בשבועות הקרובים, כשישראלים רבים יטוסו לחופשת מולדת, הם יגלו מה שהם בעצם כבר יודעים: חופשת מולדת אם אינה מתוכננת כראוי ואם הציפיות הנתלות בה גבוהות, עשויה להסתיים במפח נפש לאורחים ולמארחים. הדרך להימנע ממצב כזה, נמצא בתכנון נכון של הנסיעה והשהייה בישראל, התאמת הציפיות והכנות להיתקלויות, חלקן צפויות ואחרות בלתי צפויות מצד ידידים ו’אויבים’.
בטרם היציאה תאמו עם בן זוגכם את מטרות הנסיעה והתוצאות הרצויות. תכננו את משך הזמן שתרצו לבלות עם כל אחת מהמשפחות, כמה זמן תקדישו לידידים ולעסקים, אבל תצפו לשכוח מהילדים ולהשאירם לקרובי המשפחה. כל ילד מגיב באופן שונה לשגרה משתנה ויש מי שעבורם הפרידה מההורים בעת חופשה , הרחק מהבית היא קשה, בעוד שבבית בלונדון הפרידה כלל אינה בעיה. לכן תאמו את ציפיותיכם עם המשפחות והחברים.
חלוקה מיטבית של הזמן היא פונקציה של תכנון קפדני. הכינו במשותף לוח זמנים לפי סדר החשיבות שלכם: משפחה, חברים וסידורים. אל תשכחו לשלב בילויים עם הילדים, זמן איכות זוגי (שיכול להיות גם שיחה קצרה כל יום במיטה לפני השינה) והשאירו משבצות פנויות לאירועים בלתי מתוכננים מראש.
בתכנון הפעילות התחשבו בילדיכם. עצם הנסיעה פוגעת בשיגרה ויש ילדים שיתקשו להסתגל לכך והשינוי יהיה להם יותר קשה מאשר למבוגרים. לכן אם יצאתם למסעדה עם הילדים ואחד מהם חסר סבלנות להמתין למלצרים, דאגו שליד המסעדה תהיה משחקיה. אל תתכננו מפגשים רצופים כשהילדים מלווים אתכם, הם לא ייהנו מכך ולכן גם אתם לא תיהנו. הכניסו לסדר היום של הילדים שעות משחק ובילוי עם ההורים וכך הם ואתם תהיו רגועים ושלווים יותר לאורך היום.
כדאי להכין את הילדים הקטנים לחופשה: לספר לאן נוסעים, לקיים טכס פרידה בגן, להראות תמונות וסרטי וידיאו של המשפחה, לספר על הדמויות המרכזיות שהם יפגשו ועל המתוכנן בישראל. גם את בני המשפחה אפשר ורצוי להכין מראש באמצעות סיפור על אופיו של ילדכם ועל הדרך הטובה ביותר להתקרב אליו ולהכיר אותו. במהלך החופשה הגמישו את כללי ההתנהגות הנוגעים לסדר היום.
למרות שהגעתם עם ילדיכם לישראל, אתם מגיעים מתרבות שהיא זרה לישראלי הממוצע וילדיכם, שאולי מעולם לא התגוררו בישראל, עשויים להתנהג ולהתלבש באופן שאינו מוכר למשפחותיכם ולחבריכם. מכאן ועד להערות על דרך גידול הילדים והבדלי תרבויות הדרך קצרה. כדי לחסוך אי נעימויות כדאי להסביר להוריכם את הרציונאל שמאחורי החלטותיכם בגידול ובחינוך הילדים. במידה וגישה רציונאלית אינה עובדת במשפחתכם בחרו בגישה אחרת והעבירו את הנושא הלאה מבלי לקחת ללב.
במוקדם או במאוחר במהלך הביקור נושא החזרה לישראל יעלה. כדי להציג חזית מאוחדת תאמו את גישתכם והתאימו את תשובותיכם לשואלים. במידה ורק אחד מבני הזוג רוצה לחזור, אל תנצלו את הביקור להפעלת לחץ משפחתי נגד בן הזוג ה’סרבן’, בין השאר מחשש להשלכות מאוחרות יותר על הזוגיות. אפשר להתייעץעם המשפחה, אך אל תגררו לוויכוחים.
זכרו שבסופו של דבר אתם נוסעים לחופשה כדי ליהנות, בני משפחותיכם מחכים לכם בקוצר רוח, אבל הביקור יסתיים ואתם תחזרו ללונדון ולשיגרה. תכנון נכון ותיאום ציפיות יאפשר לכם חופשה רגועה ומהנה.
כלנית בן ארי מנחת סדנאות למודעות אישית וזוגית