בשוק הנדלן בפרט, לא רק שלא נצפתה עליית המחירים המיוחלת, אלה שירידות המחירים החדות ביותר נצפו דווקא באיזורים אלה, יותר מבמקומות אחרים בעיר
בווימבלדון לדוגמא, נכסים מסויימים חוו ירידת מחירים של עד 20 אחוזים ממחירי השיא בשנת 2007, לעומת השכונות המשיקות לה, בהן נצפו ירידות של 35 אחוזים במחירי הנכסים. זהו למעשה אפקט ידוע בעולם הנדלן המכונה – סינדרום השכן (Next door syndrome) כלומר, אם לפני שנתיים התקציב של רוכש פוטנציאלי איפשר לו לרכוש נכס בשכונות המשיקות לווימבלדון הנחשבת – בזכות הקירבה אליה ושתומחרו ב-10 עד 20 אחוזים פחות – במצב השוק הנוכחי הוא יכול לרכוש את הנכס בווימבלדון עצמה, דבר המשפיע באופן ישיר על השכונות המשיקות לה.
תופעה זו אמנם גורמת לירידה בביקוש באיזורים המדוברים, אך אין זה אומר שהוא לא קיים. רכישת נכס בקירבת איזור מבוקש עדיין מהווה את האלטרנטיבה העיסקית לרוכש הפוטנציאלי אשר יקבל תמורה רבה יותר בעד כספו. יותר מכל נוכל לראות זאת באיזורים בעלי יתרונות יחסיים, כגון איזורי קניות, בתי קפה ופארקים – כמו גם בתים ישנים בסגנונות היסטוריים. שכונות אלה, כמו קלפטון בהאקני, תמיד יעמדו במבחן הזמן והמציאות הכלכלית הנוכחית.
דוגמא מובהקת היא איזור סאות’פילדס (SW18), איזור המשתרע בין רחוב מרטון ופארק וימבלדון בדרום מערב לונדון. סאות’פילדס נחשבת לוימבלדון השנייה – מרובה בבתים משפחתיים מרווחים ויש בה אווירת כפר רגועה. בית ויקטוריאני בן שלושה או ארבעה חדרים יירכש בכ-400 אלף פאונד. בית זהה הנמצא מספר רחובות צפונה, בווימבלדון עצמה, יעלה לפחות 650 אלף פאונד. בסאות’פילדס רחוב ראשי נדיר ומיוחד שבו עדיין נמצא זן החנויות הנכחד שנקרא, חנויות בוטיק, מאפיה, מעדנייה צרפתית וקצב ולא, אפילו לא חנות טסקו אקספרס אחת.
כך הן גם גריניץ’ ובלאקהית’ (SE13) המתאפיינות בהיצע נכסים מהנמוכים בכל לונדון, תופעה שנמשכת עוד מהימים שאחרי מלחמת העולם השנייה עת האיזור הופצץ קשות ומרבית הבתים מהתקופה הוויקטוריאנית ותקופת הריג’נסי נהרסו. כאשר נכסים כאלה מוצעים למכירה, מחירם נע סביב ה-800 אלף פאונד לבית בן שלושה או ארבעה חדרים. ובכל זאת, למי שידו לא משגת תקציב כזה, איזורי לי-גרין והית’ר-גרין אשר על הגבול עם בלאקהית’, ומזרחית ללואישם, מציעים נכסים דומים במחצית המחיר, כ-400 אלף פאונד.
ארצ’ווי (N19) היא השכונה המשיקה לקמדן ואיזליגטון. שתיהן שכונות בעלות אופי צעיר ויאפי אולם מתאימות רק לבעלי ממון היכולים לרכוש בית ויקטוריאני בן שלושה חדרים במחירים המתחילים מ-700 אלף פאונד. ארצ’ווי – הגובלת בהן מצד אחד ובשכונה היקרה עוד יותר, הייגייט, מהצד השני – מאפשרת רכישת נכס דומה במחיר הקרוב יותר ל-500 אלף פאונד.
לבסוף, איזור קלפטון (E5) הפך פופולרי יותר ויותר בשנתיים האחרונות בשל קירבתו למזרח העיר ולמשחקי האולימפיאדה שייערכו ב-2012. קלפטון היא השכונה שעל יד לונדון-פילדס וויקטוריה-פארק, בהן בית ויקטוריאני בן שלושה חדרים יימכר בסביבות 500 אלף פאונד בעוד בקלפטון נכס זהה יימכר בסביבות 350 אלף פאונד.
*הכותבת היא אדריכלית במשרד Liquid Architecture + Design בקמדן טאון, העוסק במגוון שירותי אדריכלות ועיצוב פנים.
07931-741-988 / 020-7871-1866