האירוע הקהילתי הגדול באצטדיון ברנט קופטהול בהנדון
הקהילה הישראלית מוזמנת לאירוע הקהילתי גדול לציון יום השואה יתקיים ב-19.4 בשעה 14:00 ברנט ‘קופטהול’ בהנדון (Barnet Copthall Stadium) באותו יום בו פרץ מרד גטו ורשה.
כחלק מהמומנטום של אירועי Holocaust Memorial Day Trust וציון שחרור מחנה אושוויץ, לקראת יום שואה ויום השנה ה-70 לשחרור מחנה ברגן בלזן. לינק לאירועי 70 שנה לשחרור אושוויץלינק לאירוע ורישום לכרטיסים
אירוע לציון הקינדר-טרנספורט במוזיאון היהודי
המוזיאון היהודי מקיים שיחה ביום א’ 19.4 על הקינדר-טרנספורט. מייקל גולד ממוזיאון לוס אנג’לס להנצחת השואה ומחבר הספר זכרונות שלא ייעלמו מחווה לילדים של ה’קינדר-טרנספורט’ מדבר על תהליך מחקר ובכתיבה על קינדר-טרנספורט עם בתו של אחד ממניצולי הטרנספורט, ריטה ברוואלד.
וביאה גרין שהגיעה לבריטניה בקינדר-טרנספורט כנערה צעירה ביוני 1939. משאירה את גרמניה, מולדתה מאחור כשהיא זוכרת את ההתקפה האכזרית של אביה בשנת 1933 והשפלתו הפומבית ברחובות מינכן. כשהיא מסלגת לעצמה חיים חדשים בבריטניה, ביאה היא אחת מפליטי קינדר-טרנספורט שמספרת את סיפורה באופן קבוע במוזיאון היהודי ומקומות אחרים ועל החוויות האישיות שלה לקבוצות בית הספר. זוהי הזדמנות נדירה למי שלא בגיל בית הספר לשמוע עדות ממקור ראשון.
למי שלא שם לב, בתחנת ליברפול סטריט מוצב פסל להצמחת הקינדר-טרנספורט. הזדמנות מצויינת השבוע לעצור ולחשוב על 10,000 שהצליחו להימלט מבעוד מועד מהתופת הנאצית. במבצע שהתנהל ב-1938 עד ספטמבר 1939 הוצאו למעלה מ? 10,000 ילדים יהודים מגרמניה, מאוסטריה ומצ’כיה והועברו לבריטניה.
בעקבות פרעות ‘ליל הבדולח’ גבר הלחץ שהפעילה הקהילה היהודית באנגליה, ואף דעת הקהל הכללית במדינה תמכה במציאת פתרון, גם אם חלקי, לבעיית הפליטים היהודים. לאחר כמה דיונים הוחלט לאפשר למספר בלתי?מוגבל של ילדים יהודים מארצות השלטון הנאצי להיכנס לאנגליה. את הסכומים שנדרשו כשטר בטחון עבור החזקת הילדים גייסו ארגונים יהודיים ולא?יהודיים ובמהרה החלו להגיע לאנגליה ילדים יהודים מרחבי אירופה.
על פי רוב, הוסעו הילדים ברכבות ממקום מגוריהם דרך הולנד, לרוב להוק ון הולנד (כיום חלק מרוטרדם), ומשם הפליגו באניות לעיר הנמל האנגלית הרוויץ’. המשלוח הראשון הגיע להרוויץ (אסקס)’, ובו 196 ילדים מברלין.
שם נקלטו ונשלחו למשפחות אומנות, תוך הפגנת התעניינות גדולה מצד הציבור הבריטי וכלי התקשורת. אלא שחיש קל עלה מספר הילדים על מספר המקומות הזמינים אצל משפחות אומנות מתנדבות.
אלה שלא נמצאו להם משפחות אומנות, הועסקו לעתים בעבודות שונות, מבלי שזכו לתשלום, ורבים מהם שוכנו במוסדות. רבים מהילדים, שלא הבינו לאשורן את הסיבות למשלוחם לבריטניה ואף האמינו לא פעם כי משפחותיהם ביקשו להיפטר מהם, סבלו רבות. רק בדיעבד לאחר תום המלחמה הבינו הילדים כי יוזמת ההורים לשלוח אותם לבריטניה, הצילה כנראה את חייהם.
לרבים מן הילדים נודע רק עם תום המלחמה על פרטי התכנית להעברתם לבריטניה ועל גורל משפחותיהם, שנותרו מאחור ובמקרים רבים לא שרדו את השואה, מוזיאון ראשון להנצחת ה’קינדר?טרנספורט’ נפתח החודש בוינה שבאוסטריה.
זיכרון בסלון
מי שרוצה לציין ולכבד את זכרון השואה וזאת מבלי לקחת חלק בטקס רשמי או מסורתי, באוירה אינטמית בסלון ביתי.
השנה המיזם מגיע גם ללונדון וב-19/4 יערכו מספר ערבים כאלו ברחבי לונדון.
הערבים פתוחים לכל אחד אך מותנים בהרשמה מראש באימייל: manu@alperim.net
אם תוכלו לארח ערב כזה בסלון שלכם, צרו קשר באותו אימייל.