצב שמדינת ישראל הוציאה חלק נכבד מתקציב הבריאות על תשלומים לטיפולים רפואיים אשר קיבלו אזרחי המדינה – אשר לא חיים במדינה ומתגוררים דרך קבע בחול, אזרחים אשר בפועל לא משלמים מס בריאות ולא מס ההכנסה לקופת המדינה.
על מנת לתקן מצב זה, הוציאה המדינה תיקון לסעיף 58 בחוק ביטוח הבריאות הממלכתי התשמא, אשר נכנס לתוקפו החל מחודש מרץ בשנת 2003.
התיקון לחוק קובע כי: א. מי שחדל להיות תושב ישראל ויחזור להתגורר בארץ החל מתאריך ה-1 במרץ 2003 ואילך, ויוכר כתושב עי המוסד לביטוח לאומי לא יהיה זכאי לקבל שירותים רפואיים בארץ על-פי חוק ביטוח בריאות ממלכתי, גם אם שילם דמי ביטוח לאומי במהלך שהותו בחול . הזכאות לשירותים רפואיים תינתן רק לאחר תקופת המתנה של חודשיים על כל שנה ששהה בחול לאחר ה-1 במרץ 2001 ועד מקסימום של 24 חודשים.
ב. גם מי שמוכר כתושב ישראל השוהה בחול במשך שנתיים רצופות או יותר, ואינו משלם דמי ביטוח בריאות למוסד לביטוח לאומי בארץ, או מפגר בתשלומיו יותר מ-12 חודשים נשללת ממנו הזכות לקבלת שירותים רפואיים בישראל.
הצעת החוק עדיין טעונה את אישור מליאת הכנסת בקריאה שנייה ובקריאה שלישית. עיקרי השינויים בהצעת החוק הממשלתית: תקופת ההמתנה המקסימלית תקוצר ותעמוד על 18 חודשי המתנה (במקום 24 חודשי המתנה). התשלום המיוחד לפדיון תקופת ההמתנה יקוצר לתקופה של 6 חודשים (במקום 12 חודשים) וסך כל התשלום המיוחד יהא כ- 10,000 ¤ (במקום כ – 58,000 ¤).
איך תוכלו לשמר את זכויותיכם הרפואיות בישראל?
אפשרות אחת היא להצהיר בביטוח לאומי ובמס הכנסה על תושבות ישראלית. במקרה כזה יש להביא בחשבון שיקולי מיסוי מורכבים ותשלומי מס כפולים, הן בישראל והן בארץ המגורים. אפשרות שנייה היא לשלם תשלום חודשי מיוחד במשך 12 חודשים רצופים לפני חזרתכם לארץ. סכום פעוט של 4,900 ¤ בחודש – 58,000 אלף ¤ בשנה, הוצאה כלכלית עצומה ולא רצויה. אפשרות נוספת היא הצטרפות למעגל החברים המנויים על כתב זכאות לשרות המבטיח את רצף הזכויות – ‘משלים לתושב חול’. כתב שירות בלעדי אשר משמר את רצף הזכויות הרפואיות בישראל, לישראלים המתגוררים בחול ומרחיק דאגה מליבם בנושא זה.
רכישת ביטוח רפואי DavidShield מעניקה פוליסה הכוללת גם כיסוי רפואי בעת שהותכם בחול וגם שמירה על רצף זכויותיכם הרפואיות והביטוחיות בישראל.
יתרון הפוליסה היא הכפפה של נושא הביטוח והזכויות הרפואיות הן בארץ והן בחול תחת קורת גג אחת של חברת הביטוח, אשר מצידה דואגת לשימור זכויות אופטימאלי בתחומי הרפואה והביטוח הן בארץ והן בחול.
הכותב הינו סמנכל בכיר לשיווק ומכירות בחברת הביטוח לישראלים בחול – DavidShield.