הממלכה המאוחדת תהיה המדינה הראשונה שתשתמש בחיסון (המורשה קלינית) נגד וירוס הקורונה, כך הודיע השבוע שר הבריאות הבריטי מאט הנקוק.
השר הנקוק אישר כי החיסונים יתחילו עם הקשישים, אנשים בבתי אבות והמטפלים בהם, לפני שירדו בטווח הגיל, כאשר צוותי ה NHS והפגיעים מבחינה קלינית נמצאים גם הם בראש סדר העדיפויות.
פייזר דיווחו על תוצאות ניסוי סופיות ב -18 בנובמבר שהראו כי החיסון שלה יעיל ב 95%, ללא חששות משמעותיים בבטיחות. את החיסון יש לשמור בקירור של מינוס שבעים מעלות (מה שלא יקל על מבצע החיסון ההמוני).
בריטניה הזמינה 40 מיליון מנות של החיסון, מספיק כדי לחסן 20 מיליון איש (החיסון ניתן בשתי מנות). כ -10 מיליון מנות יהיו זמינות לשימוש בבריטניה לקבוצות עדיפות, כולל עובדי בריאות, ממש בקרוב.
חדשות טובות מאוד
שר הבריאות הנקוק אמר ש”כידוע מהודעות קודמות שלנו, החיסון הזה יעיל. ה- MHRA (הסוכנות הממשלתית העצמאית לאישור תרופות וטיפולים) אישרה את החיסון כבטוח מבחינה קלינית. יש לנו חיסון, ולכן אלו חדשות טובות מאוד.”
כאמור, הממשלה הבריטית הבטיחה 40 מיליון מנות של החיסון, שרבע מהן צפויות להינתן עד סוף השנה. ועל ידי זה הפכה בריטניה למדינה הראשונה בעולם שאישרה את החיסון של פייזר לשימוש המוני.
שלוש דרכי מסירה של החיסון
שר הבריאות הנקוק הוסיף בהודעתו ואמר: “ה- NHS מוכן לגרום לזה לקרות ולכן מתחילת השבוע הבא נתחיל בתוכנית חיסון אנשים נגד נגיף הקורונה כאן במדינה זו. בנאומו בבית הנבחרים הוסיף השר ואמר שהשקת החיסון תהיה “אחד המאמצים הלוגיסטיים האזרחיים הגדולים ביותר איתם התמודדנו כאומה. זה יהיה קשה. יהיו אתגרים וסיבוכים, אבל אני יודע שה- NHS מוכן למשימה”.
השר הנקוק אמר גם כי יהיו “שלוש דרכי מסירה” של החיסון.
“הראשונה בבתי חולים עצמם, וכמובן שיש לנו מתקנים כאלה. חמישים בתי חולים ברחבי הארץ כבר מוקמים ומחכים לקבל את החיסון ברגע שהוא אושר, כך שכעת זה יכול לקרות. כמו כן יפתחו גם מרכזי חיסון, שיהיו מרכזים גדולים שאנשים יכולים ללכת ולהתחסן בהם. הם מוקמים ברגעים אלה ממש.”
השר הנקוק הוסיף ואמר כי הצבא הבריטי מעורב בלוגיסטיקה של הפעלת החיסון ועסוק כרגע בהובלה של 800,000 מנות מבלגיה.
אבל למרות הכל, הנקוק לא ינק דבש בבית הנבחרים. הוא זכה לתגובה חריפה מאד לאחר שטען שהברקזיט עזר לבריטניה להיות המדינה הראשונה בעולם שיש לה חיסון מורשה מבחינה קלינית, בעוד שסוכנות התרופות האירופית (EMA) טרם עשתה אותו דבר לגבי האיחוד האירופי. מתנגדי הברקזיט כמובן הטילו ספק בדבריו.
ומה בשאר חלקי הממלכה המאוחדת?
ניקולה סטרג’ון, השרה הראשונה של סקוטלנד (מקבילה לראש ממשלה), אמרה כי המינונים הראשונים של החיסון ינתנו גם בסקוטלנד החל מיום שלישי הקרוב.
ממשלת וויילס “בוחנת בימים אלה דרכים” להביא את החיסון לתושבים. קצין הרפואה הראשי של ויילס, ד”ר פרנק אתרטון, אמר כי יהיו “אתגרים מיוחדים” בשל טמפרטורת האחסון הנמוכה שלו.
החיסון של פייזר (וחברות תרופות אחרות) נחשב לנשק היעיל ביותר במאבק במגיפה שגבתה יותר מ -1.4 מיליון קורבנות ברחבי העולם.