לישראלי המצוי – בריטניה הפסטורלית ניבטת מבעד לחלון המכונית הנוסעת כגלויות נוף; כבשים פועות באחו והרבה ירוק. העיירות הציוריות עם בתי הלבנים שעל גגן האדום מתנוססות ארובות מעלות עשן תורמות לאווירה הסטואית, שמקנה ביטחון ושלווה. גם השקט בכבישים מחריד את האוזניים.
הבריטים לא אוהבים שינויים. אפילו הדמוקרטיה שלהם תלויה בקונצנזוס. הסכמים של כבוד משרתים היטב את בית המלוכה כמו גם הממשל.
מספר ומגוון השווקים הלונדוניים מחזירים אותנו לבירה. אפשר למצוא כאן הכול. כשאני מתגעגעת לשעת בין הערביים של יום שישי בתל אביב, אני הולכת לשוק פורטובלו שבנוטינג היל. קצת כמו רחוב שינקין אבל יותר גדול. לפני הירידה מהרחוב הראשי לרחוב של השוק, אני עוברת ליד ביתו של אריק ארתור בלייק. בן אצולה בריטי, שנולד בהודו והתחנך ב’איטון’, שהפך לשוטר בריטי בבורמה שם פיתח מודעות פוליטית שבאה לידי ביטוי מאוחר יותר במאמריו ורשימותיו כעיתונאי, בעיתונים שונים באירופה תחת שמו הספרותי ג’ורג’ אורוול. אורוול התנגד לשלטון הסטליניסטי בברית המועצות, וב-1944 פרסם מאסה נוקבת על עיתונאים שנמנעו מלדווח על קורבנות השיטה. אני משתהה ליד השלט העגול-כחול שמציין כי זה היה ביתו של הסופר (22 Portobello Road) ובא לי לנהל אתו דיאלוג על ספרו הנבואי, 1984. לשאול אותו, מה היית אומר לממשלתו של טוני בלייר שלוחמת בטרור, ובשם הביטחון הלאומי דאגה להציב ארבע מיליון מצלמות במעגל סגור, שבשקט פסטורלי אופייני מתעדות כל עובר אורח כ-350 פעם ביום בממוצע?
הבריטים נהגו להתגאות בקוסמופוליטיות קורקטית שלהם, אבל המיעוט המוסלמי מרגיש נבגד. חשוב להדגיש כאן שלא כל מוסלמי הוא טרוריסט, אבל קהילה שלמה מרגישה שהיא חיה במדינת משטרה. כל ביטוי לתחושה זו מבוטל בהינף יד ובטוענה שכל הטרוריסטים, מה לעשות, היו דווקא מוסלמים. אבל מאז הפיגועים ב-11 בספטמבר 2001, נעצרו בבריטניה למעלה מ-1200 חשודים במעורבות בפעולות טרור, כאשר רק 40 מתוכם הורשעו, ונגד פחות ממחציתם הוגשו כתבי אישום. במאגרי המידע השונים הם יתועדו לעולם. עם תמונה, דגימות די.אן.איי וטביעת אצבעות. מידע זה מופץ במאגרים שונים באירופה, כולל מידע על קטינים בני 16 ופחות, ששוחררו מבלי שהוגש נגדם כתב אישום כלשהו, ושבשם המלחמה בטרור חשופים ליחס עוין ולא מוצדק.
לאחרונה החליט ג’ון ריד להגדיל ולעשות – ובכך גם לסכן את יסודות הקונסנזוס הדמוקרטי ולשלב פעולה בין רשויות שונות במדינה: משרד הפנים, הסקוטלנד יארד, הביטוח הלאומי, שירותי הבריאות ועוד והכל במטרה לחסל את ההגירה הלא חוקית. בתוכנית ניסיונית לשלושה חודשים שהושקה בחודש פברואר, יקבלו זרים שתוקף הוויזה שלהם פג הודעת תזכורת לטלפונים הסלולאריים, שמודיעה להם כי הגיע הזמן לעזוב את בריטניה. סיפורי חלם, או שבירת החלום הפסטורלי.