***
הדבר האחרון לו ציפה לב לבייב בלונדון, היא ההודעה שפרסמו נציגי ארגון הצדקה אוקספאם בעניין תרומה שהבטיח להם ושלא נתרמה כלל. מסתבר שלבייב הזכיר בראיון שנתן לעיתון לייף סטיל תרומה לאוקספאם (קונפדרציה של 13 ארגונים הפועלת ביותר מ-100 מדינות); בעקבות הפרסומים הגיעו אליהם בקשות שלא לקבל את תרומותיו בשל מעורבותו בבנייה בהתנחלויות ובגלל ניצול האוכלוסיה באנגולה בסחר ביהלומים. באוקספאם טענו שלבייב מעולם לא תרם לארגון או לשלוחותיו, והדגישו שאינם מקבלים תרומות מעסקים הקשורים בפעילות לא חוקית, או הפועלים בשטחים כבושים. טל רבינא, יועץ התקשורת של לבייב, מסר לעלונדון בתגובה, שבשונה ממרבית התרומות שלבייב מחליט עליהן ישירות, מדובר הפעם בשותפים עסקיים שביקשו מלבייב להעביר תרומה לאוקספאם, אלא שהחליטו בסוף למסור את תרומתו לגוף אחר, וללבייב לא היה מידע על כך עד להופעת הידיעה.
***
רומן אברמוביץ’ מתעניין ברכישת בית בישראל. נציגיו בארץ מתעניינים בבית שלוש בנווה צדק. הבית נחשב כבעל ערך היסטורי בהיותו הבית היהודי הראשון מחוץ ליפו שהוקם על ידי אהרון שלוש ב-1885. הבית נרכש לפני חצי שנה עי מריוס נכט, מבעלי צ’ק פוינט, תמורת 16 מיליון דולר. אברמוביץ מציע 30. בניין נוסף שמעניין אותו הוא ביהס פיטמן לשעבר שבבעלות שעיה בוימלגרין (איל הון חרדי), שהדרישה עליו היא 20 מיליון דולר. במקביל מחפש אברמוביץ אפשרות להשקעה בארץ, ובביקורו האחרון הגיע במסוק ליקב בזלת שברמת הגולן המייצר 40 אלף בקבוקים בשנה. יין בזלת נחשב למשובח ביותר, ובעל היקב, יואב לוי, מחזיק אצבעות שהעסקה תחתם.
***
רשות שדות התעופה פרסמה מכרז להקמת טרמינל בעלות של 10 מיליון שקל המיועד לעשירים בלבד. מנכל הרשות קובי מור, הסביר את הצורך בהקמת הטרמינל הנפרד בביקוש הולך וגובר לטיסות מנהלים וטיסות פרטיות. ב-2007 התקיימו בנתבג 5,120 טיסות כאלו ששירתו 17,680 נוסעים.
***
עפ נתוני שגרירות ישראל בלונדון, חמישה מבין עשרת אנשי הנדלן העשירים בבריטניה הינם יהודים והונם המשותף נאמד בסך של 11.5 מיליארד לישט. החמישה הם: האחים רובן (2), סיימון חלבי (5), פויו זבלדוביץ’ (6), ברנרד לואיס (7) ואיאן וריצ’ארד ליווינגסטון (9).
***
המחלקה המסחרית בשגרירות ישראל בלונדון מקימה בימים אלה פורום חדש עבור חברות ישראליות בבריטניה. אירוע הפתיחה מתוכנן לרבעון השני של 2008. הציר המסחרי, גיל ארז, שהגה את הרעיון – מסר שהכוונה ליצור פורום שייתן הזדמנות ל-Networking, כמו גם ערכים מוספים בצורה של תכנים ומפגשים עם חברות מובילות בבריטניה.
***
חברי אגודת ידידי בריטניה בלונדון תרמו 300 אלף דולר לשיפוץ תחנת מדא כרמיאל המעניקה שירותים כולל הזנקות למטחי קטיושות – לכ-150 אלף איש. בטקס הסרת הלוט – בה הוקדשה התחנה עש הוריו של לואיס צ’סטר, יהודי-בריטי הנשוי לישראלית – אמר מנכל מדא, אלי בין שנדיר לראות זוג צעיר עם שלושה ילדים קטנים כתורמים, אך זו ערובה שילוו את מדא שנים רבות.
