לאורך ההיסטוריה, המין האנושי פיתח מנגנונים רבים לביצוע עסקאות והמרת נכסים קיימים לכדי פריטים נחוצים או נחשקים. סחר חליפין הוא שיטה מפורסמת אחת. עוד קודם לכן הייתה נהוגה כלכלת מתנות. ובתקופות שונות בהיסטוריה יצרנו סוגים רבים של “מטבעות”. מלח, למשל, היווה אמצעי תשלום מקובל. המילה האנגלית Salary (משכורת) למעשה מבוססת על המילה Salarium (“מלח” בלטינית). כך גם השתמשנו בדגים מיובשים, בעורות בעלי חיים, בצדפים ולבסוף במתכות דוגמת כסף, ברונזה או זהב.
השלב הבא, באופן טבעי, היה יצירת מטבעות קבועים על בסיס מתכות אלה כדי לפשט את המסחר. אחר כך, כדי להקל על כל מי שרצה למכור סחורה או לרכוש חפצים שונים, הומצאו שטרות הנייר. בסין היו קיימים שטרות כסף כבר במאה התשיעית, ובאירופה הם הופיעו במאה ה-17. ככל שהשימוש במטבעות הלך והתמסד, כך גדל הצורך במוסדות שיהיו מופקדים על התחום: הבנקים, שהוקמו על מנת לשמור על הכסף שלנו ולנהל אותו.
השפעתם של הבנקים על המסחר היא משמעותית. אם לפני הופעתם היו מעורבים רק שני צדדים בכל עסקה, המוכר והקונה (או שניים שהחליטו להעביר זה לזה פריטים במסגרת סחר חליפין), הרי שהצורך לשמור על הכסף בבנק הוסיף עוד גורם למשוואה. זהו גורם בעל כוח בלתי מבוטל שמנצל אותו למטרותיו. בהתאם, היה זה טבעי שהמין האנושי החל שוב בחיפוש אחר דרכים חדשות לביצוע עסקאות באופן מבוזר. כלומר, בלי אמצעי תשלום שאת ערכו קובע גוף מרכזי אחד, ושהמידע אודותינו לא נמצא ברשותו.
מה זה בעצם מטבע קריפטו?
החיפוש הנ”ל הוביל להולדת הביטקוין – הרשת המבוזרת הראשונה שמאפשרת אחסון והעברה של ערך ללא גורם ניהול מרכזי. הביטקוין הוא מטבע הקריפטו (Cryptocurrency) הראשון. אחריו הגיעו סוגים שונים של נכסים קריפטוגרפיים (Cryptoassets) המבוססים גם הם על רשת מבוזרת, שנשענת על פרוטוקול הנקרא בלוקצ’יין (Blockchain).
טכנולוגית הבלוקצ’יין מאפשרת יצירת מערכות ניהול עסקאות כספיות ללא גורם מרכזי אחד שמנהל את הכל. באופן טבעי, אבטחת המידע היא מרכיב מכריע במערכות אלה, ומכך נובע השם Cryptocurrencies. “קריפטו” הוא קיצור של המילה קריפטוגרפיה (בעברית “הצפנה”) – ענף של מדעי המחשב והמתמטיקה שתכליתו הצפנת נתונים ואבטחת מידע ותקשורת (ביוונית פירוש המילה קריפטו הוא אמנות ההסתרה). ו-Currency פירושו מטבע או אמצעי תשלום. לכן, משמעות המונח Cryptocurrencies היא שימוש בעקרונות הקריפטוגרפיה כדי לאפשר ביצוע עסקאות מבוזרות מאובטחות היטב.
היתרונות של המטבעות המבוזרים
בעולם של היום, המטבעות המבוזרים יכולים להוות אמצעי תשלום לכל דבר, וניתן לרכוש בעזרתם מוצרים, לסחור בהם ולצבור אותם, בדיוק כמו כל מטבע פיזי. הבונוס החשוב למשתמשי הביטקוין, הריפל ושאר המטבעות הדיגיטליים המבוזרים הוא העצמאות המוחלטת. אין תלות בבנק מרכזי או בגורם אחר, וערך המטבע נקבע אך ורק על ידי כוחות השוק ובלי התערבות חיצונית משום סוג שהוא. על מנת לוודא תקפותה של עסקה שמבוצעת באמצעות מטבעות מבוזרים, נעשה שימוש במנגנונים מתמטיים מורכבים מבוססי קריפטגורפיה. מנגנונים אלה גם מפקחים על תהליך ה”ייצור” של מטבעות דיגיטליים חדשים מכל הסוגים.
