שובלי תאורה האירו את הר המצדה ופסלו הענק של האל וולקן, הספינקסים והאובליסקים, שהשתלבו להפליא עם הנוף המדברי. סוף-סוף גם בישראל השכילו לחבר בין הנכסים ההיסטוריים והארכיאולוגיים לנכסים התרבותיים.
בעקבות נבוקו בשנה שעברה ובעקבות העניין ב’אאידה’, מספרת חנה מוניץ, מנכלית האופרה, הגדלנו את כמות המינויים שלנו ב-2,000 מינויים. אנשים שבאו ל’נבוקו’ בשנה שעברה, מתוך רצון לחוות חווייה ייחודית ושונה ולאו דווקא מתוך אהבה ארוכת שנים לז’אנר האופרה, ראו כי טוב, קמו ועשו מינוי.
‘אאידה’ קמה לתחייה רק כדי להצדיע לים המלח בתחרות שבעת פלאי עולם הטבע, אמר ראש המועצה האזורית תמר, דב ליטבינוף. ייתכן שכאשר בשנה הבאה תוצג כאן האופרה, ‘כרמן’, ים המלח ייחשב כבר לאחד מפלאי עולם הטבע. וזה מזכיר שמי שטרם הצביע, מוזמן לעשות זאת כעת באתר: www.n7w.com.
אין ספק שאופרה בחוץ, תחת כיפת השמיים, עם רוחות ורעשי רקע וטמפרטורות שאי אפשר לשלוט בהן, לעולם לא יכולה להישמע מבחינה מוזיקלית טהורה כמו קונצרט או אופרה באולם קונצרטים סגור ואקוסטי, ולכן הדגשים מראש הם שונים. יש יתרונות אחרים לגרנדיוזיות כאלמנט סוחף ותיאטרלי שמעצים את החוויה, בייחוד לקהלים חדשים שלא בהכרח יודעים מה זה אופרה.
לא היה די ניצול המשאב האדיר הזה בתאורה ואפקטים, כפי שזה קיים במופע האור-קולי של מצדה. אולם יש כאן סכנה שלא לעבור את גבול הטעם הטוב וליפול לגימיקים של קיטש. אני לא אעשה משהו שהוא לדעתי סתם קיטש שנועד לעשות רושם או מניפולציה רגשית זולה, לא מבחינת עלות אלא מבחינה אמנותית, כשאין כלום מאחוריה. זה פשוט לא מושך אותי. לא יהיו מסיבות טראנס על פסגת המצדה, טוענת חנה מוניץ.
הזמרים – קריסטין לואיס, האמריקנית שגילמה את אאידה, הטנור האיטלקי, מרקו ברטי, בתפקיד הקצין המצרי, רדמס ואלברטו גזאלה, בתפקיד מלך אתיופיה, אמונסרו – התגברו על הקושי שבהופעה במקום פתוח ואולם, הבמה הגדולה לא נוצלה מרבית הזמן. אאידה שופעת סצנות אינטימיות רבות מדי לבמה כל כך גדולה וארוכה. היה מעניין לא רק לשמוע את התזמורת הסימפונית, ראשון לציון, המצוינת, אלא גם לראות את המנצח, דניאל אורן, שהיה מלא עוצמה בניצוחו.
הארגון במקום היה יוצא מן הכלל. מערך ההסעות, הסדר המופתי, תאי שירותים מצוחצחים למשעי וכן לפני המופע היו מקומות נוחים לישיבה וכיבוד עשיר. מנהלי האופרה דאגו לשלב ככל שניתן את תושבי הדרום בחלק התפעולי וכן בחלק האמנותי: להקת המחול הבדואית מרהט וקבוצת עולות חדשות מאתיופיה בגילאי 10-12 ממרכז הקליטה של ערד. אפילו הגמל שהשתתף ועבר את האודישן, הוא תושב האיזור.
האירועים במזרח התיכון גרמו לביטולים
תיירים מגרמניה, איטליה, צרפת, ארהב ובריטניה הגיעו לראות את אאידה. הייתה ציפייה לכ-6000-7000 תיירים, מספר אורי הרשוביץ, סמנכל אשת טורס, בעל זכויות שיווק האופרה במצדה בחול, אולם הגיעו פחות מ-4000 בשל האירועים במזרח התיכון. בכל פעם שהיה אירוע במיוחד הפיצוץ בתחנת האוטובוס בירושלים, התקבלו ביטולים רבים.
אפשר לומר שעלינו על מפת פסטיבלי האופרה, המציגים במקומות ארכיאולוגיים היסטוריים ובחיק הטבע. מופע בתקציב כללי של כ-15 מיליון שקל, במקום כל כך מיוחד כמו המצדה ליד ים המלח, עם מאות אמנים משתתפים ואלפי עובדים – הינו חוויה שלא כדאי להחמיץ.