מס העיזבון האמריקאי עשוי לחול על כל אדם, אף שאינו אזרח ארצות הברית, שיש לו נכסים בארהב בשווי של יותר מ-60 אלף דולר. הכוונה היא לנכסים כמו אגרות חוב ומניות של חברות אמריקאיות, קרנות נאמנות וכמובן נדלן בארצות הברית.
שיעור המס אשר עשוי לחול על הנכסים כאמור הוא לפחות 35%, אך המס יכול גם להגיע לשיעור של 55% בשנים הקרובות. המס חל על שווי הנכסים, ללא קשר למיסים ששולמו על הרווחים.
האם כדאי להשקיע בארצות הברית?
השיפור בנתונים הכלכליים בארצות הברית עשוי לגרום לעלייה משמעותית במניות הנסחרות שם. בנוסף לפוטנציאל ההשקעה במניות אמריקאיות, רבים נוהרים לשם ורוכשים נכסי נדלן במחירי מציאה. רבים עורכים תכנון מס ביחס להכנסות מהנכס, אך לעיתים שוכחים להתייחס גם לאפשרות שיוטל מס עיזבון על הנכס.
רבים חושבים בטעות כי רשות המיסים בארצות הברית, ה-IRS, לא יכולה להגיע אליהם. מדובר כמובן בטעות חמורה. רשות המיסים יכולה גם להגיע לבנקים הנמצאים במדינות אחרות ולהקפיא את החשבון של הנישום עד לתשלום המס. כך לדוגמה, אם תושב ישראל מחזיק חשבון בנק בלונדון, ובאמצעות חשבון זה הוא מנהל תיק השקעות המורכב ממניות ואגח של חברות אמריקאיות, הרי שאם הוא חס וחלילה ימות, הבנק בלונדון יקפיא את חשבונו עד לתשלום מס העיזבון.
תכנון מס עבור ישראלים המשקיעים בארהב
ביחס לנכסים מסוימים שברשותם של מי שאינם אזרחים או תושבי ארהב, ניתן למנוע את החשיפה למס העיזבון האמריקאי באמצעות תכנון מס באחת מהדרכים המפורטות להלן:
אחזקה של הנכסים החשופים למס עיזבון באמצעות חברה זרה שהתאגדה מחוץ לארצות הברית. במקרה כזה, בעל המניות אינו מחזיק בנכס אמריקאי, אלא במניות של חברה זרה, ולפיכך מס העיזבון לא אמור לחול במקרה כזה.
אם אתם תושבי ישראל, ניתן לשקול שימוש בחברה ישראלית מיוחדת, המכונה חברה משפחתית, הנחשבת כחברה שקופה מבחינת הדין הישראלי. גם כאן, האחזקה היא של מניות בחברה זרה. אפשרות זאת אף מעניקה יתרון בדיני המס הישראליים.
אחזקת הנכסים באמצעות נאמנות עשויה אף היא למנוע את תחול מס העיזבון האמריקאי. הנאמנות גורמת לניתוק בין הנכס למשקיע, וכך המשקיע אינו מחזיק בנכס בארצות הברית, ובדרך זאת נמנעים מתחולת מס העיזבון.
* דר אבי נוב הוא עורך דין מומחה לדיני מיסים ומיסוי בינלאומי, ובעליו של אתר האינטרנט הישראלי ל תכנון מס בינלאומי.