בריטניה מנעה השבוע קבלת החלטה במועצת שרי החוץ של האיחוד האירופי שמאמצת את הודעת הסיכום של ועידת השלום בפריז. המהלך הבריטי נחשב לחריג ביותר ומגיע יממה אחרי שהבריטים סירבו לחתום על הודעת הסיכום של הוועידה בפריז.
המהלך הבריטי נועד לרצות לנשיא האמריקאי הנבחר דונלד טראמפ שאמר בראיון לטיימס כי הוא מצפה מבריטניה להתנגד לכל החלטה עתידית נגד ישראל במועצת הביטחון. הבריטים קראו את מה שטראמפ אמר ויישמו מיד מדווח הארץ. רק לפני שלושה שבועות הבריטים דחפו את החלטת מועצת הביטחון 2334 בנושא ההתנחלויות והצביעו בעדה ועכשיו הם בולמים החלטות בנושא במועצת שרי החוץ האירופים. עם כל הכבוד לבריטים אי אפשר לנהל מדיניות חוץ לפי ציוצים של מישהו בטוויטר.
שר החוץ הבריטי בוריס גונסון לא השתתף בוועידה בפריז וכך גם השגריר הבריטי בצרפת. הבריטים שלחו לוועידה נציג בדרג זוטר. אחרי הוועידה פרסם משרד החוץ הבריטי הודעה לפיה היו לבריטניה הסתייגויות מתוצאות הוועידה כיוון שאלה עלולות להקשיח את העמדה הפלסטינית בכל מומ עתידי.
למחרת מסרה מיי הבהרה כן אנחנו ממשיכים להאמין בפתרון של שתי מדינות במזרח התיכון ונמשיך לעבוד על פתרון זה.
הנשיא הנבחר דונלד טראמפ אמר לטיימס כי 2334 יגרום לעבודה קשה יותר עם הפלסטינים יותר כי זו החלטה שעושה את זה הרבה יותר קשה לנהל משא ומתן. טראמפ הוסיף כי הוא רוצה לראות את הווטו בבריטניה. אני חושב שזה יהיה נהדר.
הרד ברקסיט ,
תרזה מיי נאמה ואמרה כי הסכם הברקסיט לאישור הפרלמנט הבריטי. על תהליך ההיפרדות מהאיחוד האירופי ואמרה כי האינטרס של בריטניה הוא שהאיחוד האירופי יצליח. נסיים את התהליך עם בריטניה חזקה יותר, הוגנת יותר ומאוחדת יותר.
כמו כן אמרה מיי כי הכוונה היא לדאוג לסחר חופשי עם מדינות האיחוד אירופי ולמנוע חיכוך ככל שניתן. והוסיפה כי הימים בהם בריטניה העבירה סכומי כסף גדולים לטובת האיחוד – נגמרו. אני רוצה להיות ברורה משמעות הסכם סחר חופשי אינה לקיחת חלק בשוק האירופי המשותף.
בנושא ההגירה אמרה מיי כי משמעות הברקזיט היא הגבלת מספר האנשים שמגיעים לבריטניה ממדינות האיחוד הארופי – וכי ההסכם החדש ישקף משמעות זאת. ההצבעה שלנו על עזיבת האיחוד לא מזמנת דחיה של הערכים המשותפים אותם אנו חולקים. ההחלטה לעזוב את האיחוד האירופי לא מהווה תשוקה להתרחק מכם – ידידינו ושכנינו. זה לא היה ניסיון להזיק לאיחוד האירופי או לכל אחת מהמדינות שלוקחות בו חלק. אנו לא רוצים להחזיר אחורה את השעון לימים בהם אירופה היתה שלווה פחות, בטוחה פחות ונתונה פחות לסחר חופשי.
גלעד אלפר, אנליסט בכיר באקסלנס אמר נקודה זו היא אולי אחד הסעיפים המרכזיים שיכולים לעלות מהנאום. אם מיי תודיע שבריטניה שואפת להחליף את החברות באיחוד המכסים האירופאי בסחר חופשי עם כל העולם, יהיה בכך סימן שורי לכלכלת בריטניה. ההבטחה של טראמפ לחתום על הסכמי סחר חופשי עם בריטניה בוודאי מקלים על מיי.
מיי הדגישה כי לממשלה יש תכנית לברקזיט, שכוללת גם השקעות בתשתיות. במקביל, היא פעלה להרגיע את החששות שההחלטה תטלטל את האיחוד האירופי, והדגישה שהיא רוצה שהאיחוד יצליח. נראה כי מדובר פה בתגובה לדברים שאמר דונלד טראמפ בתחילת השבוע, לפיהם עוד מדינות ירצו לעזוב והאיחוד יתפרק.