היתרון הגדול במציאת תת-התמחות בחול הוא החשיפה וההתמקצעות בשוק בינלאומי, מסביר דר אודי רייך (37, בתמונה), שהגיע ללונדון לשם תת-התמחות (Fellowship). המרכזים הרפואיים הענקיים, כמות וגיוון האוכלוסייה ואיתה גם גיוון המקרים, המפגש עם מומחים בעלי שם והאפשרות להתמקצע בתחום ספציפי – הם דברים שלא ניתן להיחשף אליהם במהלך שנה אחת בארץ.
רייך הוא רופא עיניים, מתמחה בפלסטיקה של איזור העפעפיים, ארובת העין, גידולים וחסימות של מערכת הדמעות. תת-התמחות נמשכת בין שנה לשנתיים, ובאה לאחר סיום שבע שנות לימודי רפואה ועוד שש שנים של התמחות. מרבית הרופאים מישראל מעדיפים להגיע לארהב, קנדה ובריטניה.
שכרו של רופא מתמחה כאן מגיע לכ-43 אלף פאונד בשנה שזה כ-2,600 פאונד נטו (בערך 15,500 שקלים). עבור כוננויות הם מקבלים עוד אלף פאונד. בשעה חמש בערב נגמר יום העבודה והמתמחים הולכים הביתה. הם לא נשארים, אלא אם משלמים להם על זה.
לשם השוואה, משכורת בסיס של מתמחה בישראל עומדת על 4,500 שקלים נטו בחודש, לפי 31 שח ברוטו לשעה (כ-765 פאונד), אם יעשה תורנויות יגיע ל-96 שעות שבועיות, ירוויח כ-9000 שקלים (כ-1500 פאונד). עבור משכורת סבירה צריכים המתמחים, שנוכחותם חיונית בבתי החולים, לבטל את חייהם האישיים ולהשקיע את מירב זמנם בעבודה. בלי עזרה מההורים לא ניתן להסתדר. חברים שלי שהשתחררו איתי מהצבא מתכננים כבר את הפרישה, ואני, אחרי 13 שנים במקצוע, מחכה עדיין לסיים את שלב הלימוד ולהתחיל לעבוד כרופא מומחה ולהרוויח, אומר רייך.
גם עתידו של מקצוע הרפואה בארץ לא נראה יותר ורוד, כשרופאים מגיעים לדרגת מומחה. השכר שמקבלים הרופאים המומחים באנגליה, לא ניתן להשוואה בארץ, טוען רייך. כאן יש להם מעמד. הם מקבלים מטופלים בבתי-חולים וניתן להגיע אליהם רק באמצעות הפנייה מרופא משפחתי (GP). אולם יש גם חסרונות – ההמתנה לפגישה עם רופא מומחה ארוכה ויכולה להימשך שלושה חודשים ויותר, ולאנשים הגרים רחוק מבית החולים קשה להגיע. בעניין זה, הנגישות והימצאות הרופאים המומחים במרכזי האוכלוסייה בארץ משפרת ללא ספק את השירות לאזרח.
הבדל נוסף בין מערכת הבריאות באנגליה לישראל היא ההפרדה המוחלטת בין המערכת הציבורית לפרטית. בישראל, לרוב האזרחים יש ביטוח בריאות משלים דרך קופות החולים ובנוסף ביטוח בריאות פרטי. על מנת למזער עלויות, שולחות חברות הביטוח את המטופל לבצע את הטיפולים דרך המערכת הציבורית ומשלימות לו את ההשתתפות העצמית. כך למעשה נוגסות חברות הביטוח בסופו של דבר בשכרו של הרופא.
באנגליה, שוק הרפואה הפרטית הוא יחסית קטן ויקר, אך לא קיים כאן המושג – ביטוח משלים. מי שהולך לרפואה הפרטית ישלם את מחיר הטיפול במלואו וחברת הביטוח תכסה את זה, כך שהאזרח לא יצטרך לשלם הרבה, אך גם הרופא לא ייפגע.
למרות כל הקשיים העוברים על רופאים בישראל, רייך לא רואה את עצמו נשאר עם משפחתו (אישה+2) בלונדון. אני ישראלי והמקום שלי הוא בישראל. אני רוצה לגדל את הילדים שלי בארץ. על אף שאני לומד כאן המון, אני מתייחס לתקופה שבה אנחנו חיים בלונדון כאל גיחה קצרה לחול, הוא מסכם.
לרופאים נוספים שעמם שוחחתי הייתה ביקורת רבה על מערכת הרפואה וההתמחות בארץ, אך הם לא היו מוכנים לחשוף את שמם מחשש שזה יקשה עליהם למצוא עבודה בישראל. ר’, לדוגמה, סיפרה שמתמחה בארץ מקבל את לוח התורנויות שלו חודש מראש, מה שמאלץ אותו לתכנן את חייו מחודש לחודש. באנגליה, לעומת זאת, כמתמחה ר’ מקבלת את התורנויות שלה עשרה חודשים מראש, כך שהרבה יותר קל לה לתכנן את החופשות עם משפחתה, בנוסף להשתלמויות וסדנאות העשרה.
רוצים להיות רופאים בארץ
מקצוע הרפואה הוא המקצוע הנדרש ביותר ללימודים בארץ. מדי שנה מנסים להתקבל לאוניברסיטאות אלפי ישראלים, אולם רק כעשרה אחוז מהם מצליחים להתקבל בשל חוסר במקומות לימוד. הצעירים שנדחו מחפשים פיתרונות אחרים – הם יוצאים ללמוד בארצות אחרות, בעיקר באירופה, ומוציאים מאות אלפי אירו בשנה על לימודים, טיסות ושהייה בארץ זרה. עם סיום הלימודים ניצבת בפניהם בעיה נוספת – על מנת לשוב לארץ ולעסוק במקצוע הרפואה הם נדרשים לעבור בחינת רישוי קשה במיוחד ובמועדים שלא תואמים את שנת הלימודים האקדמית. רק כ-20% מהניגשים לבחינה עוברים אותה ועליה אומרים שהיא דרקונית וקשה במיוחד.
חשוב לציין כי על רופאים המגיעים מבריטניה, ארהב, קנדה ודרום אפריקה לא חלה חובת הבחינה לצורך קבלת רישוי לעסוק ברפואה, אומר דר שי פינטוב, מומחה ברפואת ילדים, המשמש כיועץ במרכז לקליטה במדע של משרד הקליטה והעלייה. דר פינטוב יגיע בחודש ינואר ללונדון על מנת להיפגש עם רופאים ישראלים שנמצאים בלונדון ולנסות להחזירם לארץ. אני בא לשמוע מה הרופאים הישראלים בלונדון מחפשים ומנסה לתפקד כחברת השמה, הוא אומר, בשנה שעברה הבאתי 25 רופאים לישראל וכולם קיבלו הצעות עבודה מבתי החולים המובילים בארץ, גם למשרות בכירות, ולכל אחד אפשר למצוא משהו שמתאים לו. המטרה שלי היא שעניין העיסוק ברפואה לא יהווה מחסום מרופאים ישראלים לחזור הביתה.
* המעוניינים לפגוש את דר שי פינטוב יכולים לפנות אל הבית הישראלי.