הקלות הבלתי נסבלת סביב השקת הפרוייקט המכונה מהירות גבוהה 2 (High Speed 2 – HS2), בולטת במיוחד בתקופת המיתון. לא רק המחיר נראה גבוה עד כדי גיחוך (כבר יש מספיק רכבות שנוסעות לברמינגהאם), גם האיזורים והנכסים לאורך המסלול יאלצו לשלם מחיר כבד. גרוע מכך, ההשפעות השליליות צפויות להמשיך עד סיום הפרוייקט (לא לפני 2026) – או, כפי שאני מקווה ומצפה, ביטולו.
העיתונאי, סיימון ג’נקינס, סיכם את הפרוייקט יפה, כשכתב: העובדה היא שסכום עצום של כסף מיועד לפרוייקט יוקרתי אחד, שהמאפיין העיקרי שלו הוא זוהר ראוותני. HS2 הוא הוצאה המתחזה לצמיחה. זה מטוס סילון לבעלי קשיי למידה.
והנזק? ובכן, קו הרכבת החדש יחל ביוסטון, שהיא כבר אחת מהתחנות העמוסות והצפופות ביותר בלונדון. יוסטון תצטרך להתפתח ולהתרחב למשך תקופה של תשע שנים, בהן יהיו הפרעות חמורות לנוסעים, הכוללות את סגירתה בחגים וקיצוץ של עד 40 אחוז משירותי התחנה הניתנים במהלך השבוע, שישפיעו על כ-80,000 בני אדם.
לאחר מכן, מנהרה תיחפר בין יוסטון לבין אולד אוק קומון במערב לונדון, שתתחבר אל ה-CrossRail. מנהרה ארוכה זו תגרום לשיבושים והפרעות בתוואי שלה, במהלך תקופת ההקמה הארוכה. הקורבנות המיידיים יהיו כ-250 בעלי בתים בקמדן, ליד יוסטון, שייאלצו למכור את בתיהם ליזמים בשלב מוקדם של הפרוייקט. אבל הם דווקא עשויים להיות ברי המזל. אלפים נוספים בלונדון ומחוצה לה עלולים למצוא את עצמם לכודים בבתים, שאותם לא יוכלו למכור בכלל עד 2026 לכל המוקדם. זה אומר בעצם 14 שנות סבל להרבה אנשים.
נאמר לי כי תכנית רכישה יעילה נוצרה עבור בעלי בתים שיושפעו מהפרוייקט, הכוללת רכישת והשכרת בתים בזמן שהתושבים יוכלו לשקול את האפשרויות העומדות בפניהם. לאנשים בבתים מעל המנהרות יוצעו סקרים של לפני ואחרי, בנוסף להבטחה משפטית מחייבת ש-HS2 יהיה אחראי באופן קבוע על כל נזק. אבל הצהרות כאלה נבחנו כבר בעבר, כמו בפרוייקט הקודם שנבנה, מהירות גבוהה 1 (HS1), שחיבר בין מנהרת התעלה לבין סנט פאנקרס. אנשים, שבתיהם נעשו בלתי סחירים בעקבות הפרוייקט, קיבלו יחס נוקשה וחסר רחמים. לכן, איני רואה שום סיבה לסמוך על הממשלה הפעם. אם תיזכרו בהבטחות תכנית הפיצויים המהירה כלפי קורבנות המהומות באוגוסט האחרון, שרובם עדיין מחכים לכסף שלהם, תבינו את ספקנותי.
ג’רי מרשל, יור קבוצות המחאה כנגד HS2, אמר כי זהו אסון שמחכה לקרות. הבנייה תגרום לנזק סביבתי בלתי יתואר. לטענת קרייג בנט, מארגון ידידי כדור הארץ, השקעה של 32 מיליארד פאונד לפרוייקט – שמסב נזק לסביבה, נועד עבור קומץ עשירים וגורם נזק לנוסעים – אינה התשובה.
לא הרבה צפוי לקרות עד 2017 לכל המוקדם. אבל עצם קיומן של תכניות אלו המאושרות על ידי הממשלה מטיל עונש אכזרי על אלפי בעלי בתים חפים מפשע לאורך המסלול, שלא יוכלו למכור את בתיהם.