זה כבר שנים רבות שאנחנו מחכים שמשהו סוף-סוף יקרה באיסט-אנד של איזור הדוקלנדס בלונדון, ואז, בטווח של ימים ספורים, נחתמו שני חוזים גרנדיוזיים: בסוף מאי האחרון, נסגרה עסקה בין יזם נדלן סיני לבין רשות לונדון רבתי (Greater London Authority) על הקמת פארק עסקים בשווי של מיליארד לישט במזח רויאל אלברט (Royal Albert Dock), בסמוך לשדה התעופה של הסיטי. כמה ימים לאחר מכן, נחתמה עסקה דומה עם חברה שאותה מוביל יזם בשם סטיוארט ליפטון יחד עם בנו, אליוט. מדובר בפרוייקט שיוקם ברציפי סילברטאון (Silvertown Quays), ממש בקרבת מקום לפרוייקט הראשון.
מזה שנים, שני אתרים אלו היוו בעיה רצינית עבור רשות לונדון רבתי. במזח אלברט הוצעו חוזים שונים, שלמרות שהושגה עליהם הסכמה לא נסגרה אף עסקה. כך היה גם בסילברטאון, שם המחזרים המאוכזבים כללו, בין היתר, אנשי מלוכה מאבו-דאבי.
היזם הסיני, שו וויי-פינג, הוא חדש יחסית בלונדון ואותו זכיתי לפגוש לפני כחמש שנים, בזמן משבר האשראי. מזח אלברט היה אז בבעלותה של הסוכנות לפיתוח לונדון (London Development Agency), שהייתה מעורבת בעסקה עם חברת Development Securities, שבינתיים חדלה מלפעול. מה שלמר שו היה להציע אז, הוא מה שהוסכם עליו רק עכשיו: פרוייקט שמבוסס על מה שעסקים סיניים ואסייתיים הכי אוהבים – משרדי מטה בבעלותם (Freehold) עם שמם המתנוסס על השער הקדמי.
אבל לסוכנות לפיתוח לונדון לקח שנים לשחרר את עצמה ממחויבויות קודמות, ובתחילה, מר שו לא יכול היה להשיג אפילו ראיון עם היור. כעת, חמש שנים לאחר מכן, הסוכנות הזו כבר נעלמה מפני השטח והפרוייקט של מר שו – Advanced Business Park – עומד להתרומם.
מזח אלברט, ששטחו הוא 35 אקרים (כ-142 דונם), הוא אחד מיני רבים באיזור הפיתוח של הרויאל דוקס, המתפרש מסטרטפורד בנהר לי ועד לנהר התמזה. הוא הגדול מבין המזחים ההיסטוריים במקום ובמאה ה-18 אכלס את ספינות הקיטור הגדולות בעולם כשהן פרקו סחורות של תה, תבלינים, קרמיקה ומשי שהגיעו, למרבה האירוניה, מהמזרח הרחוק.
אותם מזחים היו פעם לב הכלכלה הלונדונית, עד שבשנות ה-60′ של המאה הקודמת, נמלי המכליות השתלטו על הייבוא. פארק העסקים ינסה למשוך אליו חזרה את המזרח הרחוק. הפיתוח הראשון של מר שו מחוץ לסין יהיה, כפי שהוא מאמין, כן שיגור לחברות אסייתיות שמעוניינות להתרחב אל תוך בריטניה ואירופה.
בפארק העסקים שלו בבייג’ין ישנם למעלה מ-500 בניינים בשטח של כ-161 אקרים (כ-650 דונם). על התכנית הלונדונית עמל האדריכל המוביל, סר טרי פארל, והיא כוללת גם טיילת לצד המזח וכיכרות עם שטחים ציבוריים.
בתוך מספר ימים מאז מעמד החתימה, נסגרה עסקה שנייה בשווי של 1.5 מיליארד לישט להקמת מרכז מותגים גלובלי שבו חברות, כמו אפל, נייק וברברי, יוכלו לנסות ולהציג את מוצריהן החדשים. מזחי סילברטאון יכילו עד כ-24 מבני מותגים מודרניים, שם לקוחות פוטנציאליים יוכלו לבחון ולנסות את המוצרים לפני שהם רוכשים אותם אונליין.
אתר זה הינו גם בבעלות רשות לונדון רבתי והשאיפה היא לספק יותר מ-9,000 מקומות עבודה חדשים ולתת דחיפה לכלכלת בריטניה בסך של 6.5 מיליארד לישט במהלך 25 השנים הבאות. בניגוד למזח אלברט, שמושפע מהרעש של שדה התעופה הסמוך, בפרוייקט השני ייבנו 1,500 בתים חדשים, מסעדות, מתקני פנאי ומקום לחממות טכנולוגיות. גו איסט!