תהליך ההסתגלות למקום חדש כרוך בשינויים פסיכולוגיים, חברתיים ותרבותיים, שמפחיתים את תחושת הביטחון העצמי ונהפכים במהרה ללחצים אישיים הבאים לידי ביטוי בקשרים הקרובים לנו ביותר – זוגיות והורות.
הלחצים הללו נובעים מירידה בתחושת השליטה בסביבה לא מוכרת וחדשה ועוצמתם תהיה פחותה ככל ששתי הסביבות תהיינה דומות/קרובות יותר. סביבה דומה ניתן להשיג על ידי קירבה למקומות מסחר או מגורים של ישראלים אחרים, וכן עיצוב הבית עם ריהוט ומשחקים מוכרים מהבית.
מבחינה פסיכולוגית, ניתן להקביל את ההסתגלות למעבר בין ארצות לשלבי ההתאהבות בבני זוג. בשלב הראשון קיימת אופוריה וראייה חיובית של המציאות תוך התעלמות מהקשיים, בדיוק כמו בשלב האהבה העיוורת בקשר רומנטי. אולם, שלב זה קצר ואחריו מגיעה ההתפכחות המאופיינת בגעגועים למוכר וברגשות אכזבה וביקורת על הסביבה המקומית. קיימת איזו אידיאליזציה לגבי העבר, וההווה נראה גדוש בבעיות וקשיים. אולם זוגות שמתמודדים בהצלחה עם שלב זה עוברים לשלב האינטגרציה, בו רואים ומבינים את היתרונות והחסרונות במעבר, ואף משלבים בין התנהגויות קודמות לבין דפוסים התנהגותיים של החברה החדשה.
הכול מתחיל ונגמר באופן בו אנו עובדים ומתנהלים כזוג, וזה חשוב בעיקר כשרחוקים. בני הזוג מהווים מקור חשוב ומרכזי לתמיכה ולהעצמת הביטחון האישי אחד של השני ושל כל המשפחה, החל משלב ההכנה למעבר (שלב חשוב), בתיאום ציפיות, הגדרת מטרות למעבר וקביעת דרך התמודדות ראשונית עם הבדידות והאתגרים החדשים.
למידה מבעוד מועד על מקום המגורים, מיקום התחבורה הציבורית, גני שעשועים, דואר וקופות חולים מסייעת מאוד לתהליך ההסתגלות. רישום מראש לגני ילדים, והתחברות להורים של ילדים מהגן יכול להקל על הסתגלות הילדים ולתרום לביטחון העצמי שלהם. חשוב לאפשר לילדים לשתף את ההורים בתחושותיהם, לתמוך, לעודד ולחזק בהסתגלות לסביבה החדשה.
אופן הקליטה וההסתגלות תלויים גם בתמיכה חברתית. רכישת חברים ישראלים שגרים בלונדון עוזרת בשמירה על הנורמות והערכים המוכרים מבית, וגם מהווה מעין תיווך לחברה המקומית. כמובן שאין הכוונה לא להתחבר למקומיים – דבר היכול לפתח וללמד על דרך חיים נוספת. יתרה מכך, התחברות לישראלים בלבד יכול להוביל לניכור כיוון שהמוביליות התרבותית והפתיחות לקבלת הסביבה החדשה לא מתאפשרת.
חשוב לזכור – ההתחלה החדשה מאפשרת הזדמנות להכיר צדדים בבני הזוג, שלא באו לידי ביטוי בישראל – תהליך שיכול להיות מרענן בעיקר עבור זוגות שנמצאים יחד כבר שנים רבות. במרבית המקרים, זוגות דווקא מספרים כי המגורים באנגליה חיזקו את הקשר הזוגי. חלק מרגישים כי המעבר חסם פתחי בריחה שאולי היו לבני הזוג בארץ, הפחית לחץ מכיוון המשפחה המורחבת ואיפשר להם לקבל החלטות כזוג. מה גם שסופי השבוע הארוכים מעניקים זמן זוגי ומשפחתי ארוך יותר מאשר בישראל. החוויה המשותפת של בני הזוג מצמיחה ומעשירה כל אחד ואחת לחוד, ואם עוברים אותה יחד – רגשית ופסיכולוגית – המעבר נהפך לחוויה זוגית מקרבת ומשמעותית.
הכותבת היא מטפלת זוגית.
07917-405-703