ב-18 בספטמבר תכריע סקוטלנד במשאל עם, אם להישאר בממלכה המאוחדת או לצאת לדרך עצמאית. סקרי דעת קהל שנערכו בתחילת הקמפיין רמזו שהסקוטים יצביעו נגד ההיפרדות ברוב ברור. בהתקרב מועד ההצבעה, הפער בין מחנה ההן למחנה הלאו הולך ומצטמצם, כך שייתכן שהפרידה אכן תתממש. בעוד שחוסר הוודאות הפוליטי עשוי להביא למכירה אוטומטית של הלישט, לא הכרחי שאלה יהיו פני הדברים לאורך זמן.
אין ספק ששער הלישט ייחלש לקראת ההצבעה, ויש הצופים כי ניצחון לתומכי העצמאות יוריד את שערו בעד כ-10 אחוזים לעומת הדולר בהשוואה למצב היום, ולו רק בגלל חוסר הוודאות. ההשפעה לטווח ארוך תלויה באופן שבו יתבצע הפירוק. אבל לפני שאווירת נכאים משתלטת, כדאי לבחון אירוע דומה שכבר התרחש בעבר; כשאירלנד עזבה את הממלכה המאוחדת ב-1922, עמד אז הלישט על 4.43 דולר. עד 1926, שנת השביתה הגדולה בבריטניה, התחזק השער ל-4.87 דולר. להתכווצות המשק הבריטי בעקבות העזיבה של אירלנד לא הייתה השפעה שלילית על הלישט בשנים שבאו מיד לאחר ההיפרדות. כך שאם ההיסטוריה תחזור על עצמה, אולי אין צורך לדאוג יותר מדי.
אך עדיין יש סיכון. לא ברור מדוע הלישט לא הושפעה עד עתה ממשאל העם המתקרב, ואם מדובר בביטחון בחוזק המטבע או בשאננות. נראה שהשווקים פועלים לפי ההיגיון הפשוט, שלפיו, הרוב שתמך בהישארות בממלכה ינצח באופן אוטומטי, כך שהמשאל יעבור בלי להפריע להסדרים הפוליטיים הקיימים בבריטניה. התוצאה עשויה להיראות פחות נעימה אם השווקים יתחילו להגיב ברצינות לאיומים האחרונים, כמו למשל זה שהשמיע הפוליטיקאי המוביל מהלייבור לורד רוברטסון, לשעבר שר ההגנה של בריטניה ומזכל נאטו, שאמר כי ההשפעה של היפרדות סקוטלנד על היציבות העולמית עשויה להיות קטסטרופלית ולהוביל לגירושים קשים ומסובכים ולסכסוכים שהתרתם תיארך שנים.
הלישט נסחרה בחודשים האחרונים בשוקי המטבעות בשערים גבוהים במיוחד, והגיעה לשיא של ארבע שנים. זו תוצאה של ההתאוששות הכלכלית בבריטניה, שמתרחשת במהירות גבוהה מהצפוי וכנראה תוביל את הבנק המרכזי של בריטניה להעלות את שיעורי הריבית מהר יותר מאשר בנקים מרכזיים מובילים במדינות אחרות. האם הלישט תמשיך להפגין חוזקה, או שזה יהיה מקרה של עלייה לצורך נפילה (נשמע מוכר?) נצטרך להמתין ולראות.
* הכותב הוא מנהל חדר העסקאות בבנק דיסקונט סניף לונדון. ניתן ליצור איתו קשר(באנגלית): d.reed@israeldiscountbank.co.uk
* החומר שבכתבה נמסר כמידע לציבור בלבד. בנק דיסקונט סניף לונדון אינו מספק ייעוץ השקעות. כל דעה שהובעה לעיל מייצגת את הכותב בלבד ועשויה להיות שונה מדעותיהם של אנליסטים אחרים בבנק דיסקונט. בנק דיסקונט מורשה ומפוקח על ידי בנק ישראל. מורשה על ידי Prudential Regulation Authority. נתון לפיקוח בידי Financial Conduct Authority ובאופן חלקי על ידי The Prudential Regulation.


































