
מזל טוב! נולד לכם תפקיד חדש… זה קורה ביום אחד, בלי הכנה מוקדמת. הרגע הזה בו אתם מבינים שמה שאתם עושים כבר כמה חודשים זה בעצם תפקיד חדש בחיים שלכם. זה מתחיל בעזרה פה ושם לאבא, ליווי של אימא לרופא, כמה טלפונים למוסדות השונים… עד שאתם מבינים שהתפקיד החדש שנוצר עבורכם הוא טיפול בהורים!
כאשר התפקוד של ההורה המזדקן מתדרדר והוא הופך להיות תלוי באחרים, בדרך כלל בן משפחה לוקח על עצמו את עיקר הטיפול. לרוב, יהיה זה אחד הילדים, שבספרות המקצועית מכונה המטפל העיקרי. זה תפקיד שלא ממש בוחרים אלא כזה שמתגלגלים אליו ללא ידע מוקדם או הבנה בתחום.
מה תפקידו של המטפל העיקרי?
המטפל העיקרי הוא זה שדואג לכל ההיבטים הקשורים לחייו של ההורה המזדקן ומספק להם פתרונות. הוא דואג לצרכים הביתיים והרפואיים, ולתזונה נכונה. כמו כן, עליו לדאוג להליכים הבירוקרטיים שקשורים לקצבאות המוסד לביטוח לאומי ולזכויות השונות שמגיעות להורה המזדקן. ובין שאר תפקידיו כמטפל עיקרי, הוא בעיקר משמש עבור ההורה המזדקן משענת נפשית וחברתית.
כיצד ניתן להקל?
הטיפול בהורה צריך להשתלב בחיי השגרה של המטפל. בנוסף לילדים, עבודה, משפחה ותחביבים, עליו לטפל גם בהורה המזדקן. ההמלצות הבאות יעזרו לכם למנוע שחיקה, עייפות ובדידות.
* חשוב שכל בני המשפחה יתגייסו ויהיו מעורבים בטיפול. העובדה שאחד הילדים לוקח על עצמו את עיקר הטיפול בהורה המזדקן אינה משחררת את שאר בני המשפחה מהאחריות ומהזמן הנדרש לטיפול. ניתן לערוך חלוקת תפקידים ברורה של כל אחד מבני המשפחה ואף לבנות לוח תורנות מסודר. חלוקה כזו גם מאפשרת למי שגר בחול לחלוק בנטל.
* המטפל העיקרי צריך ללמוד לנוח ולעסוק בפעילות נעימה כלשהי בשביל עצמו, ולשים גבולות בטיפול בהורה מבלי להתמלא רגשות אשם.
היעזרו באנשי מקצוע המתמחים בטיפול בגיל השלישי. הם אלה שיוכלו להנחות אתכם כיצד למצות את הזכויות, כיצד לפעול מול הגורמים הבירוקרטיים וכיצד לבנות תכנית טיפול ארוכת טווח לטיפול מיטבי בהורה וביתר בני המשפחה.
* לילדים שגרים רחוק מההורים ולא מתאפשר להם להשתתף בטיפול רציף, קיימים אנשי מקצוע. אלו הם מנהלי מקרה מנוסים בתחום הגיל השלישי, המטפלים בהורה מקרוב ויכולים להקל על בני המשפחה המטפלים ולעדכן את הילדים הרחוקים.
זה כמו מרתון
אם היו אומרים לכם שאתם צריך לרוץ מרתון, הייתם עושים את ההכנות המתאימות; תרגילים, תזונה, מנוחה, לומדים את המסלול וכמובן מתאמנים באופן כזה שישמור לכם כוח לאורך זמן כדי להתמודד עם המסלול הארוך. אז קחו בחשבון שגם לטפל בהורים המזדקנים זה סוג של מרתון. הטיפול אינו מסתיים ביום אחד, אלא ילך וישאב מכם זמן, אנרגיה וכוחות נפשיים ככל שהזמן יעבור. ככל שתקדימו להבין זאת, כך תכינו עצמכם טוב יותר לטיפול המתמשך בהורה המזדקן.
* מענית שלזינגר היא מנכלית חברת מענית-קייר, העוסקת בניהול טיפול בגיל השלישי לילדים הגרים בחול שהוריהם מתגוררים בארץ. היא עובדת סוציאלית ובעלת תואר שני במנהל עסקים (MBA). לשיחת ייעוץ ראשונית ללא עלות, אתם מוזמנים ליצור עמנו קשר:
+972-3-6965319
+972-50-6313132
* כתבה שיווקית