בשורה לקהילה הישראלית בטורונטו רבתי. בית הספר הישראלי, המיועד לתלמידי כיתות א’ ח’, עומד להיחנך בחודש ספטמבר הקרוב. בית הספר כחול-לבן ללימוד השפה עברית וההוויה הישראלית, הינו פרי יוזמתם של דוד זלצמן ואמיר פרוינד, חברי הועד המנהל של הפורום הישראלי, בשיתוף הצוות החינוכי של פרויקט סברס, וכן הפדרציה היהודית ומחלקת החינוך של הפדרציה היהודית.
הקמת בית ספר משלים זה, הינה אחת הדרכים המרכזיות, שבה מנסה הקהילה הישראלית בטורונטו, ההולכת ומתגבשת בשנים האחרונות, לענות על צורכי הישראלים המתגוררים בטורונטו והסביבה ושמספרם, בהערכה זהירה, עולה על חמישים אלף.
בית הספר הוקם מתוך תחושת שליחות. ישראלים רבים, אשר עברו להתגורר בטורונטו, אינם מוכנים לוותר על זהותם המקורית כישראלים, על שפת העברית ועל ערכים ישראלים נוספים המלווים אותם משחר נערותם מסבירים היוזמים אמיר פרוניד ודוד זלצמן.
דורית אורן ואורלי ברייטנר מסברס מוסיפות: אנחנו מקיימות במרתף ביתנו, מזה שלוש שנים, את הפרויקט החינוכי שנקרא סברס, והמיועד לגילאי הגן עד כיתה ו’. אנו מלמדות עברית, מספרות מסיפורי התנך, חוגגות עם המשפחות את החגים השונים ויוצרות ביחד עם הילדים, את האווירה הישראלית שכה חסרה להורים הצעירים. לשמחתנו, המקום צר מלהכיל את כל התלמידים ונענינו, ברצון לאתגר להרחבת הפעילות במסגרת בית הספר הישראלי.
וכך, לאחר שיחות שנערכו עם ישראלים רבים המתגוררים בטורונטו, ובגיבוי תוצאות מחקר שערכה הפדרציה היהודית לפני כשנתיים, הועלה הצורך בהפעלת מסגרת חינוכית-ערכית ישראלית ללימוד ושיפור השפה העברית, וכן ללימוד נושאים הקשורים בתרבות הישראלית ובמדינת ישראל.
עד כה, נהוג היה לחשוב, שלימודי עברית ומורשת ישראל, ניתן ללמוד אך ורק בבבתי הספר המשלימים של ימי א’ בבתי הכנסת השונים, אך לא עוד. בכוונת יוזמי כחול לבן, ליצור מסגרת ישראלית, חילונית באופייה, המשלבת לימוד חוויתי ויצירתי באוירה חמה, שנועד להעניק לבני הדור הצעיר את החוויה הישראלית, המוכרת להם מילדותם. ממסקנות המחקר שערכה הפדרציה עולה עוד, כי קיים חשש אצל ההורים הישראלים מפני האפשרות, שילדיהם יאבדו את הזהות הישראלית; דהיינו את השפה העברית ויחד עימה את הצביון הישראלי, ולמעשה, את המכנה המשותף היחיד עם ההורים. בכוונת מורי בית הספר החדש, ליצור מסגרת חינוכית אידיאלית שתהווה העתק מודל של בית ספר בישראל, עם אותם תכנים ומאפיינים של התרבות הישראלית. הלימודים יתמקדו בלימוד ארבעה נושאים עיקריים: השפה העברית (כתיבה, קריאה, דיבור), מורשת ותרבות ארץ-ישראל, החגים היהודיים וסיפורי התנך.
השיעורים יתקיימו בימי א’ בין השעות 13 10 בבית הספר היהודי ‘ליאו-בק’ סניף אטקינסון, תורנהיל. התלמידים יחולקו בין הכתות השונות על-פי חתך גילאים, וכן על פי רמת העברית. צוות המורים הישראלי הינו בעל ניסיון חינוכי עשיר והלימודים יתקיימו בשפה העברית, באופן חוויתי ובשילוב אומנות, דרמה, יצירה ומוסיקה.
במהלך השנה יתקיימו אירועי חגים ומועדים, יצוינו ימי זיכרון ואירועים תרבותיים שונים בשיתוף ההורים והמשפחות, וכן יתקיים קשר רציף עם תנועת הצופים (שבט חרמון).
בעקבות מחקר זה, ובהמשך לפניות רבות שהופנו לקונסוליה הישראלית ולפדרציה היהודית, הוקם בראשית השנה הפורום הישראלי שגרעין מייסדיו הינם אנשי עסקים ישראלים בולטים וכן דמויות מפתח בקהילה הישראלית. יוזמה משותפת זו של הפדרציה, הקונסוליה ואיש העסקים גיל בלוטרייך, נשיא קבוצת החברות סקייליין, הביאה להקמת ארגון התנדבותי בשם הפורום הישראלי, המשקף חתך מייצג של הקהילה הישראלית בטורונטו והסביבה, והכולל אנשי עסקים, יזמים, משפחות ישראליות והורים לילדים. שיתוף פעולה זה בין גורמים רבים ובהם, הבית הישראלי ותנועת הנוער הצופים, הביא הלכה למעשה להגשמת חזון בית-הספר, תוך תמיכה כלכלית ושתוף פעולה עם מחלקת החינוך של הפדרציה היהודית, הדסק הישראלי בפדרציה בראשות גליה סרנר, ומרכז שוורץ-רייזמן בראשות בריאן קשן, סגן נשיא הפדרציה היהודית.
בימים אלה, מסכם הפורום הישראלי את מגעיו עם הפדרציה היהודית להרחבת שיתוף הפעולה בין הקהילה הישראלית והקהילה היהודית בעיר, ולגיבושן של תוכניות חינוכיות וקהילתיות נוספות. בנוסף, פועל הפורום הישראלי, באמצעות מועדון העסקים של הפורום, המוקם בימים אלה, לחידוש פעילותה של לשכת המסחר קנדה-ישראל, בשיתוף עם שגרירות ישראל, הקונסוליות הישראליות השונות בקנדה וכן הנספח המסחרי של ישראל בקנדה.
יוזמי בית הספר מציינים בסיפוק רב, כי בית הספר הישראלי כחול לבן, במתכונתו הנוכחית, הינו פרוייקט ייחודי ראשוני בקרב הקהילה הישראלית בקנדה, ויהווה אבן-פינה ונכס לשימור הזהות והתרבות הישראלית בתפוצות.