המחקר של אוניברסיטת קווין מארי בלונדון (Queen Mary University of London), שתוצאותיו הוצגו אתמול, מראה בפעם הראשונה כי חלקיקי פחמן הנמצאים באוויר מזוהם מסוגלים להגיע לשלייה דרך מחזור הדם. אותם חלקיקים זעירים, שנשים הרות נושמות, נוצרים בדרך כלל על ידי שריפת דלקים מאובנים. הממצאים האלה מצביעים על סכנות זיהום אוויר הנוגעות באופן ישיר לעוברים.
“ידוע לנו מזה זמן מה שזיהום האוויר משפיע על התפתחות העובר ויכול להמשיך ולהשפיע על תינוקות לאחר הלידה ועל כל חייהם”, סיפרה ד״ר ליסה מיאשיטה, אחת מעורכי המחקר, כשהציגה את הממצאים בפני הקונגרס הבינלאומי של “אגודת הנשימה האירופית”. “היינו מעוניינים לראות אם ההשפעות האלה יכולות להיגרם עקב חלקיקים מזוהמים שנעים מהריאות של האם אל השלייה. עד כה, הייתה עדות מאוד מועטה לכך שחלקיקים הנשאפים נכנסים דרך מחזור הדם אל הריאות”.
המחקר נערך רק על חמש נשים הרות מלונדון
יש לציין שהמחקר מאוד מוגבל ובדק רק חמש נשים הרות שהתגוררו בלונדון ושלכולן נקבע מראש ניתוח קיסרי בבית החולים המלכותי של לונדון (Royal London Hospital). כולן גם לא היו מעשנות ועם הריון ללא סיבוכים. כל אחת מהן ילדה בסופו של דבר תינוק בריא והסכימה לתת את השלייה לצורך מחקר.
בתוך השלייה החוקרים חיפשו תאים הנקראים מקרופאגים. מקרופאג הוא תא בלעני גדול המגן על הגוף מפני דלקות וחומרים זרים ומהווה חלק ממערכת החיסון של האדם, ובשלייה התא גם מסייע בהגנה על העובר. הצוות החוקר בחן 3,500 תאים כאלה ומצא 60 תאים שמכילים 72 אזורים שחורים (ועוד כמה בבדיקה, שהחוקרים מאמינים כי אלו הם חלקיקי פחמן.
“השפעה על השלייה – השפעה ישירה על העובר”
“התוצאות שלנו מספקות את הראיות הראשונות כי אותם חלקיקים מזוהמים שנשאפו יכולים לנוע מהריאות אל תוך מחזור הדם ואז אל השלייה”, הוסיף ד”ר נוריס ליו, שהציג גם הוא את ממצאי מחקר. “אנחנו לא יודעים אם החלקיקים שמצאנו יכולים גם לעבור אל העובר, אבל הראיות שלנו מצביעות על כך שזה אכן אפשרי. אנחנו גם יודעים שהחלקיקים לא צריכים להיכנס אל גוף התינוק כדי לעורר תופעת לוואי. זאת מכיוון שאם יש להם השפעה על השלייה – זו למעשה השפעה ישירה על העובר”.
לדברי פרופ’ מינה גאגא, נשיאת “אגודת הנשימה האירופית”, שלא הייתה מעורבת במחקר: “המחקר החדש צריך להעלות את המודעות בקרב הרופאים והציבור לגבי ההשפעות המזיקות של זיהום אוויר בקרב נשים בהריון. אנו זקוקים למדיניות מחמירה יותר לאוויר נקי יותר, כדי להפחית את השפעת הזיהום על הבריאות בעולם, משום שאנחנו כבר רואים אוכלוסייה חדשה של צעירים עם בעיות בריאותיות”.