היחידה למיסוי בינלאומי (בחטיבה המקצועית של רשות המסים) הביעה את העמדה החדשה בטיוטת חוזר, שנשלחה למספר גופים מקצועיים, כמו לשכת עורכי הדין, לצורך קבלת הערות. מדובר בפרשנות לחקיקה חדשה שהתקבלה בשנת 2008.
בספטמבר 2008 חוקק תיקון 168 לפקודת מס הכנסה, המעניק הקלות מס לעולים חדשים ולתושבים חוזרים, במטרה לעודד עלייה והחזרת הון אנושי לישראל. ההקלות כוללות פטור ממיסוי ומדיווח לתקופות שבין חמש ל-10 שנים, על נכסים והכנסות שמקורן מחוץ לישראל – לכל סוגי ההכנסות, כמו: ריבית ודיווידנד שמקורם בחול, שכירות, משלח יד ומשכורות מעבודה נוספת, הכנסות מעסק ורווחי הון במכירת נכסים מחוץ לישראל.
חברה זרה בבעלות תושבים חוזרים, לא נחשבה כחברה הנשלטת ומנוהלת מישראל בכל תקופת הפטור, וממילא לא נחשבת כתושב ישראל לצורך הטלת מיסוי. בנוסף, לצורך קביעת חברת משלח יד זרה וחברה נשלטת זרה, לא הובא בחשבון חלקו של התושב החוזר במשך כל שנות הפטור.
ההקלות משמעותיות במיוחד לתושבים חוזרים בעלי עסקים בחול. כך לדוגמה – תושב חוזר שהיה לו עסק בחול לפני שחזר לישראל, והעסק ממשיך לפעול בחול לאחר חזרתו לישראל, זכאי לפטור ממס בישראל על הכנסותיו מאותו עסק לתקופה שבין חמש ל-10 שנים.
החקיקה החדשה מבחינה בין שני סוגים של תושבים חוזרים: תושב חוזר ותיק – מי ששהה מחוץ לישראל לפחות 10 שנים לפני שחזר אליה, ותושב חוזר רגיל – מי ששהה מחוץ לישראל שש שנים רצופות לפחות. בהתאם לחקיקה החדשה, תושב חוזר ותיק נחשב כעולה חדש והוא בעיקרון זכאי להקלת מס משמעותית – תקופת פטור ממס הכנסה בת 10 שנים, ואילו תושב חוזר רגיל זכאי לתקופת פטור של חמש שנים בלבד.
מה טיוטת החוזר אומרת
היחידה למיסוי בינלאומי הפיצה לאחרונה חוזר לפיו ניתן לקבוע את תושבות היחיד לעניין פקודת מס הכנסה, במידה ושהיתם בישראל למשך שלושה חודשים (90 יום). המשמעות של הקביעה הזאת היא שבמקרים מסויימים, תקופת הזכאות לקבלת הטבות מס (בין חמש ל-10 שנים), עשויה להצטמצם משמעותית.
נניח, לדוגמה, כי אדם מחליט לעלות לישראל ולהיות עולה חדש, או שאדם שהיה בעבר תושב ישראל מחליט לחזור ולהפוך תושב חוזר ותיק – בהתאם לדין המס הקיים היום, הם אמורים להיות זכאים להטבות מס במשך 10 שנים, ממועד העלייה או החזרה לישראל לפי העניין.
אולם, בהתאם לחוזר החדש, אם הם שהו בישראל תקופה של שלושה חודשים במסגרת ביקור וכדומה, הרי שהדבר ייחשב להם כמועד לתחילת הזכאות. בהתאם לחוזר, 10 שנות הפטור ייספרו רטרואקטיבית ממועד השהייה בישראל. כך יוצא, שאפשרות ניצול הפטור עשויה להצטמצם משמעותית וזאת בהתאם למועד שבו העולה או התושב החוזר שהו בישראל למשך שלושה חודשים.
גם אם לא תתקבל ההוראה החדשה של רשות המסים, עדיין נדרשת זהירות מיוחדת בדרך חישוב שנות השהייה בחול. אין מדובר בספירה טכנית של שנים מיום העזיבה, אלא בספירה מהותית בהתאם לדיני המס. העזיבה אינה הופכת את היוצא מישראל לתושב חוץ לענייני מס באופן אוטומטי. כדי להפוך לתושב חוץ, נדרשת העברת מרכז חיים ואינטרסים כלכלים וחברתיים. מדובר בסוגייה סבוכה, ולפיכך, מומלץ לקבל ייעוץ משפטי-מיסויי לקראת החזרה או העלייה לישראל, על מנת ליהנות מהטבות המס באופן אופטימלי.
כל הנכתב בכתבה זו אינו יכול לשמש כעצה מקצועית וחוקית. כל מקרה שונה לגופו ויהיה מוערך בהתאם.
* הכותב, דר במיסוי בינלאומי, הוא עורך דין ומנהל המכון למדיניות מיסים בקריה האקדמית אונו.
אימייל: avinov@bezeqint.net