במשך שנים רבות, התרחש מאחורי הקלעים קמפיין לאפשר לסטודנטים ישראלים להיות מועמדים למלגה רודז היוקרתית. המלגה עצמה מוענקת לשנתיים של לימודים לתארים מתקדמים בכל תחום אותו בוחר הסטודנט ללמוד באוקספורד, וכוללת גם מימון הוצאות מחייה ואפשרות להארכתה לשנה נוספת, שלישית, להשלמת דוקטורט והיא נתנת על סמך השכלה, אופי, מנהיגות ומחויבות חברתית.
על-פי הדיווחים, הקמפיין שדרש כי ישראל תכלל ברשימת המדינות הזכאיות למלגה, נתקל בהתנגדות מצד תנועת החרם, (BDS), שטענה כי ישראל אינה זכאית להכלל במלגה בשל ההתנחלויות בגדה המערבית.
בשבוע הבא, יפורסמו שמות שני ישראלים שזכו במלגת רודז היוקרתית של אוניברסיטת אוקספורד, וזאת בשל הצלחת הקמפיין שפעל לצירוף ישראל לרשימת המדינות המשתתפות במלגה.
אריק פיקהולץ, יור המעבדה למדע מוזר (WSL) באוניברסיטת אוקספורד, שמנהל מזה זמן רב את הקמפיין להכללתה של ישראל ברשימת המדינות המועמדות, אמר כי ההודעה מעודדת את המחקר והאקדמיה בישראל.
אנחנו שמחים על ההחלטה לשתף את ישראל במלגה היוקרתית ביותר, אמר פיקהולץ. ומאוד מרוצים שישראל תהפוך למועמדת שנתית קבועה. עובדה שתסייע באופן משמעותי למחקר אקדמי של בריטניה ברמה הגבוהה ביותר.
המלגאים הישראלים יתחילו את לימודיהם באוניברסיטת אוקספורד בספטמבר, במקביל למלגאים הראשונים של רודז מסוריה, ירדן, לבנון ופלסטין.
כאשר הוקמה בשנת 1902, העניקה קרן רודוס מלגות לסטודנטים ממושבות בריטיות דוברות אנגלית, ארצות הברית וגרמניה. מאז התרחבה התוכנית למדינות אחרות, ולאחרונה גם סין, איחוד האמירויות הערביות, מלזיה ומערב אפריקה.
מהי מלגת רודז?
מלגת רודז (: Rhodes Scholarship) היא מלגה יוקרתית ללימודים מתקדמים באוניברסיטת אוקספורד, הוותיקה ביותר לסטודנטים בינלאומיים, המוענקת על ידי הקרן על שם ססיל גון רודז לסטודנטים מצטיינים. בין זוכי מלגת רודז נמנים אקדמאים, אנשי רוח ופוליטיקאים בכירים, ביניהם נשיא ארה?ב לשעבר, ביל קלינטון, והיועצת לביטחון לאומי של ממשל אובמה, סוזן רייס. בשנת 2016, קרן רודז הכריזה על הרחבה של התוכנית לקבלת מועמדים ממספר מדינות נוספות, ביניהן שתי מלגות לישראל.