***
שגריר ישראל בבריטניה לשעבר, צבי חפץ, יצטרף לחברת קווינקו שבשליטת יגאל זילכה. חפץ יהיה אחראי על פיתוח הפעילות הבינלאומית של קווינקו, המפעילה בתי קזינו ביוון, ברומניה ובקרוב גם בבלגרד. הג’וב החדש של חפץ עורר את בעיית הצינון, כיוון שהחוק קובע שעובד ציבור אינו רשאי לעבוד במדינה בה שירת. בתגובה לפניית עלונדון מסר ליאור חייט ממשרד החוץ שלאחר בדיקה והבהרות שקיבלו מחפץ, הגיעו למסקנה שעבודתו לא תהיה בבריטניה וללא זיקה ישירה לה, ולכן הגבלות החוק אינן חלות עליו.
***
בריטיש איירוויס הכניסה את מדינת ישראל לראשונה לרשימת היעדים המומלצים לחופשה שהחברה מוכרת. השינוי התפיסתי בהנהלת החברה מוציא את ישראל מאזור מלחמה, ומגדיר אותה כיעד תיירותי מומלץ.
***
פרופ’ יאיר טאומן, מומחה לתורת המשחקים, שיחק אותה. טאובמן רכש לפני שנתיים וחצי בשיתוף עם קבוצת משקיעים, את חברת האינטרנט הבריטית QXL, המפעילה אתר למכירות פומביות באינטרנט. בסוף ינואר מכרה הקבוצה את החברה ב-1.5 מיליארד דולר, והניבה תשואה של 2000%. בקבוצה חברים: רוני יצחקי, שמעון ויינטרוב, רונן פלד, זהר גילון, אביגדור וילנץ, משפחת ריכטר ופרופ’ אלון קולבר.
***
רשת אקססורייז Accessorize) לאביזרי אופנה מגיעה לישראל. החנות החדשה, בבעלות מלאה של יעל ואייל פישמן (בנו של אליעזר פישמן, תפתח בקניון איילון בהשקעה של מיליון שקל, ותעוצב בהתאם לסגנון חנויות הרשת בעולם. במהלך 2008 מתכננת הרשת לפתוח סניפים נוספים בקניון רמת אביב ובקניון שבעת הכוכבים. אקססורייז נוסדה לפני 23 שנה בלונדון ומונה כיום יותר מ -240 סניפים ברחבי בריטניה וכ-300 ברחבי העולם. פישמן צופה לסיים את השנה הראשונה עם מחזור מכירות של 8 מיליון שקל.
***
הלורד מייר של לונדון, דיוויד לואיס, הגיע לארץ בסוף ינואר בראש משלחת אנשי עסקים מלונדון. בארוחת גאלה שערכה לכבודו לשכת המסחר IBCC, בהשתתפות שרת החינוך, יולי תמיר, ושגריר בריטניה בישראל, טום פיליפס, אמר לואיס כי במהלך כהונתו הוא מתכנן לבקר ברחבי העולם במטרה לקדם את השירותים הפיננסיים של הסיטי, ושבחר בישראל כתחנה הראשונה לרגל חגיגות ה-60. כמו כן, הצדיע לואיס לראשי לשכות המסחר BICC ו-IBCC מרק רוס ולן יודס, לשגרירות בריטניה בישראל, ול-51 החברות הישראליות הפועלות כיום בלונדון, על העבודה המוצלחת שהם עושים בהידוק קשרי הסחר בין שתי המדינות.
בין המכובדים הרבים שהשתתפו היו גם מקס האנט – מנכל חברת התעופה BMI, שהחל ממרץ 2008 תפעיל קו תעופה בין תל אביב ולונדון, סר ויקטור בלאנק – יור תאגיד לויד, הווארד כהן – שותף במשרד עוד Salans, גרהאם דאלאס – מנהל ראשי בבורסת AIM, ראש החטיבה העסקית בבנק דיסקונט – אהוד ארנון, דב קול – מנכל בנק פיבי בלונדון, אמנון דותן – יור רדימיקס ישראל, שרגא ברוש – נשיא התאחדות התעשיינים, דוד ארצי – יור מכון היצוא, וגד פרופר – מנכל אסם איטרנשיונל.
במהלך ביקורו בישראל נפגש לואיס גם עם נשיא המדינה, שמעון פרס עמו דן בנושאים כלכליים כמנוף להתפתחות האזורית, עם נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, ועם ראש עיריית תא רון חולדאי, עמו שוחח בנושאי תחבורה וסביבה משותפים לשתי הערים ואפשרות לשיתוף פעולה.