אתמול (יום ג’) הגדיר הוועד הפועל הלאומי (NEC) של הלייבור אנטישמיות כ”סוג של גזענות”, ללא הפירוט המלא לפי הגדרת האנטישמיות של “הברית הבינלאומית לשימור זכר השואה” (IHRA). מבקרי הלייבור (וגם חברי המפלגה עצמה) טוענים כי משפטים מההגדרה הרשמית הושמטו במכוון. כלומר, על פי הלייבור, הדברים הבאים הקשורים לישראל* לא נחשבים מבחינתם לאמירות אנטישמיות:
– הכחשת זכותו של העם היהודי להגדרה עצמית, על ידי הטענה שקיומה של מדינת ישראל הוא מפעל גזעני.
– יישום סטנדרטים כפולים על ידי דרישה שישראל תפגין התנהגות שאינה צפויה או נדרשת מכל אומה דמוקרטית אחרת.
– שימוש בסמלים ובדימויים הקשורים לאנטישמיות קלאסית (למשל, הטענה שיהודים הרגו את ישו או עלילות הדם) על מנת לאפיין את ישראל או ישראלים.
– השוואה בין מדיניותה של ישראל בת זמננו לבין מדיניותם של הנאצים.
– הטלת אחריות קולקטיבית על היהודים למעשיה של מדינת ישראל.
* לקוח מאתר “יד ושם”.

מכתב הרבנים
יום לפני ההחלטה (יום ב’), 68 רבנים בבריטניה התאגדו ופרסמו מכתב פתוח למפלגת הלייבור. במכתבם הם טענו כי “האנטישמיות בחלקים של מפלגת הלייבור הפכה לתופעה כה חמורה ושכיחה, כך שעלינו לדבר בקול יהודי אחד. הנהגת הלייבור בחרה להתעלם מאלה שמבינים הכי טוב מהי אנטישמיות – הקהילה היהודית…. הנהגת מפלגת הלייבור בחרה לפעול בדרך המעליבה והיהירה ביותר”.
הרבנים כתבו כי זה לא מקומה של מפלגת הלייבור לשכתב את הגדרת האנטישמיות. בעוד שההגדרה המלאה של ה-IHRA כבר אומצה על ידי המשטרה, הפרלמנט הסקוטי, אגודת הסטודנטים, רשויות מקומיות ועוד. גם הרב הראשי של בריטניה, אפרים מירוויס, הצטרף למחאת הרבנים וסבר כי מדובר במסר של זלזול כלפי הקהילה היהודית בבריטניה.

הלייבור לאן?
אך קולות הרבנים לא עזרו, כאמור. ואחרי אימוץ ההגדרה החדשה, מנהיג המפלגה ג’רמי קורבין ספג ביקורת, גם מחברי מפלגתו. אחת מהן היא חברת הפרלמנט מרגרט הודג’, יהודייה בעצמה המייצגת את אזור ברקינג, שכינתה אותו “גזען ואנטישמי”. גם חבר המפלגה הישראלי טל עופר, שעמד בעבר לבחירות המקומיות מטעם המפלגה, החליט לסיים את חברותו בלייבור בעקבות ההחלטה.
דובר מטעם הלייבור מסר כי יש “הסכמה לפתוח מחדש את הרחבת הקוד, בהתייעצות עם הקבוצות והארגונים של הקהילה היהודית, כדי לשקף טוב יותר את השקפותיהם”. אך עמותת “קמפיין נגד אנטישמיות”, שמגדירה את המפלגה כ”לא בטוחה ליהודים” איבדה תקווה ומקיימת מחר (יום ה’) הפגנה בכיכר הפרלמנט בשעה 18:30.
*** עדכון (10 ביולי 2018):
להפגנה בכיכר הפרלמנט, שנערכה ביום חמישי, הגיעו כ-700 מפגינים. אך לדברי ה”קמפיין נגד אנטישמיות”, אף אחד מהם לא היה חבר פרלמנט מטעם הלייבור.
ליין דייל, שדרן הרדיו של LBC, היה מבין הדוברים בהפגנה. ״אני לא יהודי. אבל לא צריך להיות יהודי כדי להכיר במה שמתרחש במפלגת הלייבור״, הוא אמר בנאומו.
דובר אחר, גהאנם נוסייבה המכהן כיו״ר התנועה ״מוסלמים נגד אנטישמיות״, הפנה את דבריו ללייבור: ״אל תתחבאו מאחורי עקרונות פרו-ערביים, פרו-מוסלמיים או פרו-פלסטיניים כדי להצדיק את הגזענות שלכם. אנחנו כמוסלמים לא צריכים את תמיכתכם. אנחנו לא זקוקים לתמיכה של האנטישמים במפלגת הלייבור״.