את פסח עשינו בארץ. בין המצות לקניידלעך נפגשתי עם חברים, ביניהם גם קולגות העוסקים בתחומי האדריכלות ועיצוב הפנים בישראל. אחרי התעדכנות במצב הילדים, העבודה, האוטו החדש וקצת דיבורים על פוליטיקה – התחלנו לדבר עסקים; מה הולך, מה פאסה ואיך כל זה משיק לתחום שלנו, עולם הבנייה והנדלן.
מסתבר ששוק הנדלן הישראלי מתחיל להתעורר אחרי שנות תרדמת וקיפאון עמוק בו היה שרוי מאז פרוץ האינתיפאדה. חלק מהקרדיט לתופעה הזו מיוחס להשקעות של יהודים וישראלים מהתפוצות (בעיקר מארהב, אנגליה וצרפת) בפרוייקטים שונים של נדלן כמו גם בנכסים בודדים. עפ בנק ישראל, היקף ההשקעות הנל זינק בשנת 2005 ב-50 אחוזים לעומת 2004 ועלה ל- 1.2 מיליארד שקל לעומת שנת 2001 בו עמד היקף ההשקעות על 167 מליון שקל בלבד.
רבים משקיעים ברכישת בתים ודירות יוקרה בפרוייקטים המשווקים בעיקר לקהל יעד מחול. פרוייקט ‘מתחם ממילא’, בירושלים לדוגמא – ובערי החוף: נתניה, אשדוד ובת-ים המתחדשת. בשנה החולפת הגיעו לישראל יהודים וגם ישראלים המתגוררים דרך קבע בחול במטרה לרכוש נכסים. הסיבות מגוונות, אולם שלוש מהן מסתמנות כעיקריות.
בראש ובראשונה רבים מהרוכשים הפוטנציאלים מחול (כ-40 אחוז) רואים בנכס דירת קייט. כך הם יכולים לבלות בארץ מספר שבועות בשנה, בעיקר בתקופת החורף, ולחסוך בעלויות בתי-מלון, במיוחד לאור העלייה המשמעתית במחיר שנדרש תייר לשלם לחדר במלון לעומת ישראלי מקומי שנהנה מדילים והנחות משמעותיות.
סיבה שנייה לרכישת נכסים היא למטרות עלייה. בשנה האחרונה גדל מספר העולים ממדינות אלו לאחר שנים ארוכות של עלייה דלילה, כשרכישות רבות מיועדות גם לחזרה עתידית לארץ של ישראלים יורדים. רכישת הדירה – ולרוב תוך לקיחת משכנתא בישראל – מראים על כוונות רציניות לעלות ו/או לחזור. את המשכנתאות אפשר להשיג בתנאים טובים גם דרך סניפי הבנקים הישראלים בלונדון.
סיבה שלישית נובעת מגל של עלייה באנטישמיות באירופה בשנים האחרונות, בעיקר בצרפת ואיטליה. גורם זה דוחף יהודים וישראלים שעברו לגור שם לרכוש נכס בישראל, במסגרת הכנת קרקע לקליטה רכה אם יחליטו לעזוב את מגוריהם בניכר. כמו כן, רבים מהם רואים בהשקעה בארץ דרך בטוחה להעביר את הכסף למדינה אליה ממילא יחזרו.
כמובן שאין לדעת אם מגמות אלו הינן גל חולף או מגמות ארוכות טווח, ותמיד יש לקחת בחשבון שכל הרעה כלכלית, שינוי קיצוני בססטוס-קוו הביטחוני בישראל, או לחליפין – השתפרות משמעותית במצב באירופה יהווה, כבעבר, גורם לשינוים במגמות שוק הנדלן הישראלי. בכל מקרה, לנוכח התעוררות זו נוצר ביקוש מתמשך לנכסים ופיתוח אזורים אטרקטיביים לקהל היעד מהתפוצות. התעוררות זו ממריצה את הרשויות המקומיות לעודד תוכניות בנייה בשטח שיפוטן, עובדה המתבטאת בהפשרת קרקעות מהירה יותר ואישור מואץ של תוכניות בנייה עירוניות.
כמו כן, חוקי בנייה עירוניים שונים הולכים ומשתנים על מנת להקל על ההשקעות והפיתוח במרכזי הערים. כך לדוגמא שונה חוק הבינוי על גגות תל אביב המאפשר כעת לבנות 2-3 קומות נוספות על הגג ולציפוף המגורים בעיר. בכך ממוקסם הפוטנציאל הפיתוחי לבניינים קלאסיים בתל-אביב, ובנוסף מתקבלת דירת פנטהאוז יוקרתית עם נוף לים (הרחבה בנושא זה בגיליון הבא).
מלבד העניין הפרטני בהשקעה בדירות מגורים של תושבי חול, אותן סיבות מושכות גם משקיעים זרים שמוצאים בהן הזדמנות להשקעה בישראל. יותר ויותר משקיעים זרים רוכשים קרקעות שהופשרו ובונים עליהן בניין אחד או שכונה שלמה – והביקוש לפרוייקטים אלו עולה על המצוי. בנוסף – התעוררות השוק מהווה סימן לצמיחה, ורבים רוכשים נכסים כעת במטרה ליהנות מהרווח שבמכירתם בשנים הבאות עם עליית ערכם. כל שכן בתקופה בה ערך הפנסיה יורד וגיל הפנסיה עולה השקעה בנדלן תכין אותך לשיבה טובה.