את הפלטפורמה לעסקאות שמוצאות לפועל על בסיס מטבעות קריפטוגרפיים מספקת כאמור טכנולוגיית הבלוקצ’יין, שמחליפה למעשה את הבנקים כגורם המתווך המבטיח את ערך אמצעי התשלום. מאחר שמדובר בטכנולוגיה מבוזרת המבוססת על קוד פתוח, אין תלות בגורם מרכזי אחד והכוח חוזר לציבור הרחב. פירוש השם בלוקצ’יין הוא שרשרת בלוקים, כאשר כל בלוק שכזה מכיל מידע לגבי העסקאות הכספיות שבוצעו מאז הבלוק הקודם. כאשר מבוצעת עסקה חדשה, היא משודרת לרשת ומתווספת לאלפי העסקאות הממתינות ל”אישור”, המתקבל לאחר בדיקה מתמטית של זהות המשתמש והיתרה שיש לו בחשבון.
לאחר הבדיקה, העסקה מאושרת ומוכנסת לבלוק, שנחתם על ידי חתימה דיגיטלית ומקושר לכל הבלוקים הקודמים בשרשרת. בדרך זו, כל שינוי או מחיקת אינפורמציה שנשמרה בבלוק מסוים, מחייבת את שינוי כל הבלוקים האחרים שנמצאים בשרשרת – דבר שהוא מאוד מורכב וכמעט בלתי אפשרי לביצוע. בצורה זו, המנגנון הקריפטוגרפי שעליו פועלת רשת הבלוקצ’יין שומר על המידע שנמצא בשרשרת הבלוקים, כך שלא ניתן יהיה למחוק או לשנות אותו. בשורה התחתונה, זו חותמת של אמינות וערובה לתקפותה של כל עסקה שמעורבים בה מטבעות מבוזרים.
ביטקוין ושוק המטבעות הקריפטוגרפיים
המטבע המבוזר הראשון המבוסס על טכנולוגיית הבלוקצ’יין הוא הביטקוין, שהוא גם כאמור המטבע המפורסם ביותר כיום. הוא נוצר בשנת 2009, ובסוף 2017 ערכו הגיע לקרוב ל-20,000 דולר. גם היקף המסחר היומי במטבע הדיגיטלי הפופולרי מרשים מאוד: בימים “רגילים” מתבצעות עסקאות בסכום כולל של כ-20-30 מיליארד דולר וישנם גם ימים של מחזורי מסחר גבוהים בהרבה.
מן הסתם, מי שראה את הנולד לפני כולם ורכש ביטקוינים בתחילת הדרך הרוויח בגדול והפך לאדם אמיד. יצירת ביטקוינים חדשים מבוססת על תהליך שנקרא “כרייה”. כריית מטבע מבוזר כוללת פתרון של משוואות מורכבות על מנת לאמת עסקאות שמתווספות לבלוקצ’יין, ולשם כך יש צורך בחיבור לאינטרנט ובמחשב חזק. חומרה בעלת כוח מחשוב משמעותי תניב תוצאות טובות במיוחד ובעזרתה ניתן לצבור ביטקוינים רבים.
כל שאר המטבעות הקריפטוגרפיים זכו לשם הכולל אלטקוינס (Altcoin – הלחם של המילים Alternative ו-Coin, כלומר מטבעות אחרים או חלופיים). בקבוצה זו נמצאים כאמור ריפל ואית’ריום, וכן לייטקוין (Litecoin), אית’ריום קלאסיק, דאש (Dash), קרדנו (Cardano) ועוד אלפי מטבעות קריפטוגרפיים נוספים. הריפל בידל את עצמו מהביטקוין בזכות היותו מעין מתווך בעסקאות מטבע גלובליות, האת’ריום מאפשר למפתחים לבנות יישומים מבוזרים נוספים ולהרחיב את מנעד האפשרויות, ואילו הדאש נותן דגש על פרטיות ומאפשר למשתמשים לבצע עסקאות בצורה אנונימית ומהירה יותר.
האם הקריפטוגרפיה יכולה להתמודד עם האקרים?
בעולם דיגיטלי שיש בו לא מעט סכנות – כמו גניבת זהויות, מידע לא מאובטח והאקרים שהופכים מתוחכמים יותר ויותר, סכנות שעלולות לחבל בעסקאות מקוונות שמבוססות על הבנקאות המסורתית – אין ספק שיש צורך ביצירת סביבה בטוחה לחלוטין. הקריפטוגרפיה מספקת חלק משמעותי מהביטחון הנחוץ, ומאפשרת שימוש נוח ואידאלי בנכסים דיגיטליים. בנוסף, הבלוקצ’יין מבטיח את תקפותן של כל העסקאות שבהן מעורבים המטבעות המבוזרים. כך שבשורה התחתונה, הקריפטו הוא הרבה יותר מעוד טרנד, ובדרך להפוך לשלב האבולוציוני הבא של הכלכלה העולמית.
- כל האמור בכתבה הוא דעתו של הכותב ואינו יכול לשמש כעצה מקצועית. מי שבוחר לעשות שימוש במידע כלשהו שהובא בכתבה זו, עושה זאת על אחריותו האישית בלבד.