סקוטלנד אמנם החליטה להישאר בממלכה המאוחדת, כפי שהייתה במשך יותר מ300 שנה, אך מומחים מזהירים שלתוצאות משאל העצמאות יהיו השלכות על השקעות ושירותים פיננסיים בשנים הבאות.
התוצאה הראשונה של ניצחון התומכים בהישארות בממלכה היא שאין שינוי בתחזית לעדכון שערי הריבית הצפויים לעלות ברבעון הראשון של השנה הבאה, וזאת לאחר חששות שהיפרדות סקוטלנד הייתה גוררת את הבנק המרכזי לדחות את עליית הריבית עד לאחר הבחירות הבאות. הכרעת הלאו של סקוטלנד במשאל שיפרה במעט את הצפי הכלכלי של הממלכה בשל הפחתת אי הוודאות. השווקים הגיבו באופן מידי לתוצאות בהתחזקות הלישט, זמן קצר לאחר שהמטבע הבריטי נסחר בשפל של עשרה חודשים מול הדולר האמריקאי. גם המניות, ובמיוחד אלה החשופות למשק הסקוטי, זינקו בחדות בתגובה לתוצאות.
אולם, חוסר הוודאות הפוליטי עדיין רחוק מלהסתיים. שלוש המפלגות הגדולות התחייבו להרחיב את סמכויות הפרלמנט באדינבורו. ראש הממשלה דיוויד קמרון אמר כי יכבד במלואן את ההבטחות להעניק לסקוטלנד יותר אוטונומיה בענייני מס ורווחה. למרות שעדיין לא סוכם אילו סמכויות בדיוק יועברו, הממשל בלונדון יצטרך לעמוד בהבטחותיו.
חלק מהמומחים הזהירו שהעברת סמכויות לסקוטלנד עשויה ליצור מצב שבו מתקיימות שתי מערכות כלכליות נפרדות באנגליה ובסקוטלנד, באופן שיפגע במצב הכלכלי בממלכה כולה. למרות שאלכס סלמונד הודיע שלא יתמודד שוב על תפקיד השר הראשון, המפלגה הלאומית שהוא עומד בראשה היא עדיין מפלגת השלטון באדינבורו. בבוא העת, תצבור המפלגה כוח נוסף כשיוענקו לפרלמנט הסקוטי סמכויות חקיקה נוספות.
בעוד שפוליטיקאים לאומנים הזהירו מעסיקים מרכזיים בסקוטלנד שהתנגדו להתנתקות מפני יום הדין במקרה של היפרדות, ולמרות שההכרעה הסופית הייתה נגד, המפלגה הלאומית הסקוטית עדיין מחזיקה בשלטון. חברות במפלגה הלאומית הסקוטית ובמפלגות תומכות-עצמאות נוספות נמצאות מאז המשאל במגמת עלייה. למרות שתוצאות המשאל היו חדמשמעיות, סוגיית ההיפרדות עדיין מעסיקה רבים בסקוטלנד, ומבחינתם התוצאה במשאל היא דחייה זמנית בלבד של ההכרעה למועד אחר. לפיכך, עסקים עדיין צפויים לפעול בחשש וחוסר הוודאות יישאר ברקע ולא יתפוגג כליל.
תהיה זו טרגדיה אם המורשת שהמשאל ישאיר אחריו תהיה הגירה של עסקים מסקוטלנד, בדומה למה שקרה בקוויבק. מונטריאול, העיר הגדולה בקוויבק, הייתה בעבר בירת העסקים של קנדה ועמדה בגבורה בקשיים של המיתון הגדול בשנות ה30′ של המאה הקודמת. העיר אכלסה אז את רוב המשרדים הראשיים במדינה ומגזר פיננסי גדול. היא הייתה יכולה לשמור על מעמדה עד היום, אלמלא נכנסו לפעולה גורמים לאומניים שביקשו עצמאות לקוויבק. למרות שהמחוז הצביע פעמיים נגד עצמאות, ב1980 ושוב ב1995, חוסר הוודאות והמדיניות העסקית העויינת של הממשלה הלאומנית גרמו לנזקים חמורים מאלה שגרם המיתון הגדול. כתוצאה מכך, עברו רוב המוסדות הפיננסיים לטורונטו, ובעקבותיהם כ800,000 מתושבי קוויבק לשעבר, רבים מהם אנשי הקהילה העסקית.
רק הזמן יגיד אם המפלגה הלאומית תהפוך את סקוטלנד למקום עוין או ידידותי לשירותים פיננסיים, ואם ההיסטוריה של קוויבק תחזור על עצמה באדינבורו.
* הכותב הוא מנהל חדר העסקאות בבנק דיסקונט סניף לונדון. ניתן ליצור איתו קשר(באנגלית): d.reed@israeldiscountbank.co.uk
* החומר שבכתבה נמסר כמידע לציבור בלבד. בנק דיסקונט סניף לונדון אינו מספק ייעוץ השקעות. כל דעה שהובעה לעיל מייצגת את הכותב בלבד ועשויה להיות שונה מדעותיהם של אנליסטים אחרים בבנק דיסקונט. בנק דיסקונט מורשה ומפוקח על ידי בנק ישראל. מורשה על ידי Prudential Regulation Authority. נתון לפיקוח בידי Financial Conduct Authority ובאופן חלקי על ידי The Prudential Regulation.