בחודש נובמבר נערכה תחרות יזמים צעירים במוזיאון לונדון על ידי ה-YBI – ארגון בינלאומי ללא מטרות רווח, שאותו הקים הנסיך צ’ארלס בשנת 2000, במטרה לסייע ליזמים צעירים בעולם לפתח עסקים שיעזרו לצמצום האבטלה. הארגון מלווה את היזמים הצעירים ומסייע להם להתפתח.
במקום הראשון זכה אמיר עשור (26) כאשר בשלב הגמר השתתפו נציגים מכ-40 מדינות. צוות השופטים קבע כי קבוצת העשור, המפעילה תכנית לימודים בישראל, זכאית לפרס המכובד משום שהצליחה ליצור עסק חדשני, ייחודי, חשוב ביותר ובעל פוטנציאל רב לצמיחה וליצירת מקומות עבודה רבים בעולם בשנים הקרובות.
את תכנית הלימודים הייחודית פיתח עשור כשהיה בן 22. חזונו הוא להכשיר את דור המהנדסים של המחר, והפיכת לימודי המתמטיקה וההנדסה לחוויה חיובית. בחוגים שהקבוצה מפעילה, לומדים הילדים על עקרונות הכוח הצנטריפוגלי, האינרציה, העילוי ועוד – בדרך מיוחדת העושה שימוש בערכות ייעודיות, שמהן בונים התלמידים דגמים מלגו של כלי תחבורה, תעופה וכדומה.
לכבוש את העולם זה לא משחק ילדים
הקבוצה החלה לפעול ב-2008 בשמונה מרכזים בארץ. כיום היא מקיימת חוגים ביותר מ-130 מרכזים קהילתיים, בתי ספר ומתנסים במרכז ובפריפריה, בהם משתתפים למעלה מ-2,500 תלמידים מכל המגזרים, לרבות מהמגזר הערבי והחרדי. כמו כן, קיימים מערכי לימוד לאוכלוסיות מיוחדות, בהן ילדים עם הפרעות קשב וריכוז, עיוורים, חירשים ומחוננים.
עשור, המתגורר ברחובות, מספר שהוריו, אנשי חינוך, הטמיעו בו את האהבה לתחום וכי את הרעיון ללמד באמצעות לגו קיבל במהלך לימודיו באוניברסיטה הפתוחה. בתקופה זו הוא התנדב בפרוייקט פרח (פרויקט חונכות), שבו נתקל בתכנית המלמדת בניית דגמים מלגו בעזרת דפי עבודה. הוא חשב שהרעיון טוב אך הביצוע חלש, ולכן החל לבנות מערכי שיעור חדשים ופיתח תכנית לימודית המתאימה לילדים בגילאי 4-13. בהמשך הוא פנה לקרן שמש לעידוד יזמים צעירים וביקש תמיכה. הקרן התלהבה מהרעיון ומהנחישות של עשור, הלוותה לו 90 אלף שח ומינתה את איש העסקים, ערן מאיירס, שישמש יועץ אישי לקבוצה. כיום הקבוצה מגלגלת מחזור שנתי של למעלה משני מיליון שח.
בקרוב אצלנו?
זהו ביקורו הראשון של עשור בלונדון והוא נפעם מיופייה. אך במקום לטייל, מבלה עשור את רוב זמנו בפגישות עסקים, כדי לאתר חברה בריטית שתקבל את הזיכיון להטמיע את תכנית הלימוד שלו בבתי ספר בבריטניה. קבוצתו גם נמצאת במגעים, בין היתר, עם משרד החינוך הניגרי להטעמת התכנית ועם אנשי חינוך מאוסטרליה, ארצות הברית, דנמרק ומדינות נוספות.
עשור מספר כי הערב במוזיאון לונדון היה מרגש מאוד עבורו. סוד ההצלחה שלנו הוא האמונה במה שאנחנו עושים, הוא אומר בהתלהבות. כל המדריכים בקבוצה הינם חלק מהתהליך ואנו פועלים כמשפחה. אין דבר יותר מספק מאשר לראות ילדים עם קשיי למידה מצליחים ללמוד הנדסה בזכות מערכי השיעור שלנו…. שאיפתו היא שבתוך חמש שנים מהיום התכנית תהווה חלק מתכנית הלימודים של כל ילדי העולם, ומקווה שכבר בספטמבר הקרוב ילדי לונדון יתחילו ללמוד חשבון באמצעות לגו.