מי היה מאמין שהר של זבל, ממש בפאתי תא, שזיהם את תא וסביבתה, יהפוך לאחד מהפרוייקטים הגדולים בעולם בתחום השיקום הסביבתי?
ב-1952 הוקמה המזבלה בחירייה, וב-2007 התחילו לעבוד על הפרויקט. ב-2011 נפתח לצבור ומאז ממשיכים בפיתוח.
הקמת פארק אריאל שרון משולבת בתכנית הלאומית של המשרד להגנת הסביבה להקמת רצף פארקים מטרופוליניים בישראל. וכך, פח האשפה של המטרופולין, הופך ממש מול עינינו, לחלון הראווה הייצוגי של גוש דן ושל הארץ כולה. המפגע הסביבתי הופך לנכס לאומי.
איך הופכים הר של זבל לפארק מפואר?
זהו פרוייקט הנדסי, ואדריכלי דמיוני כמעט. צריך להתגבר על כל כך הרבה מכשולים. למשל, מה עושים עם גז המתאן שנוצר מהתפרקות הפסולת? ובכן, כמה נבון לנצל את כל המפגעים הללו למקור אנרגיה שבה משתמשים בצנרת מיוחדת נשאב הגז מבטן ההר, והוא משמש להפקת אנרגיה ירוקה ומסייע להפחתת גזי החממה.
תהליך הקמת הפארק מבוסס על מספר עקרונות אקולוגיים ובראשם עיקרון הקיימות. רב המתקנים שעל ההר עשויים מחומרי בנייה ממוחזרים כמו למשל, ספסלים, גדרות מאבן, שבילים מצופים באבנים שנגרסו ועוד.
בשטחי הפארק נבנו בריכות אגירה תת קרקעיות, המשמשות לאיגום מי גשמים בחודשי החורף לטובת השקיית הצמחייה בקיץ.
תכנון והקמת הפארק
תכנית האב של הפארק הופקדה בידיו של פרופ’ פיטר לאץ, אדריכל גרמני אשר זכה בתחרות בינלאומית לתכנון הפרויקט. בצוות התכנון שותפים מיטב המתכננים והאדריכלים מהארץ ומהעולם. בתכנית מוטמעים עקרונות של קיימות ופיתוח בר קיימא והיא כוללת הקמת אמפיתיאטרון, אגם, טיילת ובתי קפה, מתקני ספורט, מוקד ארכיאולוגי, אתרי מורשת, מרכז צפרות, נחלים ואגני מים ירוקים.
שבילי אופניים בפארק
בפארק כ-25 קמ של שבילי אופניים בדרגת קושי קלה המתאימה למשפחות. השבילים אשר מסומנים לאורך הנחלים איילון ושפירים, מחברים בין חלקיו השונים של הפארק ומאפשרים רכיבה חווייתית בינות השדות, הנחלים והמרחבים הפתוחים. מומלץ לעצור בגשר עצי הדולב המהווה נקודת מעבר מעל נחל איילון, ולהתרשם מהנוף הנשקף.
סיורים מודרכים ברחבי הפארק
במהלך הסיורים תוכלו לראות כיצד הופך הפארק את אתר חיריה, ששימש במשך עשרות שנים כחצר האחורית ופח האשפה של המטרופולין, לחלון הראווה הייצוגי של גוש דן ושל הארץ כולה. כיצד הופך מפגע אקולוגי לנכס לאומי. הסיור בפארק כולל עלייה על ראש הר הפסולת המשוקם, תצפית מרהיבה לכיוון גוש דן והסבר על התכניות לשיקום ההר ולפיתוח הפארק. ניתן לשלב גם סיורי שטח הכוללים הליכה בשבילי הפארק לאורך הנחלים איילון ושפירים והכרות עם הטבע העירוני והמגוון הביולוגי.
צפרות וטבע עירוני בפארק
סקרים אקולוגיים שנערכו בשטחי הפארק, מצאו כי מתקיים בו מגוון ביולוגי עשיר של חי וצומח. בשטחי הפארק נצפו 155 מיני ציפורים, חלקן חולפות וחלקן מקננות, בשלל בתי גידול. בסיורים מודרכים בשטחי הפארק ניתן להכיר מקרוב את ציפורי הבר ואורח חייהן, ללמוד על הליך טיבוע הציפורים ולקבל הסברים על אקולוגיה ועל בתי גידול של בעלי חיים נוספים המצויים בפארק. הפעילות מתקיימת בשיתוף מרכז הצפרות הישראלי של החברה להגנת הטבע. כחלק מהליך השיקום של הפארק, בוצעה זריעה מאסיבית על ההר ובמדרונותיו של עשרות מיני זנים של צמחי בר, בהם: תורמוסים, קחוונים, פרגים, חרציות, אגרוסטמה ועוד. זריעה זו מהווה חלק משמעותי בתשתית הנופית של שיקום ההר וכעת ניתן לבוא וליהנות מהמחזה המדהים שנוצר.
ניתן לבקר במתחם ההר בכל יום בין השעות 09:00-15:30.
בימים שישי ושבת ניתן ליהנות מסיורי הכרות חינם לקהל הרחב.